Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Neden güzeller çirkinlere göre daha çekicidir?

Yani güzellik neden cinsellikte rol alır?
345 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Güzellik görecelidir ancak güzelliğin kişilerdeki anlamı veya hissi benzer veya aynıdır. Bu nedenle görelilik derken şekilsel gorelilikten bahsettiğimizi fark etmemiz gerek. Yoksa anlam veya his olarak görecelik söz konusu değildir. Bunu iki dil arasındaki ilişkiye benzetebiliriz. Aynı anlam iki dilde farklı kelimeler (ses sembolleri) ile ifade edilir ama kelimelerin karşılığı olan anlam aynıdır. Söz konusu şey zihnimiz olunca hep bu şekilde eşleşmeleri görürüz. Benim için 'güzel' veya 'güzellik' kelimesinin temsil ettiği şekil sizinkine göre farklıdır ama güzellik karşısında aldığımız haz, hislerimiz veya anlam benzer veya aynı olacaktır.

Bu görecelik çerçevesinde bakarsanız her zihnin eşleştiği anlama göre (bu genetik mirasla veya çevresel olarak geçmişte deneyimlerle oluşmuş olabilir) çekici gelen şey değişebilir.

Ancak burada özellikle cinsel unsurlarla ve yüzlerin kişideki anlamının farklı olduğuna dikkat etmeniz gerekir. Çünkü yüz ve cinsel bedeni uzuvlar zihinde ayrı bir biçimde kodlanır. (eşleşir) Özellikle zihinlerimizde özelleşmiş yüz tanıma hücreleri (nöronları) olduğu tespit edilmiştir. Bunlar sayesinde yüzlerin kimi unsurlarının sizde eşleştiği anlam değişir ve benzeri unsurları taşıyan bir yüz gördüğünüzde ise söz konusu sizdeki anlam tetiklenir. Yani bir yüz örneğin sizin için (geçmiş deneyimlerinize bağlı olarak) cesareti ifade ediyor veya bu anlamı sizde tetikliyor olabilir. Bir diğeri ise masumluğu hem de bir çocuktaki kadar masumluğu algılamanıza neden olabilir. Bütün bu anlamlar sizdeki esleşmelere bağlıdır. Zihinlerimiz aynı anlamları farklı tetikleyicilerle üretir. Yüzlere zihninizin yüklediği anlam ise her zaman o kişi de karşılığını bulamayabilir. Örneğin çok masum bir anlam verilen şekilsellikte bu masumluğu bulamayabilirsiniz. Veya çok asil gelen bir yüzde bu asilliği. İşin tuhafı da genellikle bu böyle olur. O kişiyi tanıdığınızda hiçte zihninizin şekilsellığe yüklediği anlamın olmadığına tanıklık edersiniz. Tabi bu da bir yerde doğal çünkü bu anlamı ona veren ve oluşturan zaten sizin zihniniz. Yoksa onda bir başkası için bu anlam zaten yoktur veya oluşmaz. Onu özel kılan bu nedenle sizsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Tabi söz konusu anlam olunca zihinlerimizin bu anlamları çok derinde çok ama çok derinde üretiyor olması buradaki asıl mucizedir. Çünkü anlamlar temelde ve en derinde zihnimizce üretilir ama anlamın eşleştiği unsurlar kişiden kişiye değişir. Anlamlar ise bakidir, evrenseldir. Bu da bizi çok başka bir yere 'götürür'. Çünkü anlam nedir sorusunun bizi ulaştıracağı yerler çok farklıdır ama cevabı uzatmamak için burada bu konuya girmiyorum.

Bir diğer ilginç konuda Anlam ile cinsellikte çelişir. Burada anlamsal bir çelişme vardır. Cinselliğin hayvani yönü ve anlamı ile bizlerde doğal olarak ve derinde ortaya çıkan örneğin masumluk veya asillikteki anlam çelişir. Bizler cinselliğin anlamını hayvani bir evrimsel mirasla bedenlerimizde taşırız. Kendimizde bulunan cinselliğe dair bu anlamı fark ettiğimizde ise ahlak kavramı ortaya çıkar. Bu hayvani anlamı kendimize (zihnimizin ürettiği diğer anlamlara) yakıştıramayız. Bir biçimde anlamsallık ve buna dair farkındalık ortaya çıktığında kaçınılmaz olarak söz konusu çelişkilerin içine düşülür. Çünkü hayvanilik de dahil herşey bilinç sayesinde en nihayetinde anlama veya anlamsal bir karşılığa dönüşür ve sonucunda ise bizdeki burada bahsettiğimiz anlamsal çelişkiler ortaya çıkar.

Son olarak konuya dair bir örnekleme yaparsak 'baık sevgisi'nden söz edebiliriz.

Biri balığı seviyorum dedi. Ama sevdiği gerçekte balık değil balığın tadıydı. Balığı öldürüp son derece vahşi bir şekilde onu yiyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Diğeri ise balığı seviyorum dedi ve ona kıyamadı çünkü o gerçekten balığın tadını değil balığı sevmişti. Sevgisi için (sevgisindeki anlam için) açlığı pahasına balığı yemekten vazgeçti.

Birini gerçekten sevmek istiyorsa kişi kendisinde neye, hangi anlama karşılık geldiğine bakmalıdır. Balığı mı (balıkta kendi bulduğu anlamı mı) sevdi yoksa 'balığın tadı'nı mı.

Son olarak burada kişinin her ihtimalde kendisini ve kendisindeki özellikleri sevdiğine de dikkat edin. Çünkü yaratılan anlamı kişinin her ihtimalde kendisi üretmektedir. Bu yüzden bizlerde ki sevgi her ihtimalde kendimize dair olmak zorunda. Seven gerçekte 'kendini' sevmiş olmaktadır.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Berat Buğra Akdağ
örenciyim

dostum aslında güzellik denilen şey kişiden kişiye göreceli olabilir ama senin soruna şu şekilde cevap verebilirim.Aslında bizim güzellik çekicilik dediğimiz şey karşı tarafın fiziksel özelliklerine haz beslememizden kaynaklı. Yani aslında bizim karşı tarafa kurduğumuz duygusal bir bağ değilde fiziksel özelliklerine beslediğim haz ve tatmin olma duygusu. yazımın ilk kelimlerinde bahsettiğim gibi güzellik kavramı şu diyemeyiz çünki bu kişiden kişiye değişebilir. Sana itici kötü gelen şeyler bir başkasına çekici gelebilir. BUNLAR BENİM GÖRÜŞLERİM....

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close