Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
9

Neden gözümüzle bir yere odaklanınca etraf grileşir?

Gözümle bir yere odaklanıp boş bir şekilde bakıp gözümü hiç hareket ettirmediğim zaman etraf zamanla grileşiyor. Bu grilik 2 şekilde bozuluyor birincisi gözümü hareket ettirnce ikincisi ise etraftaki hareketler yani yerde bir karınca gitse sadece kendisi ve gittiği yol normal bir şekilde gözükür. İnt de araştıramadım çünkü garip bir olay.
2,265 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Alper Alp
Alper Alp
6K UP
Kitapta okudum

Bu gözümüzün yada beynimizin bir diğer özelliği olarak nitelendirilebilir. Buna küçük bir örnek vermek için şunu sorabilirim. Neden hiç burnunuzu görmediğinizi düşündünüz mü ? Aslında burnunuzu her saniye her an görürsünüz ama artık beyniniz bu görüntüyü, bilgiyi gereksiz olarak değerlendirdiği için işlemez yada yok sayar. Şöyle kısa bir imge göstereyim :

Bunun bir diğer adı "Troxler Etkisi"dir. Bu resimde orta noktaya odaklanıp bir süre bakmaya devam ettiğinizde göz için farklı bir uyaran olmadığından noktalar yok olmaya başlar. Fakat gözünüzü milim bile hareket ettirirseniz uyaranlar değişir ve tekrar noktaları görürsünüz.

Tüm Reklamları Kapat

387 görüntülenme

Kaynaklar

  1. D. Eagleman. (2021). Canlı Devre: Durmaksızın Değişen Beynin İçyüzü. ISBN: 9786051981901. Yayınevi: Domingo Yayınevi.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

1668’de Fransız düşünür ve matematikçi Edme Mariotte göz üzerinde çalışmalar yaparken
İlginç bir durumla karşılaştı. Retinada fotoreseptörlerden yoksun ve hatırı sayılır büyüklükte bir yama vardı. Yani bunun anlamı gözümüzde bir kör nokta vardı. Bunu bizler yaşarken fark etmeyiz ancak kör notka bu şekilde vardır. Örneğin görseldeki + ya bakın ve sol gözünüzü kapatın. Resmi gözünüze siyah nokta görülemeyecek hale gelinceye kadar kademeli yaklaştırın. Fark edeceksiniz ki siyah nokta bir anda görünmez olduğu bir konum olacak. İşte gözümüzde fotoreseptör bulunmayan ve yaşarken fark edilmeyen kör nokta ile şimdi 'başbaşa' sınız.

Gözdeki kör nokta
Gözdeki kör nokta

Sizin yaşadığınız durum da bununla ilişkili mi tam olarak bilemiyorum ancak eğer çevrede bu kör noktaya denk gelen şeyler olursa onları gri bir silüet gibi algılamanız mümkün.

Tüm Reklamları Kapat

289 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close