Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Irmak Gür
Üye
2

Neden insanlar makyaj yapar, evrimsel süreçteki rolü nedir?

Pek çok kültürde yeri olan boyaayı evrimsel süreçte bir yere koyabilir miyiz? Hayvanlardan korunmak saklanmak ritüel mantık kısmı kafamda bir yerlere otursa da genelleyerek konuşursak pek çok erkek neden makyaj yapmış kadını çekici bulur? Bu dürtüsel yaklasimi kültürle aciklamak yeterli olur mu?
939 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

"Estetik algısı, eş seçimiyle gelişen bir özellik. Ancak bazı düzenli ve/veya simetrik şekiller, algılanmaları kolay olduğundan, göze rahatlatıcı gelebilirler. Beyaz gürültü (dalga/akan su sesi) de rahatlatıcıdır. Buna karşılık zebra deseni gibi görüntüler tam tersi etki yapabilir. Bunlar, belli bir gelişkinlikteki beyinler için geçerli olsa da, bazı genel kurallar olduğu söylenebilir. Entropinin azlığı (sadelik) ile belli bir dinamizm (uyumlu renkler, farklı düzeyde ayrıntılar) çoğu canlıya güzel görünüyor gibi - bunları plastik sanatın kurallarında da görebiliyoruz. Ancak tabii develerinki gibi göze garip gelen eş etkileme ritüelleri de var (ağızdan çıkan köpük, sarkan pembe bir kese vb.). Kan rengi olan kırmızının bizde evrimsel bir gerilim tepkisi yarattığı da unutulmamalı.

Kendi türümüze yönelik estetik algımız, sağlıklı görünen eş adaylarını bulmak üzerine kurulu. Saç parlaklığı ve yoğunluğu, cilt rengi, gözlerin görüntüsü, büyük oranda simetrik bir yüz ve beden, atletik oranlar vs. cinsiyete bağlı özellikler ve kültürel tercihlerle (süslenme, traşlı/sakallı olma, kibarlık, konuşma, tombul/ince, yüksek statülü olmak vb.) birleşiyor genelde. Aşırı simetrik yüz, yapay bir görünüm sağladığı için çok hoşumuza gitmiyor. Çok asimetrik bir yüzü de sağlıksız olarak algılıyoruz. Yani kusursuzluk peşinde değiliz; "yeterince güzel/sağlıklı" bir partneri beğenmek, imkansız standartlar aramamak, eş bulma şansınızı arttırıyor. Bedensel evrimimiz, özellike cinsel sinyal olarak iş gören bölgeler, büyük oranda iki ayak üzerinde yürüdükçe netleşmiş. Birincil cinsel organların yerine saç, göğüs, kalçalar geçmiş mesela.

Üreme-cinsellik, meselenin kökeninde var (sağlıklı görünmek, belli beden parçalarını vurgulamak vb.), ancak şu anda statü sembolü olarak da kullanılıyor. Mesela her gün kuaföre gitmeden insan içine çıkamayanlar, marka giyinenler, "bu hayat tarzına yetecek param var" demeye getiriyorlar. Kimi çevrelerine sokacaklarına veya dışlayacaklarına da ona göre karar veriyorlar. Daha alt gelir grubundakiler de bu piyasayı taklit ediyorlar mecburen.

Tüm Reklamları Kapat

Bununla bağlantılı bir diğer kullanım, "karşıdakine hürmet" olarak yorumlanabilir. Yani özel günlerde, ziyaretlerde süslenmek için zaman harcadığınızı gösterirsiniz karşıdakine. Karşılarına fazla salaş çıktığınızda, muhataplarınız alınganlık da yapabilir, sosyopat olduğunuzu da düşünebilir. Bu bağlamda yaşlı bir kadının makyajının mesajı da "üremeye hazır" görünmek değil tabii. Alternatif bir süslenme formatı olmadığı için tuhaf bir görüntü ortaya çıkabiliyor.

Yüksek topuklara dair not düşmeden olmaz: Teknik olarak protezdir, (tüm makyaj türlerinde olduğu gibi) false advertising'dir, sağlıksızdır, ama gene de güzel göründüğü düşünülüyor."

200 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close