Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Cengiz Altun
Cengiz Altun
27K UP
Üye
1

Neden din adamları yaratılışa, bilim ile ilgilenen insanlar ise evrime yöneliyor?

161 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Gayet basit...

Din adamları ulu bir yaratıcıya, bu yaratıcının Dünya'ya kitap ve peygamber gönderdiğine ve tüm evreni ve içerdiklerini de bu yaratıcının var ettiğine inanıyorlar. Başka herhangi bir açıklamaya ihtiyaç duymuyorlar. Bu nedenle de Yaratılışçılık inancını benimsiyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim ile ilgilenen insanlar ise, doğaları gereği bilimsel bilgiye, kanıta, deneye, gözleme ihtiyaç duyuyorlar ve bilime güveniyorlar. Yer yüzündeki canlıların yaşam dinamiklerini inceleyen bilim insanlarının yaptıkları çalışmalar da evrim dediğimiz olguyu ortaya çıkardığı için evrime yöneliyorlar.

Ancak genel sanrının aksine bilime güvenenlerin evrime yönelmesi bir inanış değil. Bir inanç, inanç biçimi değil. Yaradılışçılık ise bir inanç. İkisi çok farklı yöneliş ve güven biçimleri. Dinamikleri farklı. Yaradılışçılığın kanıta, evrimin ise inanmaya ihtiyacı yok. Ben Allahın varlığına ve her şeyi Allahın yarattığına inanıyorsam konu kapanmıştır. İsteyen istediği argümanı, kanıtı, gözlemi, deney sonucunu sunsun inanmaya devam edebilirim ki zaten hiç bir bilimsel çalışma bir yaratıcının yokluğunu kanıtlamaz, buna niyetlenmez bile. Böyle bir çalışma yok, hiç olmadı. Yaratıcı bilimin umurunda bile değil. Her şeyi bir kenara bırakın yokluk zaten kanıtlanamaz, kanıt gerektirmez. Evrimde ve herhangi bir bilimsel teoride ise inanmak gereksiz çünkü kanıtlar gerçeği zaten gösteriyor. İnansak da inanmasak da gerçek orada duruyor. Bakmak yeterli.

Tüm Reklamları Kapat

Sorun aslında inanç sistemlerinin bilimin sahasına girmesi. Dediğim gibi inanç doğası gereği kanıta ihtiyaç duymayan bir güven biçimi olduğu için bilimin ilgi alanında değil. Bilim, inançlar ve insanların inanma dinamikleri üzerine bir şey söylemez. İsteyen istediğine inanır, bilim buna karışmaz. Ama birileri kalkıp "Dünya 6 günde yaratıldı" denildiğinde kavga başlıyor. Bu bilimsel olarak araştırılabilir, sınanabilir ve yapılacak çalışmaların sonucunda doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir bir iddia. Ama inanç sahipleri aslında herhangi bir bulgu ile gelmiyorlar. Bu 6 gün iddiasına inanan bir kişiden, bu bilginin doğruluğuna dair kanıt, bulgu isteseniz size bir kutsal kitap veriyor. Bu bir bulgu değil ki. Bilim çalışıyor, gerçekleri buluyor ve bulunan herhangi bir gerçek, inanç sistemlerinin iddia ettikleri ile çelişince böyle anlamsız ve gereksiz tartışmalar çıkıyor. Çünkü bilimin ortaya çıkardığı gerçekler, insanların inançlarını sarsıyor. Aslında bilimin amacı bu değil. Bilim sadece gerçekleri arıyor, bu kadar. Ortaya çıkan gerçeğin ne anlama geldiği ayrı bir konu.

Bu tip çatışmaların çoğu kavram karmaşasından besleniyor. İnanç başka, bilim bam başka bir şey. Keşke insanlık, ikisini karıştırmamayı becerebilse.

3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Efe Oğuz Aktaş
Efe Oğuz Aktaş
2,263 UP
Öğrenci

Din kutsal kitaplarda yazana göre düşünüyor -ki bu yaratılışa tekabül ediyor- bilim insanları ise bunun mantıklı ve pek doyurucu olmadığını düşünüyor ve bu yüzden başka teoremlere yöneliyorlar.

Geçmişte yaşayan canlılarla benzerliğimizin yaratılışla ilgili birçok gizemin kapısını en azından aralayacağına ve insanların binlerce yıllık cevap arayışına ışık tutacağına inanıyorlar. Ki bence de bu en mantıklı yöntem. Sorulara cevap arayışının doğurduğu ihtiyaç bir sürü araştırmaya sebep olmuştur. Okuduğunu düşünüyorum ama okumadıysan Sapiens'i öneririm.

Tüm Reklamları Kapat

İyi Günler :)

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Büyük Elmas Yalanı: Aşıkları Nasıl Kandırıyorlar?
Büyük Elmas Yalanı: Aşıkları Nasıl Kandırıyorlar?
Oppenheimer Kumarı: Tek Bir Atom Bombası Dünyayı Yok Edebilir mi?
Oppenheimer Kumarı: Tek Bir Atom Bombası Dünyayı Yok Edebilir mi?
Evrendeki En Sıcak Şey, Ne Kadar Sıcak Olabilir?
Evrendeki En Sıcak Şey, Ne Kadar Sıcak Olabilir?
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Karadeliğin İçinden Kurtulabilir miydiniz?
Karadeliğin İçinden Kurtulabilir miydiniz?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close