Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Evrim
Emre Evrim
46K UP
Üye
1

Neden çoğu ada İngiliz toprağı özellikle de Cebelitarık?

1,359 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Rauf Ercan
Rauf Ercan
137K UP
İşletme Lisans Mezunu& okur bir birey.

İlk başlarda Amerika ve Okyanusya'nın bulunması ile adlandırılan "Yeni Dünya" ana karaların bulunması ve bu bölgelere İngiltere'nin sömürge toprakları ile yerleşmesi. Sömürge toprakları ile beraber "üzerinde güneş batmayan İmparatorluk"[1] olarak anlandırılmaya başlanmış. Daha sonrasında ise, gücünü kaybetmiş olsa bile ülkeler Kraliçe 2. Elizabeth'i kendilerine devlet başkanı olarak tutmuşlardır. Bazı sebepleri şunlardır;

  • Birleşik Krallık ekonomik yardım etmesi,
  • Ülke savunmasında Birleşik Krallık askerlerinin de bulunması.
Britanya Denizaşırı Topraklarının konumu
Britanya Denizaşırı Topraklarının konumu
Oxford University Press

Şu anda Birleşik Krallık hakimiyeti altında on dört devlet bulunmaktadır. Britanya Denizaşırı Toprakları şunlardır; Anguilla, Bermuda Adaları, Britanya Antarktika Toprakları, Britanya Hint Okyanusu Toprakları, Britanya Virjin Adaları, Cayman Adaları, Falkland Adaları (Malvinas Adaları), Cebelitarık, Montserrat, Pitcairn, Henderson, Ducie ve Oeno Adaları, Saint Helena, Ascension ve Tristan da Cunha, Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları, Ağrotur ve Dikelya, Turks ve Caicos Adaları.[2] Tüm toprakların toplam yüzölçümü 1.727.570 km2, toplam nüfus 250.000'den fazladır.[3]

Cebelitarık, ilk olarak ada İspanya Krallığına katıldı. 1713 yılında Utrecht Antlaşmasıyla İspanya kaleyi İngiltere'ye iade etmeyi kabul etmiştir. Kendi istekleri ile İngiltere hâkimiyeti altında kalmayı kabul etmiştir. İspanya'nın itirazı üzerine referandum düzenlendi ve Cebelitarıklılar, 1967 halkoylamasında İspanyol egemenliğini ve 2002 halkoylamasında ortak hakimlik tekliflerini ezici bir çoğunlukla reddettiler.

Tüm Reklamları Kapat

Konuyu bildiğim kadarıyla açıklamaya çalıştım, umarım yazdıklarım ile aklınızdaki sorulara cevap verebilmişimdir.

308 görüntülenme

Kaynaklar

  1. K. L. Ross. “The Sun Never Set On The British Empire, ‘Dominion Over Palm And Pine’. (26 Ocak 2006). Alındığı Tarih: 1 Şubat 2022. Alındığı Yer: friesian doi: 10.7765/9781526119506.00008. | Arşiv Bağlantısı
  2. Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı(Ministry of Defence (MoD veya MOD)). (Rapor, 2022). Overseas Territories.
  3. L. Murrays. (Blog, 2016). Britanya Denizaşırı Toprakları / British Overseas Territory. Not: https://britanyabilgi.blogspot.com/2016/11/britanya-denizasr-topraklar-british.html.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close