Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Metehan İpek
Metehan İpek
52K UP
Üye 2 hafta önce 2 Cevap
10

Neden Farklı Diller Var?

İnsanlar olarak bize büyük bir avantaj sağlayan konuşma yeteneğine sahibiz. Benim sorum şu; Neden İngilizce, Almanca, T ürkçe gibi farklı dillere sahibiz, atalarımız neden bu dilleri yaratmak zorunda kaldı ve temel dil ve konuşma şeklimizi değiştirdik.
541 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 2 hafta önce

İnsan dillerinin çeşitliliği tıpkı canlı türlerinin evrimsel yolculuğu gibi uzun ve karmaşık bir sürecin sonucu. Binlerce yıl önce ortak bir dil ailesinden kopup kendi yoluna giden bir kabileyi düşünelim mesela: Tıpkı çorak topraklarda yaşayan bir sürüngenin zamanla tamamen farklı bir ekosistemde kuşlara dönüşmesi kadar radikal bir adaptasyon serüveni yaşanır. Burada "dil DNA'sı" diye adlandırabileceğimiz ses sistemleri, kelime kökleri ve gramer yapıları; tarihî olayların, coğrafi engellerin ve toplumsal değişimlerin etkisiyle sürekli mutasyon geçirir. Örneğin Orta Çağ'da Avrupa kıtasında yaşanan feodal parçalanma, Latince konuşan halkları küçük derebeyliklere böldüğünde; her bölge kendi lehçesini zamanla öylesine değiştirmiştir ki, günümüzde Fransızca, İspanyolca ve İtalyanca gibi farklı diller doğmuştur.[1]

Tarih boyunca büyük imparatorlukların çöküşü ve yeni devletlerin doğuşu, dillerin de kaderini çizmiştir. Mesela 11. yüzyılda gerçekleşen Norman fethi İngiliz diline Fransızca kökenli binlerce kelime pompalarken, aynı dönemde Anadolu'da Selçuklu ve Osmanlı göçleri Türkçenin kelime hazinesini Farsça ve Arapçadan aldığı yoğun etkilerle zenginleştirmiştir. Sadece siyasi veya askerî güç değişimleri değil, ticaret yolları da dillerin farklı yönlere evrilmesinde tetikleyici rol oynadı. İpek Yolu üzerindeki şehirlerdeki çok dilli topluluklar, farklı gramer yapılarını iç içe geçirerek yeni ağızlar üretmiş; bu ağızların bazıları bugünün modern dillerine dönüşmüştür.

Esasında farklı dillerin doğuşunu "tek bir ağacın dallara ayrılması ve bu dalların zamanla kendi özgün çiçeklerini açması" şeklinde açıklayabiliriz. Bir zamanlar aynı kökü paylaşan insanlar, tıpkı Budin Kalesi'ndeki ayrışmalar veya Ren Nehri üzerindeki ticaret kolonilerinin kopuşu gibi, hem coğrafi hem de siyasi sebeplerle birbirleriyle etkileşimi kesince, ortak dilden farklı yönlere doğru dallanıp budaklanırlar. Sonuçta her topluluk hem konuşma sesleri hem de kültürel kavramlar bakımından kendine has ihtiyaçlar doğrultusunda dilini yeniden tasarlar. Yani İngilizce, Türkçe gibi farklı ve özgün dillerin varlığı kaçınılmaz hâle gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. K. Chapman. The Geography Of Languages: Why We Speak Different Languages. (12 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 6 Ocak 2025. Alındığı Yer: Earth Site Education | Arşiv Bağlantısı
15
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Halim Yusuf Pilavcı
Araştırmacı Yazar 2 hafta önce

[2]Farklı dillerin varlığı, insanlık tarihindeki coğrafi, kültürel ve sosyal ayrışmaların doğal bir sonucudur. İlk insan toplulukları, doğada hayatta kalabilmek için iletişim kurma ihtiyacını hissederek sesler ve jestlerle başladıkları bu yolculukta, zamanla beyinlerinin gelişimiyle daha karmaşık dil yapılarına ulaştılar. Ancak bu süreç, her topluluğun farklı bölgelerde ve izole koşullarda yaşamaya başlamasıyla bölgesel olarak çeşitlendi.[1]

Yerleşik hayata geçişle birlikte topluluklar, kendi kültürlerine özgü yeni kelimeler ve ifadeler geliştirerek dillerini şekillendirdi. Bu diller, farklı yaşam tarzlarını, inanışlarını ve düşünce biçimlerini yansıttığı için çeşitlenmeye devam etti. Ticaretten savaşlara, göçlerden dini ve kültürel etkileşimlere kadar her türlü insan etkileşimi, dillerin gelişmesini ve bazen de yeni dillerin oluşmasını sağladı.[3]

Zamanla coğrafi ayrılıklar, sosyal yapılar ve tarihsel olaylar; farklı dillerin kökleşmesini ve ayrışmasını hızlandırdı. Böylece bugün gördüğümüz dil çeşitliliği, insanlığın zengin geçmişinin ve kültürel birikiminin bir aynası olarak karşımıza çıktı.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Cemal Özdemir, et al. (2017). Di̇lleri̇n Ortaya Çikişi Ve Geli̇şmesi̇ Üzeri̇ne Bi̇r Değerlendi̇rme. www.researchgate.net. | Arşiv Bağlantısı
  2. Brendan Freely, et al. Dilin En Güzel Tarihi. ISBN: 9786053609865. Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları.
  3. Doç. Dr. Rasim Soylu. (2024). Dillerin Ortaya Çıkışı / Babil Kulesi. Zafer Dergisi. | Arşiv Bağlantısı
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close