Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Fərid Qasımov
Fərid Qasımov
2,152 UP
Üye
2

Neden farklı dillerdeki sayıları Türkçe olarak okuyoruz?

376 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yüşa Eymen Barlın
Öğrenciyim ve bir şeyler düşünüyorum.

Tam olarak emin olamamakla beraber muhtemelen bu soru beynimizdeki bağlarla alakalı. Bir bilgiyi öğrendiğimizde beynimizdeki sinirler arasında bağlar kurulur ve biz sayıları her gün defalarca kez kullanıyoruz. Yani sayılarla ilgili olan bağlar çok güçlü olmalı ancak sayıların yabancı hallerini her gün kullanmıyoruz. Yani onlar o kadar güçlü değil. Biz yabancı dilde bir metni okurken bir rakam gördüğümüzde beynimizde o rakamla ilgili olan çok güçlü bağlar aktifleşiyor ve aklımıza direk o sayının Türkçe'si (kendi dilimizdeki adı) geliyor. Ancak yabancı hali ile ilgili olan bağlar o kadar güçlü olamdığı için onların aktifleşmesi daha zor.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Əkrəm Cəfər
Əkrəm Cəfər
1,540 UP
Dilbilimle ilgileniyorum

Bunun nedeni ana dilinizin Türkçe olması; öyle olmasa bile günlük yaşantınızda Türkçeyi etkin bir biçimde kullanmanız.

Bir olayı, isteği, eylemi gerçekleştirmeden önce, veya bir yazıyı okurken genellikle onu sesli olarak söyler veya iç sesimize “söyletiriz”. Bu sırada ana dili dediğimiz kavram oluşur. Ana dilimiz, doğduğumuz, büyüdüğümüz ülkenin resmî dili veya şehrimizdeki yerel dil değildir. Günlük yaşantıda etkin kullandığımız dil bizim ana dilimizdir[1]. Bu yüzden, örneğin, başka bir ülkeye gider, orada sürekli Türkler yerine oranın yurttaşlarıyla iletişim kurar, o ülkenin dilini günlük yaşantınızın etkin dili hâline getirirseniz, bir süre sonra ana diliniz değişebilir. Yaşadığınız ülkenin dilinde rüya görebilir, iç sesinizi o dilde konuşturabilir, başlıkta da olduğu gibi, sayıları o dilde okuyabilirsiniz[2]!

Son olarak, doğrusunu isterseniz, bunu yapmak — ana dilinizi değiştirmek için -özellikle ekonominin böyle olduğu bir dönemde- başka bir ülkeye gitmenize bile gerek yok! Elinizin altındaki genel ağı kullanın! Ben, 3 yaşımdan beridir bilgisayar, ve 8 yaşımdan beridir telefon sayesinde genel ağdaki süremin çok çok büyük bir bölümünü — neredeyse tümünü Türkçe konuşan insanlarla geçiren bir Azerbaycanlı gencim. Artık son birkaç yıldır fark ettim kim, iç sesim Türkçeye dönüştü, rüyalarımda Azerbaycancanın yanı sıra Türkçeyi duyuyorum, hatta sayıları bile Türkçe okuyorum! Hatta çoğu insan öğrendiği dilde düşünmeye çalışırken ben iç sesimi ana dilimde olmasına yönlendirmeye çalışıyorum; çok tuhaf, değil mi? :)

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. www23.statcan.gc.ca. Mother Tongue Of Person. Alındığı Yer: www23.statcan.gc.ca | Arşiv Bağlantısı
  2. youtu.be. Birden Çok Dil Bilen Biri Hangi Dilde Düşünür Ve Rüya Görür?. (8 Mayıs 2017). Alındığı Yer: youtu.be | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close