Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hamza Uçkan
Üye 5 Nisan 1 Cevap
6

Neden Güneş Sistemin'de bulunan en büyük gezegen Jüpiter'dir?

296 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 5 Nisan

Bunun muhtemel açıklaması Güneş sisteminin ilk oluşum aşamalarında gerçekleşen olaylar zincirinde aranabilir.

Büyük bir ihtimalle sistemimizi oluşturan malzeme süpernova patlamasının artıklarından oluşuyor. Gaz ve toz artıklarından oluşan bu ortamda merkezde kütle çekim etkisi ile yoğunlaşan gazlar protostar (ön yıldız) oluşumu başlatmıştır. Merkezde oluşan yüksek sıcaklık ve yoğunluk nükleer füzyon etkisi ile hidrojen atomlarının kaynaşmasına ve yıldızın günümüzdekine benzer şekilde parlamasına neden olmuştur. İlk parlama ile başlayan yıldız rüzgarlarının etkisi çevresinde bulunan hafif gazları daha uzağa olacak şekilde tüm malzemeyi kendinden uzaklaştırmıştır. Ağır olan malzemeler Güneş'in yörünge sisteminde ilk karasal gezegenleri oluştururken (Merkür, Venüs, Dünya, Mars) daha çok uzağa giden hafif gazlar sonraki dört gaz devini oluşturmuştur (Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün).

Güneş'e en yakın ve en büyüğünün Jüpiter olmasının nedeni bu şekilde açıklanabilir. Uzaklaşan hafif gazların en yoğun olduğu bölgenin, Güneş'e en yakın bölgede birikmesi kuvvetli ihtimal gibi görünüyor. Bu durumda akla şu soru da gelebilir "ağır malzeme ve yoğun disk Güneş'e en yakın bölgede oluşum halindeki gezegeni beslediğine göre; karasal gezegenler içinde Güneş'e en yakın Merkür neden en küçük gezegen? O da Jüpiter kadar olmasa da en azından en büyük karasal gezegen olması gerekmez mi?" Bu durum ancak sistemin ilk dönemlerinde yaşanan kaos ile açıklanabilir. Yapılan hesaplara göre sistemimizde karasal bir dev olması beklenen bir durum fakat, sistemde böyle bir gezegen yok. Güneş'e yakın gezegenler muhtemelen ilk aşamalarda çarpıştılar ve gene muhtemelen çarpışma ile malzemenin büyük bölümü yörüngelerinden uzaklaşıp ya Güneş'e ya da uzay boşluğuna savruldular.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. E. K. I. G. T. G. B. çelikten. Güneş Sistemi I: Güneş Sistemi Ve Oluşumu – İtü Astronomi Kulübü. (30 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 5 Nisan 2024. Alındığı Yer: astronomi.itu | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close