Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Fatih Özdemir
Üye 14 Eylül
1

Neden insanlar amorf şeyleri sevmez ve onları beyhude şekillendirme çabasına girerler?

Lütfen ama lütfen kaynak belirtmeyin, sizlerin duygu ve düşüncelerinizi merak ediyorum!
383 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 14 Eylül

İnsanlar amorf şeyleri sevmez çünkü çevrelerinde düzen ve öngörülebilirlik arayışı içindedirler. Bu eğilim atalarımızın hayatta kalmasında çok önemli rol oynayan kalıp ve yapı tanıma yeteneğimizden kaynaklanan psikolojik ve evrimsel faktörlere dayanır. Şekillendirme çabasıysa dünyayı kontrol etme ve anlamlandırma isteğimizin bir yansımasıdır. Belki de her şeyi kendi kalıplarımıza uydurmaya çalışmak yerine bazen bırakmayı öğrenmeliyiz—ama o zaman neyle meşgul olacağız, değil mi?

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hakan Işık
Sosyoloji mezunu, Felsefe öğrencisi 15 Eylül

İnsan psikolojisi; öngörülebilir düzen, simetri, estetik değerler ve anlamaya uyarlıdır. Tuhaf şekilli cisimler şekillerine bir anlam katılarak heykel gibi plastik sanatlarda kendisine az da olsa yer bulsa bile düzene aykırılık içerdiği için insanlar tarafından günlük yaşamda kullanılmazlar. Örnek vermek gerekirse; soğuk içecekler standart çapta, silindirik formda şişelerde ve her kasaya 12 adet gelecek şekilde paketlenir. Özellikle 12 li paketleme benimsenmiştir. Çünkü 12 li paketleme bir çok avantajı barındıran bir sayıdır. 2 ye, 3 e, 4 e, 6 ya tam bölünür. 3X4 matris düzenindedir. Perakende alımda bu kasayı bir kişinin taşıması ağırlık açısından kolaydır. Lojistik ve istifleme için bu kasalar uygundur. Şimdi biri çıkıp 13 lü kasa üretse ne işe yarar? İşe yaramaz. Çünkü 13. şişe düzeni bozan bir görüntü, gereksiz bir çıkıntıya neden olur. Simetrisi bozuk bir taşıma aracımız olur. Bu simetromanisi olan bireyler için çok rahatsız edicidir. Ama her hangi bir simetri takıntısı olmayan nakliye kamyonu şoförü de bu kasalardan hiç hoşlanmayacaktır. İnsanlar düzen sever. Düzen her ne oluyorsa onun devam etmesini merkeze alır. Aniden gelişen değişimler baskı argümanları olmadan gerçekleşiyorsa insanlarda kaygıyı da tetikler. Bu nedenle biz tür olarak amorf nesneleri sadece sanatta görece olarak değerli görürüz.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 20 Eylül

Temel belirleyici kullanım amacı kanımca.

Amorf, bir kimya terimi olup kendine özgü biçimi olmayan nesne anlamına gelir. Ya da halk tabiri ile şekilsiz. ( Düzenli ve istikrarlı bir şekli olmayan anlamında)

Bu tür nesnelere şekil verdiğimiz doğrudur fakat bu öylesine bir uğraştan öte işlevsellik amaçlı bir uğraştır.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin; daha kolay saklayabilmek ( tereyağı), daha kullanışlı hale getirmek ( plastik, cam vb,), daha kolay tüketebilmek ( pamuk şeker) ve daha estetik hale getirebilmek için. ( kimi maden ve mücevherlerin nadiren amorf halde olanları, elmas, altın gibi)

Şekillendirmenin beyhude olduğu kanısında değilim çünkü hangi nedenle olursa olsun bir amaca hizmet ediyor, yani işlevsel.

İnsanların amorf şeyleri şekillendirme uğraşlarının onları sevip sevmeme ile ilgili olduğunu da düşünmüyorum. Daha çok kullanışlılık ve estetik tercihlerin belirleyici olduğu kanısındayım.

Söz konusu sanat olduğunda ve özellikle heykelde , mimaride ve resimde, amorf nesnelerin sanatsal temelde fazlasıyla değer gördüğünü biliyorum.

Doğada kendiliğinden bu yapıya sahip veya bizlerin müdahalesi ile bu yapıya uyan nesnelerin, evlerin en güzel köşelerinde sergilendiğini de. Kimi taşlar, rastgele eritilip katılaştırılan mumlar gibi.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close