Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Resul Nurullayev
Üye
8

Neden Geceleri Yıldızlı Gökyüzüne Bakmak Bizi Sakinleştiriyor? İçimizi Huzur Kaplıyor?

Atalarımızla ilgili ola bilir mi acaba?
916 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Berke Kaan Berberoğlu
Üniversite öğrencisi

Anaksagoras (M.Ö. 5. yüzyıl) ve diğer antik filozoflar, yıldızlar hakkında farklı düşüncelere sahiptiler. Anaksagoras, yıldızların aslında yanmakta olan devasa kayalar, dev alev topları olduğunu ve güneş ışığını yansıttıklarını düşünüyordu.[1]

Eski çağlarda insanlar genellikle yıldızları ışık saçan tanrısal varlıklar veya önemli işaretler olarak değerlendiriyorlardı. Yıldızların hareketleri ve dizilimleri, çeşitli kültürel inançlar, astrolojik yorumlar ve navigasyon amacıyla kullanılıyordu.

Tüm Reklamları Kapat

Yıldızlı gökyüzüne bakmak insanları sakinleştirip içlerini huzur kaplayabilir çünkü bu deneyim doğanın büyüklüğünü ve evrensel bir düzeni hatırlatır. Gökyüzündeki yıldızlar ve uzak galaksiler, insanın kişisel sorunlarından ve günlük kaygılardan uzaklaşmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda gözlemlemek, insanların kendilerini evrenin bir parçası olarak hissetmelerini sağlayabilir ve insanların büyük resme odaklanmalarını kolaylaştırabilir. Bu da içsel bir huzur ve dinginlik duygusu yaratabilir.

Kaynaklar

  1. C. Sagan. (1997). Kozmos - Evrenin Ve Yaşamın Sırları. ISBN: 9789752107830. Yayınevi: Altın Kitaplar.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Furkan Dalgıç
Lise Öğrencisi

Çünkü Gözümüze ulaşan ışığın Kelvin(K) derecesi yükseldikçe gözümüz ve dolaylı olarak da beynimiz daha çok yorulmaktadır. Gündüzleri Güneş ışığı, ay ışığından yüz binlerce kat daha parlaktır. Geceleri ay ışığı, yeryüzünde 0,05-0,1 lüks aralığında bir aydınlatma yapar. Gündüz doğrudan güneş ışığı alan bölgeler ise 130.000 lüks aydınlatma seviyesine ulaşabilir.[1] Hem geceleri yeryüzüne düşen ay ışığının yada daha doğrusu Aydan yansıyan Güneş ışığının Kelvin(K) derecesinin daha düşük olmasından hem geceleri salgılanmaya başlayan hormonlarımız yüzünden hem de beynimiz kendisini uyku durumuna almaya başladığından huzurlu hissediyor olabiliriz tabi bunun bilimsel veya psikolojik açıdan daha farklı nedenleri de olabilir bu sadece bir lise öğrencisinin fikir yürüterek ortaya attığı bir cevap :D

Kaynaklar

  1. Emre Yılmaz. Güneş Işğı Ve Ay Işığı Arasındaki Fark. (7 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 9 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Aydınlatma Portalı | Arşiv Bağlantısı
4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Eylül Gökçe Altunkeser
Bilim Okur-Yazarı

Aslında geceleri gökyüzüne bakmak hepimizi sakinleştirmiyor, hatta bazılarımızı korkutuyor (Astrophobia, Thalassophobia). [1]

Varsayımsal konuşursak; geceleri gökyüzüne bakmak, tıpkı açık denize bakmak gibi, bazılarımızı huzur ile kaplarken bazılarımızı korkutuyor olabilir. Açık deniz ve uzay, bizim yaşam alanımız olmayan ve tehditlerle dolu yerler. Fakat aynı zamanda sessiz, ışıksız ve geniş bir alan, parlak gökyüzü bize atalarımızdan kalma bir özgürlük ve huzur hissi veriyor olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Belki de olay daha da basittir, geceleri salgıladığımız uyku hormonu (melatonin) bizi daha huzurlu ve sakin bir ruh haline soktuğu için gökyüzüne bakarken de huzurlu hissediyoruzdur.

Kaynaklar

  1. M. E. Lockett. Thalassophobia (Fear Of The Ocean): Symptoms, Diagnosis, And More. (30 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Healthline | Arşiv Bağlantısı
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Büyük Elmas Yalanı: Elmas Baronları Hepimizi Nasıl Kandırıyor?
Büyük Elmas Yalanı: Elmas Baronları Hepimizi Nasıl Kandırıyor?
Gombe Şempanze Savaşı:
Gombe Şempanze Savaşı: "Maymunlar Cehennemi" Gerçek Oldu!
Köpekbalıkları Uyurken Nefes Alabilir mi?
Köpekbalıkları Uyurken Nefes Alabilir mi?
4000 Liraya Milyar Dolarlık Genom Diziledik! | Öğrenebildiklerimiz İnanılmaz!
4000 Liraya Milyar Dolarlık Genom Diziledik! | Öğrenebildiklerimiz İnanılmaz!
Kaplumbağaların Omurgası Nerede?
Kaplumbağaların Omurgası Nerede?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close