Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Neden insanların evrimi için pek çalışma yapılmıyor?

Eğer yapılıyorsa bilmiyor olabilirim ama aklımdaki tam sorum şu eğer zeki ve bilime ilgisi olan insanları alıp isteyen devletlerin yatırım yaptığı bir şehir gibi bir yer yapılıp orda en az 1 çocuk yapmaları sağlanabilir doğan çocuklar da en iyi eğitimciler tarafından eğitilip yatırım yapan devletlere gidip çalışabilir
428 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
esat kudret
esat kudret
107K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Bildiğim kadarıyla evrim tek bir "en"e onay verir. En Uyumlu…

Böyle çalışmalar muhtemelen vardır. Hele ki insan genomunun haritasının eksiksiz çıkarıldığının iddia edildiği günümüzde…

Tüm Reklamları Kapat

Fakat evrim öyle çalışmaz. Onun için en zeki, en akıllı, en vb. nin bir hükmü yoktur. Onun aradığı tek en, en uyumlu olandır.

Haliyle uyum da, sürekli devinim (değişim ve dönüşüm) halindeki doğanın kendisine tabi olunca; bu devinime ayak uydurabilenler kalır. Bu bazen en akıllı da olabilir en küçük ve akılsız da…

Tüm Reklamları Kapat

Aksi olsa idi dinozorlar günümüze değin gelirdi. Ancak doğa, dinozorlar için bir zamanlar muazzam bir avantaj olan cüsseyi, meteor yağmurları nazarında çok ciddi bir dezavantaja dönüştürdü ve soylarını tüketti.

O gün için önemsiz, yer altında uzun süre saklanabilecek kadar küçük ve açlığa uzun süre dayanabilecek olanı, besin konusunda seçici olmayanı “efendi” kıldı. Evrimsel soy ağacındaki ilksel atalarımızı yani…

Bugün bu minvalde çalışmalar olabilir, başarılı da olabilir. Fakat evrimin işleyişi açısından hiçbir garantisi yoktur. Bugün üstünlük ögesi olarak ortaya çıkacak şey, yarın doğadaki en ufak bir değişimde-dönüşümde ölümcül bir ayak bağına da dönüşebilir. Dinozorlar buna en çarpıcı örnektir.

Misal: Paletli ve zırhlı bir araç, dağ, taş, bayır için uyumlu bir araçtır. Fakat o, coğrafi vb. koşulların değişimine bağlı olarak o alan su altında kaldığında bir ağaç kabuğu kadar değerli değildir, çünkü yüzemez. O iri, sağlam ve aşılamaz yapısı suya daha hızlı batışının temel müsebbibi olur.

4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Joseph Joestar
Azıcık Fizik Bilen Üye

Yapay seçilimin insanlığa uygulanması etik dışı olarak görülür(Öjeni denemesi olarak anlaşılabilir). İnsan DNA'sı üzerinde çalışma yapmak bile sorunludur. Ancak dediğin şeyin başka bir şekilde gerçekleşmediğinden emin misin?

Marie Curie, Pierre Curie ile evlendi. İkisi de nobel fizik ödülü sahibiydi. Kızları Irène Curie, Frédéric Joliot adlı kimyager ile evlendi. Veeee... ikisi de Nobel Kimya ödülü aldı. Irène ve Frédéric'in çocukları nobel almasalar da önemli biliminsanları olarak kariyer yaptılar. Torunları da biliminsanı oldu ve her biri biliminsanları ile evlendi. Marie Cruie'nin diğer çocuğu Ève Denise Curie Labouisse bilim konusunda kariyer yapmadı. Gazetecilikle devam etti ve kocası Henry Richardson Labouisse Jr. Nobel Barış Ödülü aldı. Damatları da dahil edersek 5 nobel ödülü almış ilginç bir aile. Hem Marie'nin hem Pierre'nin kardeşleri de biliminsanları oldular. Pierre'nin babası doktor Marie'nin babası öğretmendi.

Tüm Reklamları Kapat

Evet bu aileye kısacık bir bakış atmak bile baş döndürücü daha fazla kurdalamak istemiyorum, devam etsek daha fazla bilim insanına ulaşabilirdik. Ancak mevzu anlaşılmıştır diye düşünüyorum. Toplum %100 homojen bir yapı değildir. İçerisinde küçük cemiyetler bulunur hatta doğal olarak oluşur. Genellikle herkes kendi cemiyetinden-çevresinden insanlarla evlenme eğilimindedir. Dediğiniz gibi at çaprazlamaya benzer bir metot kullanmadan da bu durum oluşuyor. Gene bu elit cemiyetler birbirlerini ve birbirlerinin çocuklarını kollama eğilimindedir.

Okulların bir amacı eğitim vermekken diğer amacı kabiliyetli kişileri seçebilmektir. Bu yüzden özel üniversiteler yetenek sınavlarından yüksek puan alanları burslu kabul ederler. Bu aslında bir cemiyetin dışarıdan insan devşirme yöntemidir. Ülkemizde bu elit cemiyetler biraz zayıftır çünkü özerk cemiyetlere müsaade edilmez. Ancak başka ülkelerde çok daha kapalı ve kendi karakterini oluşturmuş cemiyetler görebilirsin. Pek çok ünlü üniversite buna dahildir.

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Plastik Problemimizi Bakterilerle Çözebilir miyiz?
Işık Hızında Düşen Bir İğne, Dünyayı Yok Edebilir mi?
Işık Hızında Düşen Bir İğne, Dünyayı Yok Edebilir mi?
İlk Karadelik Fotoğrafını Nasıl Çektik? | Dr. Feryal Özel (Olay Ufku Teleskobu - EHT)
İlk Karadelik Fotoğrafını Nasıl Çektik? | Dr. Feryal Özel (Olay Ufku Teleskobu - EHT)
Dedikodu, Kulakları Çınlatır mı? | Kulak Çınlaması (Tinnitus)
Dedikodu, Kulakları Çınlatır mı? | Kulak Çınlaması (Tinnitus)
Megalodon Dişi, Sandığınızdan ÇOK DAHA Büyüktü!
Megalodon Dişi, Sandığınızdan ÇOK DAHA Büyüktü!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close