Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yiğit Yıldız
Üye
4

Neden hala James Webb Uzay Teleskopu ile Proxima Centauri b gibi bize yakın ötegezegenleri incelemiyoruz?

Webb Uzay teleskobu gayet güçlü, onun ile Proxima Centauri b'nin belki de atmosferini bile keşfedebiliriz. Ama hala Proxima Centauri b gibi bize yakın ötegezegenlere çevirmedik. Neden?
907 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
210K UP
Astrofizik meraklısı...

Soruyu soruş şeklinden konuya ön yargılı yaklaştığın anlaşılıyor Yiğit. JWST'nin bize en yakın yıldız sistemini kesinlikle incelemediğine o kadar eminsin ki nedenini sorguluyorsun. Bunun sebebi basit aslında. JWST o uzaklıktan ancak yıldızı gözlemleyebiliyor, doğal olarak da bir ötegezegen fotoğraflayamadığı için haber niteliği taşımıyor. Medyada haber olmayınca insanlar da senin gibi düşünmeye başlıyor. Haber kaynakları yerine bilimsel kaynakları takip etmeni öneririm.

Soruna gelirsek; JWST hem Alpha Centauri hem de Trappist-1 sistemini inceledi ama ötegezegen (bize en yakını olsa bile) inceleyecek kadar gelişmiş bir teleskop değil maalesef. Alpha Centauri'deki herhangi bir gezegeni görüntülemek için en az 30 metre çapında ayna gerekir ki, JWST'nin aynası 6,5 metre. JWST orada bir gezegen olduğunu bile fark edemiyor çünkü gezegenler doğal ışık kaynakları değil. Kendi sistemimizde Pluton'un bile düzgün fotoğrafını çekemiyoruz, ancak birkaç piksel olarak gözüküyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Sıra onada gelir, örneğin JWST teleskopu trappist-1 b gezegenini inceledi ve onun mars'a benzer ince bir atmosfere sahip olduğunu hakkında kanıtlar elde etti(şaşırtmadı çünkü trappist-1 b yaşanılabilir bir gezegen değil, bir "mercurian" gezegen, atmosfer çok ince ve büyük oranda sülfür ve CO2 izi buldu) ve JWST ileride diğer gezegenleri ve sistemleride inceleyecektir.

Ama bana soracaksan ben proxima b'de yaşamın olamayacağını ve mars gibi ölü bir gezegen olduğunu düşünüyorum "bir kader mahkumu" çünkü gezegenin yıldızı o kadar toksikki durmadan kısa zaman aralığında patlamalar ve radyoaktif ışıma yapıyor, ve bu gezegen dünya'dan 2000 kat daha fazla radrasyona mağruz kalıyor, "ozon tabakasıda benden bu kadar" diyor, yani bu gezegen acı çekiyor, tek bir umut var, gezegen yıldızına kütle çekimsel olarak kilitlendiyse buna sadece gündüz yüz maruz kalır, gezegenin bir manyetik alanı varsa'da atmosferi bi ihtimal olsada koruyabilir, bu sayede gezegenin "ufuk çizgisinde" ve gece tarafında yaşam olabilir, ama fotosentez çok zor olur, bu yüzden proksima b'de mantar gibi canlılar ve göze ihtiyaç duymayan canlılar var olabilir, ama bunu oraya gitmeden bilemeyiz, belki orda medeniyet vardır, yada mars'ın ikizini buluruz "kim bilir"

Tüm Reklamları Kapat

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close