Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Neden İnsanoğlu kendini bir dine inanmaya zorunlu kılınmış hisseder niçin türkiyede tüm algılar dini kullanılarak yapılmaktadır.

Neden din olgusu insanlık tarihinde büyük bir rol oynar vede son kez niçin kendimizi bir dine inanmaya zorunlu tutuyoruz ?
5,400 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
ekrem arslan
ekrem arslan
1,227 UP
Meraklı
  1. Neden İnsanoğlu kendini bir dine inanmaya zorunlu kılınmış hisseder?

 Çünkü rol model olarak aldığımız anne babamız başta olmak üzere herkes bir dine mensuptur. İlerleyen yaşlarda da gelecek kaygısı ve daha çıkarcı kişiler için dinin doğru kullanımının insanlara statü kazandırması örnek verilebilir.

     2. Niçin Türkiye'de tüm algılar dini kullanılarak yapılmaktadır?

Tüm Reklamları Kapat

 Çünkü insan hayatı üzerine en çok etki eden iki unsurun biri din diğeri siyasettir. Bu bağlamda siyasetin dini, dinin siyaseti kullanarak kendini güçlendirmesi oldukça olasıdır. İnsanlar ilk olarak din önderlerinin ikinci olarak büyük liderlerin emirlerini sorgulamazlar. Eğer bu iki kişi Osmanlı'da olduğu gibi aynı kişi olursa iktidarın gücü hat safhaya ulaşır.

     3.Neden din olgusu insanlık tarihinde büyük bir rol oynar?

Tüm Reklamları Kapat

 Çünkü din insanların tarihin başından beri kendi aralarında guruplaşmak için kullandığı millet/ırk unsurunun yerini alarak ve hatta daha ilerisine gidip daha yüksek sayılarda insan toplulukları oluşturabilen bir yapıdır. Ve insanlar din için toplandıktan sonra bu insanlara bir amaç verilir. Bu amaçlar doğrultusunda gerçekleşen savaşlar, antlaşmalar, yıkılan/kurulan devletler vb. büyük çaplı olaylar tarihin edindiği temel konulardır.

     4.Niçin kendimizi bir dine inanmaya zorunlu tutuyoruz ?

 Bu ilk soru ile aynı soru aslında ama tekrar etmek gerekirse buna içimizdeki korku neden oluyor. Bu korkuya da bilmemek neden oluyor. Yanlış anlaşılmasın dindar insan bilgisizdir demek istemiyorum. Burada bahsettiğim bilgisizlik aklına gelen soruları gerçek anlamda yanıtlamak yerine bu olayları kolay yoldan bir tanrıya bağlayarak kurtulma alışkanlığını edinmek yani istemli olarak bilgisiz kalmaktır.

1,450 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Yuval Noah Harari - Sapiens. (1 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Albus DUMBLEDORE
Türkiye Cehalet Cemiyeti Başkanı ve Kurucusu

Merhabalar efendim. İnsanların din arayışının ortaya çıkmasının düşünebilen ilk varlıklarda olduğu düşünülmektedir. Yapılan mağra çizimleri bunların kanıtı olabileceği gibi açıklaması gayet basittir. İnsanlar genelde kendi yapabilitesinin ötesinde olan olaylar ve kendi kontrol edemeyeceği durumlarda bile kontrol sahibi olmayı istemek gibi bir küstahlığa sahiptir. Fakat ilk dönemlerde daha normal diyebiliriz. Bir deprem oluyor ve atalarımız anlayamıyor. Soyut düşünme yetenekleri çok gelişmediğinden etraflarına bakıyorlar ve diyorlar ki beni yenebilen yani benden güçlü ne var ki bunu yapabilsin. Boğayı görüyor ona tapıyor. Beyin yapımız gelişmeye başlatıkca bunlar bizi kesmiyor olacak hatta kendimizi üstün görmekten olacaktır ki insan gibi lakin  birazcık daha kusursuzu diyoruz bknz. yunan tanrıları. Ve en son anlıyoruz ki biz de her şeye kadir değiliz ve diyoruz ki insan üstü hatta o kadar üstü ki görünmüyor ama görebiliyor duyulmuyor ama duyabiliyor bir yerde ama her yerde olabilen bir şey icat ediyor. Ki bu da günümüzdeki çoğu din demek. Ama anlamak lazım. Koskocaman bu evrende dua ederek bir şeylere sahip olabilme, ne yaparsa yapsın onu affedebilme özelliği olan ve her şeyi sana sunabilecek bir varlığın olmasını kim istemez ki gerçekler olmasa ? Hep ateistlere kolaya kaçıyorsun derler lakin işimiz daha sor. Bizim kendimize vermemiz gereken cevaplar ve o yarattı bu yarattı diye geçemiyeceğimiz bu yüzden anlama ihtiyacı duyduğumuz koskocaman bir evren var.Bir kitabın sözleriyle ve sonra Hayyamın bir şiiriyle bitirmek istiyorum :'İnsanoğlu kendine veremeyeceği yanıtlar için tanrıyı yarattı...'. İyi günler...

Bir de diyorsun ki: Yürü iznim var!

Tüm Reklamları Kapat

Cihanda kudretin her yere hakim,

Beni yürüten sen, adım günahkar...>>

Tüm Reklamları Kapat

ÖMER HAYYAM

1,755 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Celal Hocanın Harika Videosu. (1 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Ay Kraterindeki Dev Teleskop Ne İşe Yarayacak?
Ay Kraterindeki Dev Teleskop Ne İşe Yarayacak?
Körler ve Sağırlar Rüya Görür mü?
Körler ve Sağırlar Rüya Görür mü?
Acı Yemek Basur Yapar Mı?
Acı Yemek Basur Yapar Mı?
Tatil Ortası Depresyonu: Tatil İnsanları Neden Üzüyor?
Tatil Ortası Depresyonu: Tatil İnsanları Neden Üzüyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close