Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Cengiz Altun
Cengiz Altun
28K UP
Üye
1

Neden din adamları yaratılışa, bilim ile ilgilenen insanlar ise evrime yöneliyor?

218 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Gayet basit...

Din adamları ulu bir yaratıcıya, bu yaratıcının Dünya'ya kitap ve peygamber gönderdiğine ve tüm evreni ve içerdiklerini de bu yaratıcının var ettiğine inanıyorlar. Başka herhangi bir açıklamaya ihtiyaç duymuyorlar. Bu nedenle de Yaratılışçılık inancını benimsiyorlar.

Bilim ile ilgilenen insanlar ise, doğaları gereği bilimsel bilgiye, kanıta, deneye, gözleme ihtiyaç duyuyorlar ve bilime güveniyorlar. Yer yüzündeki canlıların yaşam dinamiklerini inceleyen bilim insanlarının yaptıkları çalışmalar da evrim dediğimiz olguyu ortaya çıkardığı için evrime yöneliyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak genel sanrının aksine bilime güvenenlerin evrime yönelmesi bir inanış değil. Bir inanç, inanç biçimi değil. Yaradılışçılık ise bir inanç. İkisi çok farklı yöneliş ve güven biçimleri. Dinamikleri farklı. Yaradılışçılığın kanıta, evrimin ise inanmaya ihtiyacı yok. Ben Allahın varlığına ve her şeyi Allahın yarattığına inanıyorsam konu kapanmıştır. İsteyen istediği argümanı, kanıtı, gözlemi, deney sonucunu sunsun inanmaya devam edebilirim ki zaten hiç bir bilimsel çalışma bir yaratıcının yokluğunu kanıtlamaz, buna niyetlenmez bile. Böyle bir çalışma yok, hiç olmadı. Yaratıcı bilimin umurunda bile değil. Her şeyi bir kenara bırakın yokluk zaten kanıtlanamaz, kanıt gerektirmez. Evrimde ve herhangi bir bilimsel teoride ise inanmak gereksiz çünkü kanıtlar gerçeği zaten gösteriyor. İnansak da inanmasak da gerçek orada duruyor. Bakmak yeterli.

Sorun aslında inanç sistemlerinin bilimin sahasına girmesi. Dediğim gibi inanç doğası gereği kanıta ihtiyaç duymayan bir güven biçimi olduğu için bilimin ilgi alanında değil. Bilim, inançlar ve insanların inanma dinamikleri üzerine bir şey söylemez. İsteyen istediğine inanır, bilim buna karışmaz. Ama birileri kalkıp "Dünya 6 günde yaratıldı" denildiğinde kavga başlıyor. Bu bilimsel olarak araştırılabilir, sınanabilir ve yapılacak çalışmaların sonucunda doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir bir iddia. Ama inanç sahipleri aslında herhangi bir bulgu ile gelmiyorlar. Bu 6 gün iddiasına inanan bir kişiden, bu bilginin doğruluğuna dair kanıt, bulgu isteseniz size bir kutsal kitap veriyor. Bu bir bulgu değil ki. Bilim çalışıyor, gerçekleri buluyor ve bulunan herhangi bir gerçek, inanç sistemlerinin iddia ettikleri ile çelişince böyle anlamsız ve gereksiz tartışmalar çıkıyor. Çünkü bilimin ortaya çıkardığı gerçekler, insanların inançlarını sarsıyor. Aslında bilimin amacı bu değil. Bilim sadece gerçekleri arıyor, bu kadar. Ortaya çıkan gerçeğin ne anlama geldiği ayrı bir konu.

Bu tip çatışmaların çoğu kavram karmaşasından besleniyor. İnanç başka, bilim bam başka bir şey. Keşke insanlık, ikisini karıştırmamayı becerebilse.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Efe Oğuz Aktaş
Efe Oğuz Aktaş
2,293 UP
Öğrenci

Din kutsal kitaplarda yazana göre düşünüyor -ki bu yaratılışa tekabül ediyor- bilim insanları ise bunun mantıklı ve pek doyurucu olmadığını düşünüyor ve bu yüzden başka teoremlere yöneliyorlar.

Geçmişte yaşayan canlılarla benzerliğimizin yaratılışla ilgili birçok gizemin kapısını en azından aralayacağına ve insanların binlerce yıllık cevap arayışına ışık tutacağına inanıyorlar. Ki bence de bu en mantıklı yöntem. Sorulara cevap arayışının doğurduğu ihtiyaç bir sürü araştırmaya sebep olmuştur. Okuduğunu düşünüyorum ama okumadıysan Sapiens'i öneririm.

İyi Günler :)

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close