Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Moderatör Uyarısı
Kural İhlali 1 moderatör tarafından eklendi
Bir soruda sadece bir soru sorulmalıdır.
1
Anonim
Anonim Üye
0

Neden, kaynak sadece NASA ? ve bu patlamalar 3-5 dakikadamı oluyor ? Her her nerede olursa olsun tüm patlamalar içeriden dışarıya doğru olur?

Çekirdek çökmesi neden dışa doğru patlama yapsın ki ? Hem çekirdek çökmesinin kanıtı nedir ? Pek çok batılı kaynak gibi bunlarda kuru kalabalıkdan başka bir şey değil.
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Rahmi Eren Çakır
Öğrenci

Kuru kalabalık dediğiniz şey insanların asırlardır kafalarındaki soruları çözmek için verdikleri emeğin bir birikimi. Daha iyi bir teoriniz var ise bu teorinizi bilim dünyasıyla paylaşarak cahilliklerini (!) söndürebilirsiniz. Şimdi sorduğunuz soruların cevabına gelelim.

Çekirdek çökmesinin neden veya nasıl olduğunu anlamadan önce yıldız tanımımıza bir bakmamız lazım. Yıldız kendi ürettiği enerjiyi kullanarak ışıyan ve bu sayede yüksek sıcaklık ve basınçta kalarak kütle çekimi etkisi ile çökmeden dengede kalan bir gökcismidir.1 Tanımdan da anlayabileceğiniz üzere yıldız dediğimiz cisimlerin kendi enerjilerini füzyon tepkimeleri ile oluşturarak kütleçekim kuvvetiyle denge içinde kalmayı başaran gökcisimleridir. Bu tanımı da biraz açalım. Kütleçekimi yıldızı merkeze doğru çekmeye çalışır fakat füzyon tepkimeleri ile bu kuvvete karşı konulur. Çoğunlukla hidrojen ve helyumdan oluşan yıldızlar bu atomlar demire dönüşene kadar füzyon devam eder. Demir atomlarını füzyon tepkimesine sokamayan yıldızdaki kütleçekimi baskın gelir ve yıldız içe doğru çökmeye başlar. Yıldızın gövdesini oluşturan ağır elementler içeri doğru çökmeye başladıkça, atomların etrafındaki elektronlar birbirlerine fazlasıyla yaklaşır ve diğer temel fiziksel kuvvetlerin etkisi ortaya çıkar: Bu atomlar birbirlerini itmeye başlarlar. Bu itiş kuvveti bir noktada kütleçekimine fazlasıyla üstün gelir ve yıldız muhteşem bir güçle patlar!2

Ayrıca bu patlamalar bizim galaksimizde 100 yılda sadece bir veya iki kez gerçekleşiyor. 3-5 dakikada gözlemleyebileceğimiz olaylar değil süpernovalar.

Tüm Reklamları Kapat

NASA'nın tek kaynak olduğunu nereden çıkardığınızı anlayabilmiş değilim. ESA, JAXA, ISRO, DLR gibi çoğu ülkenin kendi uzay araştırma kurumları bulunmakta.

Umarım sorularınıza cevap verebilmişimdir. Daha sonraki sorularınızda veya cevaplarınızda imla kurallarına biraz daha dikkat etmenizi temenni ediyorum. Detaylı bilgi edinmek için yararlandığım kaynakları bıraktım.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Sarkac.org. (1 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 1 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (1 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 1 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Wikipedia. (1 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 1 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Onedio. (1 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 1 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close