Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Neden herkesin yapıp başarılı olabileceği bir şeyler olmak zorunda?

Kimimiz çeviktir sporda iyidir,kimimizin kulağı iyidir müzik yapar,kimimizin ses telleri iyidir.Kimimizin girişimciliği,liderliği,konuşkanlığı ve daha nice saklı yetenekleri vardır.Pekala herkesin bir yeteneği olmak zorunda mı? Neden herkeste yetenek denen bir şey var ?
331 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Okan Kaylan
Okan Kaylan
1,344 UP
Meraklı bir mühendis

Öncelikle bu doğrudan bir cevap değil hatta cevabı bu diyebileceğimiz bir soru da değil bana kalırsa. Sadece eklemek istediğim kendi düşüncem.

Kimimiz çeviktir sporda iyidir demek yerine hayatı boyunca özellikle de çocukluğundan beri sporla uğraştığı için çeviklik konusunda gelişmiştir diyebilir miyiz? Ya da babası da müzisyen ondan geçmiş demek yerine evde müzikle uğraşılan ortamda büyümüş olmasının etkisi aslında yetenek dediğimiz şeyin önüne geçmiş olabilir mi? 10 yaşında rastgele bir çocuğu piyano başında kaç saat oturtabiliriz? Peki ya çocukluğundan beri evinde hergün saatlerce bu işlerle uğraşıldığını gördüyse ve bu onun gözünde normalleşmişse çocuğun oturup çalışma ihtimali artmaz mı? Sonucunda da çalıştıkça daha iyi çalabildiğini görüp kendini daha yetenekli hissetmez mi?

Tüm Reklamları Kapat

Şöyle bir durum da var. İki farklı kişiyi ele alalım ve daha önce hiç yapmadıkları bir şeyi yaptıralım. Bu iki kişiden biri olayı diğerinden çok daha iyi gerçekleştiriyor olabilir. Belki bu kişiye yetenekli de diyebiliriz. Ama aslında bu olayı gerçekleştirirken kullandığı beyin fonksiyonlarını, el-ayak koordinasyonunu, fiziki gücünü (artık olay her neyse) geçmişinde daha çok kullandığı ve geliştirdiği için daha "yatkın" olabilir.

Bu olayı ister istemez "yetenek mi çalışmak mı?" ya da "yetenekli mi doğulur yoksa sonradan mı olunur" gibi ikilemlere götürüyor. Bunların birbirine uzak şeyler olduğunu düşünmüyorum. Bir konuda daha iyi daha yatkın daha yetenekli olmanın anahtarının geçmişte yaptığın, uğraş verip vakit ayırdığın şeyler bütünüyle doğrudan ilgili olduğunu düşünüyorum. İnsan olarak da hepimiz aktif bir şekilde yaşayan canlılarız. Yemek yapıyoruz, koşuyoruz, yüzüyoruz, sohbet ediyoruz, sorguluyoruz, düşünüyoruz, ikna ediyoruz, zevk alıyoruz, rekabet ediyoruz, öne çıkıyoruz, bir şeyler yapıyoruz ve öğrenip kendimizi geliştiriyoruz. Kimi zaman sadece yapmak zorunda olduğumuz bir konuda yatkın hale geliyoruz ya da hoşumuza giden şeyleri yapmaya daha çok eğilim gösteriyoruz. Dolayısıyla ister istemez hepimiz bazı şeylere diğer insanlara göre daha fazla zaman ayırıyoruz, uğraş veriyoruz, kafa yoruyoruz ve kendimizi o konuda yetenekli görüyoruz. Öne çıkaran farklılığın bu olduğunu düşünüyorum.

105 görüntülenme
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Zırvasız Bilim: Deprem Tahmini? Uzaylılardan Sinyal? Aspartam ve Kanser?
Zırvasız Bilim: Deprem Tahmini? Uzaylılardan Sinyal? Aspartam ve Kanser?
Siz Ne Kadar Ortalama İnsansınız? | Galton Panosu!
Siz Ne Kadar Ortalama İnsansınız? | Galton Panosu!
Ay'a Dev Bir Teleskop İnşa Edebilir miyiz?
Ay'a Dev Bir Teleskop İnşa Edebilir miyiz?
Sandığınız Kadar Boş Değilsiniz!
Sandığınız Kadar Boş Değilsiniz!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close