Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre C.
Emre C.
1,449 UP
Üye
37

Neden insanlarda hayvanların aksine kızışma dönemi veya çiftleşme dönemi yoktur?

36,709 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap

Bunun en direkt cevabı şu: Çünkü "kızışma dönemi" dediğimiz şey, menstrüal döngü değil de östral döngü dediğimiz döngüye sahip hayvanlarda görülen bir şey.

Östrus, "kudurma, coşma" demek. Bu "kudurma döngüsüne" sahip hayvanların dişileri, yumurtlama döneminde bunu açık eden fiziksel ve davranışsal değişimler yaşıyorlar (vajinalarının şişerek renk değiştirmesi, kedilerde olduğu gibi huzursuz ve azgın davranışlar ve bunun gibi şeyler). Ama menstrüal, yani aylık döngüye sahip hayvanlarda "gizli yumurtlama" görülüyor, yani dışarıdan baktığınızda dişinin yumurta ürettiğini açık olarak göremiyorsunuz.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun birçok nedeni olabilir ama en yaygın kabul göreni, iki ayak üzerine kalkmamızla birlikte dişi anatomisinin değişmesine bağlı olarak insan yavrularının aciz doğmaya başlaması sonucunda, yavru bakımında erkeklere daha fazla ihtiyaç duyulmaya başlanması. Erkekler, dişinin tam olarak ne zaman üremeye açık olduğuna emin olamadığından, diğer türlerde olduğu gibi kızışma döneminde rastgele dişilerle çiftleşmektense, tek bir dişiyle menstrüal döngü boyunca, sürekli çiftleşmek zorunda kaldılar. Bu da türe genel olarak yavru bakımı ve hayatta kalma avantajı sağladı. Ayrıca bu değişimin memelilerde kısmen yaygın olan, başka erkeklerin yavrularını öldürme (yani infantisid) ihtimalini azaltma ve babaların yavruyla bağ kurma ihtimalini artırma gibi yan avantajları da var.

Ama soruyu cevaplamayı zorlaştıran bazı detaylar da var: Çünkü teknik olarak insanlarda kızışma periyodu olup olmadığından bile emin değiliz. Evet, insan dişileri diğer hayvanlardakinin aksine belirli dönemlerde birden cinsel olarak aktifleşmiyorlar ve yılın herhangi bir gününde az çok eşit derecede seks yapmaya açıklar. Ancak bu, insanlarda kızışma dönemi olmadığı anlamına gelmiyor. 

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin yapılan araştırmalar, adet döngüsünün ortasındaki bir kadının (yani yumurtlama döneminde olan, ovülasyonun en üst düzeye ulaştığı noktada olan bir kadının), gerçek anlamıyla yavru üretmek amacıyla seks istediğini gösteriyor. Kadınlar, bu dönemler haricindeyse daha ziyade yakınlık ve romantizm amaçlı seks yapmayı tercih ediyorlar. Dahası, ovülasyon döneminde olan kadınların baskın erkek karakterlerini tercih etme oranları da artıyor: Sert çene hatlarına, derin sese, daha uzun boya sahip erkeklerle çiftleşmeyi daha çok tercih ediyorlar. Dahası, ovülasyon dönemindeki kadınların kendilerini diğer dönemlere nazaran daha da güzel göstermeye çalıştığını gösteren makaleler mevcut. Tüm bunlar, insanlarda da dişilerin belli dönemlerde cinsel tercihlerinin üreme-odaklı değiştiğini gösteriyor.

Fakat tabii ki bir insan dişinin çiftleşme eğilimleriyle bir kedinin veya bir aslanınkini benzeştirmek mümkün değil. Dolayısıyla biyologlar arasında insanlarda kızışma döneminin köreldiğine dair görüş hakim. Yukarıda da bahsettiğim gibi bunun en temel sebebinin erkekleri yakında tutmak ve bakıma katkı sağlama konusunda bir avantaj sağlıyor olma ihtimali olabileceği düşünülüyor.

