Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Neden Ekvatoral (sıcak) bölgelerdeki insanlar koyu tenli, kutup (soğuk) bölgelerindeki insanlar beyaz?

Soru biraz saçma gelebilir. Fakat, şöyle düşünelim. Açık renk ısıyı yansıtır. Kutuplardaki insanlar üşüyor. Oradaki insanların ten renkleri koyu olursa daha fazla ısı emip daha fazla ısınmazlar mı? Bu olayın aynısı kutup için geçerli.
228 görüntülenme
Neden Ekvatoral (sıcak) bölgelerdeki insanlar koyu tenli, kutup (soğuk) bölgelerindeki insanlar beyaz?
Neden Ekvatoral (sıcak) bölgelerdeki insanlar koyu tenli, kutup (soğuk) bölgelerindeki insanlar beyaz?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Üzeyir Yazıcı
Bence...

Ten renginin farklı coğrafi bölgelerde neden değişiklik gösterdiği üzerine yapılan araştırmalar, evrimsel adaptasyon süreçlerine dayanır. Biz maalesef düz mantık olarak bu süreci yanlış yorumladığımız için bu tarz sorular aklımıza geliyor.

Öncelikle ekvatoral bölgeler, yoğun güneş ışığına maruz kalır ve bu da zararlı UV (ultraviyole) ışınlarının yoğun olduğu anlamına gelir. İnsan teninin koyulaşması, evrimsel bir adaptasyon olarak bu zararlı UV ışınlarına karşı koruma sağlar. Melanin adlı pigment, ciltteki koyuluğu sağlar ve UV ışınlarını emerek cildin zarar görmesini, DNA'nın mutasyona uğramasını ve cilt kanseri riskini azaltır. Ayrıca melanin, vücudun D vitamini üretimini düzenler; aşırı UV ışını D vitamini sentezini bozabilir.

Kutup bölgelerinde ise güneş ışığı oldukça zayıftır ve bu nedenle UV ışınlarına maruz kalma azdır. Tenin açık renkli olması, az miktardaki güneş ışığını daha iyi emerek D vitamini sentezini artırır. D vitamini, kemik sağlığı ve genel vücut fonksiyonları için önemlidir. Koyu tenli bir insan kutuplarda yeterince D vitamini üretemez, bu da sağlık sorunlarına yol açabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ten renginin ısıyı emme kapasitesi de önemlidir bizimde aklımıza ilk gelen seçenek budur ancak ten renginin evrimsel süreçte gelişmesinin ana nedeni bu değildir. Kutup bölgelerindeki düşük sıcaklıklar ve az güneş ışığı, vücut ısısını korumak için diğer mekanizmaların gelişmesine neden olmuştur (örneğin, vücut yağı ve kılların artması). Ten rengi ise daha çok UV ışınlarına bağlı bir adaptasyon sürecidir.

Kısacası koyu tenli olmak ekvatoral bölgelerde UV ışınlarına karşı bir koruma sağlarken, açık tenli olmak kutup bölgelerinde daha iyi D vitamini sentezi ve ışık emilimi sağlar. Ten rengi, çevresel koşullara göre optimize edilmiş bir evrimsel adaptasyonun ürünüdür.

Kaynaklar

  1. N. G. Jablonski, et al. (2002). The Evolution Of Human Skin Coloration. Elsevier BV, sf: 57-106. doi: 10.1006/jhev.2000.0403. | Arşiv Bağlantısı
  2. G. S. Barsh. (2003). What Controls Variation In Human Skin Color?. PLOS Biology, sf: e27. doi: 10.1371/journal.pbio.0000027. | Arşiv Bağlantısı
  3. A. H. Robins. (1991). Biological Perspectives On Human Pigmentation. Cambridge University Press. doi: 10.1017/CBO9780511600463. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close