Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ece Naz Yurdakul
Üye 12 Eylül 2020 2 Cevap
3

Neden çekik gözlü olup renkli göz rengine sahip bir insan yok?

Genelde bu durum Asyalı insanlarda daha çok var.(gözlerin kahverengi olması)
17,918 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Banu Muazzez Arpalı
İlgili okumalar, düşünce, gözlem ve özgün yorum. 11 Ekim

İnsan vücudunda her özellik birbirini etkiler ama bir o kadar karmaşık bir sistem olduğunu söyleyebiliriz.

Belirli bir coğrafi bölgede yaşayan insanların fiziksel özelliklerinin belirli kalıplara uyduğu düşüncesi, bu tür genellemelere yol açabilir. Ancak bu, her birey için geçerli kesin kurallar değildir.

Çekik gözler ve göz rengi farklı genler tarafından belirlenir: Çekik gözler genellikle göz kapağının yapısıyla ilgilidir ve farklı bir gen veya gen kombinasyonu tarafından kontrol edilir. Göz rengi ise iristeki melanin pigmentinin miktarına bağlıdır ve yine farklı genler tarafından belirlenir. Bu iki özellik birbirinden bağımsız olarak miras alınabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Göz rengi ve göz şekli gibi özellikler, farklı genlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkar ve bu etkileşimler milyonlarca farklı kombinasyona izin verir.

Sonuç olarak: Herhangi bir kuralın istisnaları olduğu gibi, bu konuda da istisnalar olabilir. Yani, çekik gözlü ve renkli gözlü insanlar olsa da, bu durumun nadir olması, bu kombinasyonun imkansız olduğu anlamına gelmez.

11/10/2024

Saygılarımla

Banu M Arpalı

119 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ali Alcan
Ali Alcan
54K UP
Tıp Fakültesi Öğrencisi 12 Eylül 2020

Merhabalar. Gözün yapısı aslında tüm insanlarda aynıdır, çekik olarak tanımladığımız göz yapıları ise göz kapağının farklılaşması sayesinde oluşmaktadır.

Bilim insanları bu farklılaşmanın buzlarla kaplı ve soğuk bölgelerde yerden yansıyan güneş ışınlarının göze girişini ayarlamak için olduğunu düşünmektedir.

Farklı göz renklerine sahip, çekik gözlü insanlar da vardır ancak sayıları azdır. Göz rengi, genetik olarak ata canlılardan yavrularına aktarılmaktadır. Çekik gözlü bireylerin daha koyu göz renklerine sahip olması da yaşadıkları toplumda yoğun olarak baskın göz rengi alellerine sahip anne ve babaya sahip olması ile açıklanabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Işığın zararlı etkilerinden korunmak için göz kapakları farklı şekillerde form alan insanların iris adını verdiğimiz gözlerinin renkli tabakalı kısmın da bu zararlı etkileri azaltmak açısından melanin salgısı artarak daha koyu renklere sahip olacak şekilde form kazanması toplumda sıklıkla yer etmiştir.

2,963 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Çekik Göz Kapağı. (12 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 12 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Göz Renkleri . (12 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 12 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close