"Estetik algısı, eş seçimiyle gelişen bir özellik. Ancak bazı düzenli ve/veya simetrik şekiller, algılanmaları kolay olduğundan, göze rahatlatıcı gelebilirler. Beyaz gürültü (dalga/akan su sesi) de rahatlatıcıdır. Buna karşılık zebra deseni gibi görüntüler tam tersi etki yapabilir. Bunlar, belli bir gelişkinlikteki beyinler için geçerli olsa da, bazı genel kurallar olduğu söylenebilir. Entropinin azlığı (sadelik) ile belli bir dinamizm (uyumlu renkler, farklı düzeyde ayrıntılar) çoğu canlıya güzel görünüyor gibi - bunları plastik sanatın kurallarında da görebiliyoruz. Ancak tabii develerinki gibi göze garip gelen eş etkileme ritüelleri de var (ağızdan çıkan köpük, sarkan pembe bir kese vb.). Kan rengi olan kırmızının bizde evrimsel bir gerilim tepkisi yarattığı da unutulmamalı.
Kendi türümüze yönelik estetik algımız, sağlıklı görünen eş adaylarını bulmak üzerine kurulu. Saç parlaklığı ve yoğunluğu, cilt rengi, gözlerin görüntüsü, büyük oranda simetrik bir yüz ve beden, atletik oranlar vs. cinsiyete bağlı özellikler ve kültürel tercihlerle (süslenme, traşlı/sakallı olma, kibarlık, konuşma, tombul/ince, yüksek statülü olmak vb.) birleşiyor genelde. Aşırı simetrik yüz, yapay bir görünüm sağladığı için çok hoşumuza gitmiyor. Çok asimetrik bir yüzü de sağlıksız olarak algılıyoruz. Yani kusursuzluk peşinde değiliz; "yeterince güzel/sağlıklı" bir partneri beğenmek, imkansız standartlar aramamak, eş bulma şansınızı arttırıyor. Bedensel evrimimiz, özellike cinsel sinyal olarak iş gören bölgeler, büyük oranda iki ayak üzerinde yürüdükçe netleşmiş. Birincil cinsel organların yerine saç, göğüs, kalçalar geçmiş mesela.
Üreme-cinsellik, meselenin kökeninde var (sağlıklı görünmek, belli beden parçalarını vurgulamak vb.), ancak şu anda statü sembolü olarak da kullanılıyor. Mesela her gün kuaföre gitmeden insan içine çıkamayanlar, marka giyinenler, "bu hayat tarzına yetecek param var" demeye getiriyorlar. Kimi çevrelerine sokacaklarına veya dışlayacaklarına da ona göre karar veriyorlar. Daha alt gelir grubundakiler de bu piyasayı taklit ediyorlar mecburen.
Bununla bağlantılı bir diğer kullanım, "karşıdakine hürmet" olarak yorumlanabilir. Yani özel günlerde, ziyaretlerde süslenmek için zaman harcadığınızı gösterirsiniz karşıdakine. Karşılarına fazla salaş çıktığınızda, muhataplarınız alınganlık da yapabilir, sosyopat olduğunuzu da düşünebilir. Bu bağlamda yaşlı bir kadının makyajının mesajı da "üremeye hazır" görünmek değil tabii. Alternatif bir süslenme formatı olmadığı için tuhaf bir görüntü ortaya çıkabiliyor.
Yüksek topuklara dair not düşmeden olmaz: Teknik olarak protezdir, (tüm makyaj türlerinde olduğu gibi) false advertising'dir, sağlıksızdır, ama gene de güzel göründüğü düşünülüyor."