Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Memin Saka
Memin Saka
50K UP
Üye 18 saat önce 1 Cevap
5

Neden evrimsel süreçte kendimizi sorgulama gibi küçük yaşta bile görülen bir düşünce evrimleşmiş bu yaratılışçılara göre bu zaten insanda olan bir şey, peki bilim buna ne diyor?

Neden evrimsel süreçte kendimizi sorgulama gibi küçük yaşta bile görülen bir düşünce evrimleşmiş bu yaratılışçılara göre insanın yaratılışında olan bir şey peki bilim buna ne diyor, insan doğduğunda neden kendini sorgular hayatı etrafında olup biten karmaşayı neden düşünür.
101 görüntülenme
Neden evrimsel süreçte kendimizi sorgulama gibi küçük yaşta bile görülen bir düşünce evrimleşmiş bu yaratılışçılara göre bu zaten insanda olan bir şey, peki bilim buna ne diyor?
Neden evrimsel süreçte kendimizi sorgulama gibi küçük yaşta bile görülen bir düşünce evrimleşmiş bu yaratılışçılara göre bu zaten insanda olan bir şey, peki bilim buna ne diyor?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Avc1 _
Avc1 _
97K UP
Bilimsel kaynaklara dayanan simülasyon yazılımcısıyım 17 saat önce

(Vakti olmayanlar için sonda kısa cevap mevcuttur.)

Düşüncenin karmaşık tarihini anlatarak başlamak isterim:

Canlılık ilk olarak hayatta kalmasını sağlayan içgüdülerle tanıştı. Basitçe bunlar reflekslerdi. Zamanla daha sistematik bir hâl almaya başlayan sinir sistemi duyularına anlam yüklemeye başlamıştır. Sirkadiyen ritmin ışık gibi daha anlamlı olmaya başlamasından bahsediyorum. Bundan dolayı koşulları ne kadar iyi anlamlandıran bir bakıma çözüp hayatta kaldı. Bu canlıların sinir sistemlerine reflekslerden daha öte bir şey gerekti. Bu gereklilik duygular ile karşılandı. Bu sayede duygu dediğimiz kavramlar ile canlılık öfke gibi daha karmaşık refleksler üretebildi. Bu üretilen duyguların kaygı adı verilen stres hali yaratması beyni sempatik ve parasempatik olarak ayrı yönetim biçimlerine ayırdı. Bu sayede beyin kaygıyı hissetmediği vakit hayatta kalma mücadelesine hazır olmaya çalışmayacağı için enerjisi korundu. Hayatta kalmayı arttıran bu özellikler ve mücadele vermenin gerekmediği anlar canlılarda daha esnek sinirleri oluşturdu. Biz buna nöroplastisite diyoruz. Bu sayede evrimden daha hızlı adapte olabilen canlılar meydana geldi. Ancak bu adaptasyon genetik değil tamamen anlamsal olmaktan ibaretti. Kısaca refah durumunun yani parasempatik aktivitenin beyni daha anlamsal arayışa götürdüğünü söyleyebiliriz.(Bolluk dönemlerinin ne kadar felsefe için uygun olduğu söylenebilir.)

Tüm Reklamları Kapat

Peki neden insan daha fazla anlama sahibi?

İnsanların evriminde prefrontal korteks o kadar büyümüş olacak ki canlılık tarihinde farklı bir şey yaşanacak: Gelecek planı. Bütün bu plastisite geçmiş durumları göz önünde bulundurarak gerçekleşti. İnsanda geçmişin yanında birde artan gelecek planlama kabiliyeti onu diğer canlılardan daha fazla çevreye adaptasyon olabilecek hale getirdi. Basitçe alet üretimi...

Bütün canlılar genel anlamda genetik ve belki aile yapısı varsa deneyim bıraktı. Ancak insanın geleceğe yönelik yapısı dilde gelişmeyi tetikledi. Bundan dolayı prefrontal korteksin haricinde beyinde daha gelişmiş dil algısına sahip oldu. En nihayetinde geçmiş-gelecek gibi çoklu zaman yapısı ve dilin gelişmesi gibi artan anlam karmaşası özneleri meydana getirdi.

Varoluşsal düşüncenin kaynağı ne?

Tabii ki de geçmiş-gelecek bilinci ve öz farkındalık. Nedenleri sorgulamak uç beyni olan bir sürü canlıda olan bir durum. Ancak varoluşsal nedeni sorgulamak sadece insana özgüdür. Çünkü öz bilince sahiptir. Nedenleri sorgulama ağına kendini de kattığında bu canlı kendi etmenlerini araştırma yoluna giriyor.

Kısa cevap: Uç beyin sahibi canlılar neden-sonuç ilişkisini yani anlamsal ilişkiyi bir dozda algılayabilmektedir. Koşul ilişkisi gibi. Ancak öz bilinç sahibi insan bu neden sonuç ilişkisine özneleri de dahil edebilmektedir. O ne yapıyor? Onun görevi ne? Ben ne yapıyorum? Neden buradayım?..

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close