Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Aslan
Üye
2

Neden karadeliklerin içinde ne var diye merak ediyoruz? Burda gereksiz bir enformasyon mu yaratmaya çalışıyoruz?

Demek istediğim zaten karadeliklerin içine düşen her ne ise kütleye dönüşüyor ve o kadar ağır ki ışık bile kaçamıyor. Bundan sonra onun içinden(olay ufkundan sonra) bizim algılayabileceğimiz bir bilgi olamayacağı aşikar gibi geliyor. Radyasyon olmayan bir veriye ulaşmamız mümkün olabilir mi emin değilim. Enerji kütleyedönüşüyor ,kütlesini biliyoruz
248 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci

Yüzlerce yıl boyunca maddenin en küçük yapı taşı hakkında kafa yorduk. O dönemki teknoloji ve bilgimiz sınırlı olduğu halde, bilimsel ve felsefi yorumlar getirdik, 500 yıl önce yaşıyor olsaydık, aynı soruyu maddenin en küçük yapı taşı içinde sorabilirdiniz. Deney ve gözlem teknikerimiz biraz ilerleyince, atomun doğası ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olduk. Bu bilgilerin günümüzde nasıl işe yaradığını anlatmama gerek yok sanırım.

Karadeliklerin doğasını çözmek, Evren'in işleyişi ve doğası hakkında bize bilgi verecektir. Günümüzde, Genel Görelilik bize büyük ölçekli kütle çekim doğasını anlatmakta eksik kalıyor. Karanlık madde ve Karanlık enerji olgularını hala çözemedik. Eğer bir gün bu olguların doğasını anlayabilirsek, şimdiden hayal etmesi imkansız teknolojiler ile tanışabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Yasin Bak
bilimsever

İnsanoğlunu meraklı olmasaydı, kafasını yukarı kaldırıp "Acaba orada ne var, Ben neredeyim, Doğayı yöneten kanunlar var mı?" gibi soruları sormasaydı medeniyetimiz bu seviyede gelişmiş olamazdı. Aslında var olan tüm teknolojik ve bilimsel birikimimizin merak duygusundan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Çünkü insan ister istemez etrafında olan şeyleri bir mantığa oturtma ve anlamlılaştırma çabasındadır.

Uzay araştırmalarının da kökeni aslında buradan geliyor. Ancak görüldüğü gibi yapılan her uzay araştırması sonucu elde edilen bilimsel bilgiler sadece astronomi alanında kullanılmıyor. Bilim alanları birbiriyle hep ilişki içerisindedir.

Gelelim kara delikler kısmına; kara deliklerin var olabileceğini Genel Görelilik Kuramı ile öngörebildik. Daha sonra ilk kara deliği keşfettik, onun ardından fotoğrafını bile çektik. Ancak Görelilik Kuramı kara deliğin merkezinde ne olduğu ve neler döndüğü konusunda yetersiz kalıyor. Bu kısımda kuantum mekaniğine başvurmamız gerekiyor daha spesifik olursak kuantum yerçekimi kuramına. Ne yazık ki kuantum yerçekimini hala tam olarak anlayamadık ve diger doğadaki kuvvetlerle tam olarak ilişkilendiremedik.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum da bilim insanları için çok büyük bir gizem oluşturuyor çünkü insanlar her zaman evreni anlamlı kılmak için "Ne?" ve "Nasıl, Neden?" sorularını sormuş ve bunların cevabını kanunlarla ve teorilerle bulmaya çalışmıştır. Ne zamanki var olması imkansiz gibi görünen veya nasıl çalıştığını çözebilmemiz imkansız gibi olan şeylerle karşılaşsak bilim tarihine bakarsak çoğunlukla bir şekilde cevaba ulaşabiliyoruz.

Kara delikler gereksiz gibi bir konu gözükebilir ancak merak duygusu ve evreni anlamlı kılma ihtiyacı insanı bilimde daha da ilerlemeye itecektir ve kim bilir belki de kara delikler tüm bildiklerimizi bize unutturacak kadar devrimsel nitelikte bilgi kapılarını aralayabilir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close