Ancak bu hipotez pek açıklayıcı değil; çünkü insan erkekleri, dişilerin ovülasyon döneminde olup olmadığını anlayabiliyorlar. Öyle ki, ovülasyon dönemindeki kadın striptizciler, adet dönemindeki striptizcilerden saatte 30 dolar daha fazla; adet dönemindeki striptizciler ise hem ovülasyon döneminde hem de adet döneminde olmayan kadınlardan saatte 15 dolar daha fazla bahşiş alıyorlar. Hoş, erkeklerin bunu nasıl ayırt edebildiğini bilen de yok; muhtemelen farkında olmasak da feromonlar (koku hormonları) bize cinsellik hakkında halen bilgiler veriyor. Dolayısıyla yukarıdaki açıklama yoluyla dişi kızışma dönemlerinin körelmesi pek mantıklı gözükmüyor.

Bu yüzden sorunun kesin bir cevabı yok. Kadınlarda kızışma dönemi var mı, yok mu, varsa nasıl tanımlanır, yoksa neden yok, bunlar halen aktif araştırma sahaları. Bu tarz konulara ilgisi olanların akademinin bu yönlerine eğilmelerini tavsiye ederim.

10,524 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Live Science. (24 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 24 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertan Başural
Lise Öğrencisi

Evrimsel sürecin nasıl işlediğini bildiğinizi varsayaraktan kısaca açıklayayım. 

Vahşi doğadaki hayvanlar üzerinde seçilim mekanizmaları çok büyük etkiye sahiptir lakin biz insanlarda bu kadar etkili değildir bahsi geçen mekanizmalar. Bunun nedenleri arasında diğer canlılardan görece daha zeki olmamız bu sayede çevremizi manipüle edebilmemiz, kendimizi çevreden ve seçilim mekanizmalarından "soyutlayabilmemiz" gelir. Biz insanlar özellikle günümüzde çok kolay bir şekilde yemek bulabiliyoruz ancak vahşi doğada yemek bulmak bu kadar kolay değildir. Ayrıca kışın biz ısıtmalı dairelerimizde otururken vahşi hayvanlar soğukla yaşam mücadelesi verir. 

Tüm Reklamları Kapat

Üreme (üreme hücrelerini üretmek, kur yapmak, cinsel seçilimde etkili bazı parçaları üretmek, yavrular için yuva hazırlamak vb.) genel olarak çok enerji harcayan bir faaliyettir. Bizler her daim başımızı sokacak yaşanabilir ortam ve karnımızı doyurma imkanına sahip olduğumuz için yılın her zamanı üreyebilecek şekilde evrimleştik (Elbette atalarımızın yaşam koşulları daha zordu lakin yine de ateş ve bazı aletleri vardı ki bunlar hayatta kalmalarını kolaylaştırıyordu.). Hayvanlarda ise böyle bir imkan pek yok. Yavrunuzu soğuk ve kıtlıkla geçen bir kış gününde doğurduğunuzu tahmin edin. Yavrunuz kolayca ölebilir. Bu da harcadığınız o kadar enerjinin boşa gitmesi demektir. Bu yüzden bazı hayvanlarda üreme mevsimle sınırlanmıştır. 

4,706 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Science Focus. (24 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 24 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ecem Kaya
Ecem Kaya
95K UP
Araştırmacı
Orijinal Soru: Hayvanlarda çiftleşme dönemi var peki ya insanlarda çiftleşme dönemi gibi bir şey var mı?

https://evrimagaci.org/soru/neden-insanlarda-hayvanlarin-aksine-kizisma-donemi-veya-ciftlesme-donemi-yoktur-727 Sorunuza benzer bir soru bulunmakta linke tıklayarak gidebilirsiniz ama yine de ben kaynak bölümüne bir tartışma koyacağım oraya da bakabilirsiniz.

331 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Tartışma Linki. (10 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 10 Ağustos 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close