Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Akın Karahasan
Üye
14

Neden canlılar genellikle enerji kullanımını ATP üzerinden gerçekleştirirler. Yani ATP enerjinin korunabileceği ve kullanılabileceği optimum form mu?

Canlıların enerjiyi elde etme yöntemleri farklılık gösterse de kullandıkları enerji birimi genel olarak ATP, elbette farklı metabolik yolaklarda farklı versiyonları kullanılmaktadır. Neden GTP ADP AMP değil de ATP'nin canlılarda daha yaygın kullanım yelpazesi vardır? Enerji en iyi bu formda mı...
3,624 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Helin Polat
Helin Polat
32K UP
Öğrenci

Enerji kaynağı olarak GTPnin ADP nin kullanıldığı durumlar vardır.Bazı durumlarda da ATP direkt AMPye dönüşerek kullanılır.Burada neden adenozintrifosfat olduğuna evrimsel ve gelişimsel olarak cevap veremeyeceğim fakat adenozinler içinde neden trifosfat formu daha çok kulşanışır bunu açıklayabiliriz.Fosfat sayısındaki artış molekülde düzensizliği arttıracak ve kopma isteği de buna bağlı artacak.Metabolizmada atp-adp dönüşümünün atp-ampye kıyasla daha dık görülmesinin sebebi budur.Adpden fosfat koparmak atpye göre daha zordur

1,507 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Khan Academy. (22 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Melih Altınok
Melih Altınok
1,679 UP
Tıp okuyorum italyada yaşıyorum

Basit bir iki karbonlu bileşik, hücrelerin ortaya çıkmasından önce metabolizmanın evriminde çok önemli bir oyuncu olmuş olabilir. Bu, Nick Lane ve University College London, Birleşik Krallık'tan meslektaşları tarafından 4 Ekim'de açık erişimli PLOS Biology dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre. Keşif, prebiyotik biyokimyanın en erken aşamalarına dair önemli bilgiler sağlayabilir. Ek olarak, bulgu, ATP'nin (adenozin trifosfat) günümüzde tüm hücresel yaşamın evrensel enerji taşıyıcısı haline geldiğini gösteriyor.

*Adenozin trifosfat (ATP), canlı hücrelerde sinir impulsunun yayılması, kas kasılması, yoğuşmanın çözünmesi ve kimyasal sentez gibi birçok işlemi yürütmek için enerji sağlayan organik bir bileşiktir. ATP, bilinen tüm yaşam formlarında bulunur ve genellikle hücre içi enerji transferinin "moleküler para birimi" olarak adlandırılır.*

Tüm Reklamları Kapat

ATP, tüm hücreler tarafından bir enerji ara maddesi olarak kullanılır. Hücresel solunum sırasında, ATP üretmek için ADP'ye (adenozin difosfat) bir fosfat eklendiğinde enerji yakalanır. Bu fosfatın bölünmesi, çoğu hücresel fonksiyon tipine güç sağlamak için enerji açığa çıkarır.

Bununla birlikte, ATP'nin karmaşık kimyasal yapısını sıfırdan oluşturmak enerji yoğundur ve altı ayrı ATP güdümlü adım gerektirir. İkna edici modeller, halihazırda oluşturulmuş ATP'den enerji olmadan ATP iskeletinin prebiyotik oluşumuna izin verirken, aynı zamanda ATP'nin muhtemelen oldukça kıt olduğunu da gösterirler. Bu, başka bazı bileşiklerin, evrimin bu aşamasında ADP'nin ATP'ye dönüştürülmesinde merkezi bir rol oynamış olabileceği anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Lane ve meslektaşlarına göre en olası aday, günümüzde hem bakterilerde hem de arkelerde bir metabolik ara madde olarak işlev gören iki karbonlu bileşik asetil fosfat (AcP) idi. AcP'nin demir iyonlarının varlığında suda ADP'yi ATP'ye fosforile ettiği gösterildi, ancak bu gösteriden sonra, diğer küçük moleküllerin de işe yarayıp yaramayacağı, AcP'nin ADP'ye özgü olup olmadığı veya bunun yerine işlev görüp göremeyeceği gibi bir dizi soru kaldı. diğer nükleositlerin difosfatları (guanozin veya sitozin gibi) ile iyi bir uyum içinde olup olmadığı ve demirin suda ADP fosforilasyonunu katalize etme yeteneğinde benzersiz olup olmadığı.[1]Yazarlar tüm bu soruları yeni çalışmalarında araştırdılar. Dünya'nın yaşam ortaya çıkmadan önceki kimyasal koşulları hakkındaki verilerden ve hipotezlerden yararlanarak, diğer iyonların ve minerallerin suda ATP oluşumunu katalize etme yeteneğini test ettiler; hiçbiri neredeyse demir kadar etkili değildi. Daha sonra, ADP'yi fosforile etme yetenekleri açısından diğer küçük organik moleküllerden oluşan bir paneli test ettiler; hiçbiri AcP kadar etkili değildi ve yalnızca biri (karbamoil fosfat) herhangi bir önemli aktiviteye sahipti. Son olarak, diğer nükleosid difosfatların hiçbirinin AcP'den bir fosfat kabul etmediğini gösterdiler.

Bu sonuçları moleküler dinamik modelleme ile birleştiren yazarlar, ADP/AcP/demir reaksiyonunun özgüllüğü için mekanik bir açıklama önererek, demir iyonunun küçük çapının ve yüksek yük yoğunluğunun, ne zaman oluşan ara maddenin konformasyonu ile birleştiğini varsayarlar. Üçü bir araya gelerek, AcP'nin fosfatının ortak değiştirerek ATP oluşturmasına izin veren "doğru" bir geometri sağlar.

Lane, "Sonuçlarımız, AcP'nin biyolojik bir fosforilatör olarak ATP'nin en makul öncüsü olduğunu ve ATP'nin hücrenin evrensel enerji para birimi olarak ortaya çıkmasının" donmuş bir kaza "sonucu olmadığını gösteriyor. ADP ve AcP'nin benzersiz etkileşimlerinden. Zamanla, uygun katalizörlerin ortaya çıkmasıyla ATP, sonunda her yerde bulunan bir fosfat donörü olarak AcP'nin yerini alabilir ve RNA, DNA ve proteinler oluşturmak için amino asitlerin ve nükleotitlerin polimerizasyonunu teşvik edebilir.

Baş yazar Silvana Pinna şunları ekliyor: "ATP, metabolizma için o kadar merkezi ki, onu prebiyotik koşullar altında ADP'den oluşturmanın mümkün olabileceğini düşündüm. Ama aynı zamanda, özellikle yaşamda korunan birçok fosforile edici maddenin ve metal iyonu katalizörünün de işe yarayacağını düşündüm. Reaksiyonun, yaşamın hala kullandığı moleküllerle metal iyonu, fosfat donörü ve substratta bu kadar seçici olduğunu keşfetmek çok şaşırtıcıydı. Bunun en iyi suda, ılıman, yaşamla uyumlu koşullarda gerçekleşmesi, yaşamın kökeni için gerçekten çok önemli.”[1]

Kaynaklar

  1. S. Pinna, et al. (2022). A Prebiotic Basis For Atp As The Universal Energy Currency. PLOS Biology, sf: e3001437. doi: 10.1371/journal.pbio.3001437. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close