Beynimizin kütlesel ve hacimsel olarak sınırları bulunmakta.Eğer varolan yaşamımız için gerekli,gereksiz tüm bilgileri beyinsel kontrol mekanizlarından geçirmeden sürekli şekilde hatırlamaya çalışırsak, bu yoğun bir çalışma aktivitesi olacağından normalden daha büyük bir enerji ihtiyacı ortaya çıkacaktır.Evrendeki toplam bilgi bizim için ne kadar sonsuz olsada.Doğada, hayatta kalma mücadelesinde canlılar sonsuz enerjiye ve sonsuz besine sahip değildir.Eğer böyle olsaydı atalarımız için tüm bilgileri aktif bir şekilde hatırlamak bir noktadan sonra bir aslana yem olarak veya yeni bilgileri edinemeyecek hantallığa kavuşturup dolaylı ve dolaysız sonumuzu getirecekti.
"Duyu organlarımızdan gelen veriler bize çıktı olarak bir tecrübe oluştururlar. Etrafımızdaki objeler, ışığın parlaklığı, ortamın ısısı, az önce içtiğimiz kahvenin ağzımızda bıraktığı tat ve daha bir çok algılanabilen veri bu tecrübelerden bazılarıdır. Beynimiz adeta çevremizden gelen verilerin bombardımanı altındadır. Beynimiz için böyle bir durumda her veri eşit derecede önemli değildir. Örneğin ertesi gün gireceğimiz ve bizim için çok önemli olan o sınava çalışırken, çalıştığımız odanın duvarlarının ne renk olduğu ve üzerimizdeki kıyafetlerin dokusunu duyumsamayız bile.
Bu veri bombardımanında, bizler için hangi verilerin önemli hangilerinin ise gereksiz olduğu ayrımını talamus yapar. Talamusun filtresinden geçen ve bizim için nispeten önemli olan veriler arasında da bir hiyerarşi söz konusudur. Veriler sayesinde oluşan tecrübe duyusal belleğimize aktarılır. Bu noktada tecrübemizin geleceği onun hiyerarşik durumuna bağlıdır. Bizim için yeterince önemli ise kısa süreli belleğimize geçer. Yeterince önemli olamayan tecrübeler ise silinip giderler. "
Kaynaklar
- Yazar Yok. Beynimiz Bilgileri Nasıl Hatırlıyor?. (22 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı