"Uyku felci, REM uykusu sırasında ortaya çıkmaktadır. Beyin uyurken vücut kasları da uykudadır uyuyan bir insanın kolunu kaldırıp bıraktığınızda kolu düşer çünkü kaslar aslında felç konumundadır. REM uykusu sırasında beyin bazen birden uyanır fakat bu uyanma kaslarda olmaz.
Kaslar felç durumunda kalır ve beynin uyanıklığına eşlik edemez. Uyanan kişi sanki vücudunun üzerinde biri oturmuş veya ağırlık çökmüş gibi hisseder. Uyanan birey sanki vücudun üzerinde biri oturmuş ya da ağırlık çökmüş gibi hisseder aslında o anda olan durum kişinin kaslarını kıpırdatamaması sonucu hissettiği felç durumudur. Beyni uyuyan kişi bedeni ve kasları tam olarak uyanmadığından hareket edemez, konuşamaz çoğu zaman bunu yaşayan kişiler korkuya ve endişeye kapılırlar. Uyku felci birkaç dakika sürebileceği gibi birkaç saniye de sürebilir."
Halk arasında "karabasan"olarak tabir edilip dinle bağdaştırıldığı durumu vardır tabiki böyle bir platformda bunu onaylayacağımı düşünen yoktur diye düşünüyorum.Karabasana şunları dersen gider bir daha gelmez türünden ?
Bende de çok fazla oluyor bu durum ,kısa süreli felç durumunda duyduğum cızırtılar bir çeşit çınlamalar türünde;uyuma konusunda bile tereddüte sebep olan..Eğer bu durumu biliyorsan ve yaşadığın sıra korku psikolojisinde olursan beynin sana zihninde yarattığın korkuyu yanılsamanın farkına varamayacağın şekilde yansıtabilir tabi o an için korkunç şeyler düşünmen yeterli :)Bunun sebebi Amigdala bölümünün o an aktif rolde olmasıdır.
"Amigdala , duygusal hafıza ve duygusal tepkilerin oluşmasındaki primer role sahiptir. Başta korku olmak üzere, duyguların denetiminden sorumludur. Amigdaladan uzanan bir dizi sinir hücresi beynin evrimsel açıdan daha eski bölgeleri olan orta beyin ve beyin sapına ulaşır. Yani yaşanan bir korkunç olayın hafızada depolanmasını sağlayarak tekrar yaşanması durumunda hatırlatıcı olarak karşımıza çıkmasına neden olur. "
Sürekli yaşamanın sebebi uyku düzeninin bozuk olmasına sebebiyet verecek şeyler olabilir ,orasını en iyi sen bilebilirsin ,tıbbi bakımdan çok korkulacak anormal bir şey değil .Günlük aktivitelerinin sağlık açısından normal olmasına bakmanın,ağırlıklı olarak da ruhsal boyuttan bakmanın yeterli olacağını düşünüyorum..
Kaynaklar
- Yazar Yok. Https://Www.sabah.com.tr/Saglik/2018/04/07/Karabasan-Nedir-Uyku-Felci-Nedir. (26 Kasım 2019). Alındığı Tarih: 26 Kasım 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı