Neden insanlar doğru bildikleri yanlışların , gerçeğini kanıtlarıyla birlikte açıklasak bile kabul etmezler? Bunun psikolojik bir açıklaması var mı?
İNSANIN DÜŞÜNCESİNE BAĞLILIĞI
Eğer birinin düşüncesine karşı zıt bir fikir üretirseniz, genellikle o konunun tartışması açılır. Bunun başlıca sebebi her insanın içindeki kendine güven (özgüven) duygusudur. Buna bağlı olarak genelde insanlar zıt fikir duyduklarında kendi fikirlerini savunmaya meğillenirler. Belki farketmediniz fakat onların düşünceleri hakkındaki düşüncelerinizi savunurken de siz yine kendinizi onlara karşı savunmuş oldunuz. Bu gayet doğal bir olay örgüsüdür. Zaten bu olmasa belki şu anda ben bu yazıyı yazacak aleti bulamayacak olurdum.
Bu türde tartışmalarda zaten kişi kendi fikrine ve bunun mantıklılık olasılığına çok iyi dikkat etmiş, bu yüzden de kendi düşüncesine sonuna kadar güvenmiş olması gerekmektedir. Bunun dışında fikirleri zaten karşıdakine veyahut topluma hitaben söylemeyiz. Tabii ki karşıdaki de aynı durumda kalınca uzun bir tartışma ortamı çıkabiliyor. Aynı eş kutupların birbirlerini itmesi gibi...