Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Dogukan Varis
Üye 25 Kasım 2019
6

Neden çok sık karabasan görüyorum?

Bazen karabasan görüp uyandiktan sonra yattigimda tekrar görüyorum. Bazen 2 gunde bir. Surekli oldugu icin bazen huzur ver yinemi sen diyorum.
42,848 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ikra G
Ikra G
22K UP
İkra 26 Kasım 2019

"Uyku felci, REM uykusu sırasında ortaya çıkmaktadır. Beyin uyurken vücut kasları da uykudadır uyuyan bir insanın kolunu kaldırıp bıraktığınızda kolu düşer çünkü kaslar aslında felç konumundadır. REM uykusu sırasında beyin bazen birden uyanır fakat bu uyanma kaslarda olmaz.

Kaslar felç durumunda kalır ve beynin uyanıklığına eşlik edemez. Uyanan kişi sanki vücudunun üzerinde biri oturmuş veya ağırlık çökmüş gibi hisseder. Uyanan birey sanki vücudun üzerinde biri oturmuş ya da ağırlık çökmüş gibi hisseder aslında o anda olan durum kişinin kaslarını kıpırdatamaması sonucu hissettiği felç durumudur. Beyni uyuyan kişi bedeni ve kasları tam olarak uyanmadığından hareket edemez, konuşamaz çoğu zaman bunu yaşayan kişiler korkuya ve endişeye kapılırlar. Uyku felci birkaç dakika sürebileceği gibi birkaç saniye de sürebilir."

Halk arasında "karabasan"olarak tabir edilip dinle bağdaştırıldığı durumu vardır tabiki böyle bir platformda bunu onaylayacağımı düşünen yoktur diye düşünüyorum.Karabasana şunları dersen gider bir daha gelmez türünden ?

Tüm Reklamları Kapat

Bende de çok fazla oluyor bu durum ,kısa süreli felç durumunda duyduğum cızırtılar bir çeşit çınlamalar türünde;uyuma konusunda bile tereddüte sebep olan..Eğer bu durumu biliyorsan ve yaşadığın sıra korku psikolojisinde olursan beynin sana zihninde yarattığın korkuyu yanılsamanın farkına varamayacağın şekilde yansıtabilir tabi o an için korkunç şeyler düşünmen yeterli :)Bunun sebebi Amigdala bölümünün o an aktif rolde olmasıdır.

"Amigdala , duygusal hafıza ve duygusal tepkilerin oluşmasındaki primer role sahiptir. Başta korku olmak üzere, duyguların denetiminden sorumludur. Amigdaladan uzanan bir dizi sinir hücresi beynin evrimsel açıdan daha eski bölgeleri olan orta beyin ve beyin sapına ulaşır. Yani yaşanan bir korkunç olayın hafızada depolanmasını sağlayarak tekrar yaşanması durumunda hatırlatıcı olarak karşımıza çıkmasına neden olur. "

Sürekli yaşamanın sebebi uyku düzeninin bozuk olmasına sebebiyet verecek şeyler olabilir ,orasını en iyi sen bilebilirsin ,tıbbi bakımdan çok korkulacak anormal bir şey değil .Günlük aktivitelerinin sağlık açısından normal olmasına bakmanın,ağırlıklı olarak da ruhsal boyuttan bakmanın yeterli olacağını düşünüyorum..

6,801 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Https://Www.sabah.com.tr/Saglik/2018/04/07/Karabasan-Nedir-Uyku-Felci-Nedir. (26 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 26 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close