Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
6

Neden karaciğer ve böbreğin görevi farklıdır?

Merhabalar ben bir doktorum soracağım soruyu şuan ihtisas yaptığım hastanede soramıyorum çünkü hem biyolojiyi bilen yok. Hem de akademide dahi bu tarz sorular ayıplanır. Sorum şu neden eritrositi sentezlettiren eritropoetin böbrekten salınıyor da, trombositi sentezleten trombopoetin karaciğerden salgılanıyor.
603 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Omurgalıların birbiriyle bağlantsını gösteren filogenetik ağaca bir göz atmak bu organ ve hücre spesifikleşmesini anlamanıza yardımcı olacaktır.

Öncelikle kan hücrelerinin ataları omurgasızlardan süngerlere dayanıyor ve bu arkeositler fagositik (bağışıklık hücresi) karakterdeler. Arkeositlerin zamanla oksijen ve besin taşımaya özelleşen ve fagositik hücreleden ayrılan yapısı Annelidslerde (segmentli deniz kurtları) ortaya çıkıyor. Daha sonra da omurgalılarda evrimleşerek devam ediyor.

Memelilerde kan ve bağışıklık sistemini oluşturan organ ve hücreler omurgalılar içerisinde belirli bir düzen içerisinde ilerlemiş.

Tüm Reklamları Kapat

Bilinen en ilkel omurgalılardan çenesiz balık (lamprey), çeneli balık ve kıkırdaklı balıklarda "kemik iliği" bulunmuyor. Kan ve bağışıklık hücreleri böbreklerde özellikle böbreğin ön kısmında (pronephros), bağırsak lenf düğümlerinde üretiliyor. Çeneli balıklar ve kıkırdaklı balıklarda dalak gelişmeye başlarken bu dalak ve karaciğerin memelilerdeki fonksiyonlarına henüz ulaşmadığını görüyoruz.

Kemik iliği amphibian (su semenderi, kurbağa)'da görülmeye başlıyor. Reptillerde'de böbreğin kan ve bağışıklık hücreleri geliştirme fonksiyonu diğer organlara devredilmiş oluyor.

Kan hücrelerinin üretimininin böbreklerden kemik iliğine geçerken bazı fonksiyonlarda böbreğin hala sorumlu olması (eritropoetin üretmek gibi) kabaca böyle özetlenebilir.

Trombositlerin gelişimi de memelilere kadar değişiklik göstermiş. Sürüngenlerde ve kuşlarda görülen trombositler memelilerde görülen plateletlerin ilkel hali. Bu trombositler sadece birikerek pıhtılaşmayı sağlarken eutherianlarla birlikte aktive olup invazyon gösteren trombositlere doğru evrilmiş. Hatta bu evrim sayesinde plazentalı gebeliğin mümkün olduğunu savlayan bir makale de ekte.

Omurgalıların basitleştirilmiş filogenetik ağacı
Omurgalıların basitleştirilmiş filogenetik ağacı
Research Gate
213 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. F. Martin. Plateletlerin Kökeni Eutherianlarda Plasentanın Gelişimine Olanak Sağlıyor. (10 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 30 Eylül 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close