Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Neden iki gözümüz var?

Örneğin örümcekler gibi 8 gözümüz olsaydı ve daha geniş perspektif ile görebilseydik, bizim için daha faydalı olmaz mıydı ?
2,380 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Zühtü Mete Dinler
Su Ürünleri Yüksek Mühendisi (Doktora Öğrencisi)

Bu durumun bir kaç sebebi olabilir.

  1. Dünyamızda evrimleşen canlılar simetriyi severler. Simetrik olmayan çok az canlı var. Bunun bence en önemli nedeni dna'da bir taraf için fenotip bilgileri içerdiğinde diğer taraf içinde aynı bilgilerin kullanılaak doku ve organların oluşturulması.
  2. Evrimsel gelişim için, biz insanlar harici hayvanlar, kuşlar, balıklarda göz yapısı 3 boyutlu farkındalığı anlayabilmek için iki göz ve arasında belli bir uzaklık bulunmakta.
  3. Örümcek, sinek gibi canlılarda göz sayısı ihtiyaç nedeniyle artıyor. Bu canlıların boyutları küçük olduğu için bunlar kolayca tehlikelere açıklar. Görme alanlarını artırmak bir çözüm. Çünkü ya daha uzağı görmesi gerekli ama, canlının vücudu daha uzağı görecek gözün hacmine göre küçük. (yani canlının vücut hacmi daha iyi görüş mesafesi için gerekli evrimsel teknolojiye küçük gelmekte). Canlıda doğal seçilim esnasında büyük göz yerine görebildiği mesafede daha çok alanı tarıyor.
611 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Zeynep Özen
Zeynep Özen
12K UP
Fen Bilgisi Öğretmenliği 4.Sınıf Öğrencisi

İnsanların ve hemen hemen tüm omurgalı canlıların 2 gözü vardır. Bu gözler küçük farklılıklarının dışında hemen hemen aynı yapıdadır. Tek gözlü olsaydık derinlik algımız olmazdı. Bu da avımızın ya da düşmanımızın bize olan uzaklığını tam olarak belirlememizi engeller ve hayatta kalmamızı zorlaştırırdı. İki göz beynimizde oluşan görüntülerin 3 boyutlu olmasında çok önemli bir role sahiptir.

Peki neden daha fazla gözümüz yok?

Tüm Reklamları Kapat

Bazı canlıların 2'den daha fazla gözü var ancak bunlar bizim gözlerimize çok benzemiyor. Örneğin deniz analarının 24 gözü var. Fakat bu gözler sadece ışığa duyarlı. Bizim gözlerimiz ise çok daha karmaşık ve metabolizma açısından son derece pahalı organlar. Bu nedenle evrimleşme sürecinden adaptasyon olarak daha fazlasının oluşumuna gerek olmamış.

Bir deney örneği olarak önce maske ile tek gözünüzü kapatın başınızı kıpırdatmadan kalemin kapağını kapatmaya çalışın. Sonra tek gözlerimiz kapatarak karşımızda bulunan nesneleri başımızı oynatmadan görmeye çalışın. Sonuç olarak 2 gözümüz olmalı ki beynimiz nesneler arasındaki uzaklığı kıyaslayarak sonuçlandırabilsin ve başımızın karşısında bulunan tüm bölgeyi algılayabilsin.

639 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close