Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yusuf Asaf Güven
Üye 25 Ocak 2024 2 Cevap
5

Neden gazların içinden geçebiliyoruz?

Bildiğiniz üzere duvarın veya cisimlerin içinden geçemeyiz çünkü atom daki elektornlar aynı yükte ve birbirlerini ittiği için peki ya gazların içindede atom parçacıkları yok mu ve elektron yok mu bildiğimiz üzere var peki niçin onların içinden geçebilirken diğer katı olan bölümün içinden geçemiyoruz?
241 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Erdinç Ekin
Erdinç Ekin
130K UP
Öğrenciyim 25 Ocak 2024

Bu durum maddelerin katı ve gaz fazları arasında ki temel farklardan kaynaklanmaktadır. Maddenin katı halinde maddeyi oluşturan "moleküller arası bağlar" moleküllerin adeta bir kalıp gibi bir arada durmasını sağlar ve gerekli enerji verilip bağlar parçalanmadan insan gibi büyük yapılar içlerinden geçemez[1][2]. Katıların aksine sıvı ve gazlarda durum biraz daha farklıdır. Katı halden sıvı ve gaz hallere geçme durumu ısı enerjisi sebebi ile moleküller arası bağların kırılıp parçacıkların hareketlerinde farklılıklar oluşması durumu olduğundan bu hallerde moleküller arası zayıf etkileşimler minimum derece de ve anlık yaşanmaktadır[3]. Sürekli bir etkileşim halinde olmayan moleküller bir kalıp şeklinde olmadığı ve birbirleri ile birleşik bir yapı halinde olmadıkları için özkütleleri veya viskoziteleri gibi durumlara bağlı olarak büyük cisimleri içlerinden katı faza oranla daha rahat geçirebilirler.

Kaynaklar

  1. Florida State University Chemistry Lab.. Properties Of Solids. Alındığı Tarih: 25 Ocak 2024. Alındığı Yer: Florida State University Chemistry Lab. | Arşiv Bağlantısı
  2. N. Rech. Library Guides: Chemistry Textbook: 1. Matter And Measurements. Alındığı Tarih: 25 Ocak 2024. Alındığı Yer: Georgia Southern University | Arşiv Bağlantısı
  3. Libretexts. 11.2: Intermolecular Forces. (18 Kasım 2014). Alındığı Tarih: 25 Ocak 2024. Alındığı Yer: Chemistry LibreTexts | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 25 Ocak 2024

Sebebi gazlarında tıpkı sıvılar gibi akışkan olmasıdır, aslında maddenin hallerindeki "sıvı" teriminin kullanımı haricinde gazlarda birer sıvıdır. Gaz molekülleride sürekli hareket halindedirler, gazlarda bu yüzden içersinde bulundukları ortamaya akma hareketi gösterirler, ancak "sıvı" kategorisindeki sıvı maddeler kadar güçlü bağlarla bir arada bulunmamaktadırlar bu yüzden katı bir cisim onların arasından rahatça geçebilir. Aslında bir insanın gazların arasından yürüyüp gitmesi ile denize atlayıp yüzmesi arasında teorik olarak pek bir fark yoktur.

Kaynaklar

  1. Yrd. Doç. Dr. Bilal YAŞA, Arş. Gör. Dt. Ekin Görkem UYSAL UZEL, Arş. Gör. Dt. Sana CHAKMAKCHI, et al. Restoratġf Dġġ Hekġmlġğġnde Plazma Uygulamari: Derleme. Alındığı Tarih: 25 Ocak 2024. Alındığı Yer: Dergi Park | Arşiv Bağlantısı
11
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close