"Yeni Dünya" terimi, Dünya'nın Batı Yarımküresinin çoğunluğu, özellikle de Amerika için kullanılan bir isimdir. Bu terim, 16. yüzyılın başlarında, Keşif Çağı sırasında, İtalyan kaşif Amerigo Vespucci'nin Amerika'nın yeni bir kıtayı temsil ettiği sonucuna varmasından ve ardından bulgularını Mundus Novus başlıklı bir broşürde yayınladıktan kısa bir süre sonra önem kazandı.
Bu farkındalık, dünyanın şimdi eski dünya veya Afro-Avrasya olarak adlandırılan Afrika, Avrupa ve Asya'dan oluştuğunu düşünen klasik Avrupalı coğrafyacıların coğrafi ufkunu genişletti. Amerika da dünyanın dördüncü kısmı olarak anıldı.
"Eski Dünya" ve "Yeni Dünya" terimleri, tarihsel bağlamda ve dünyanın başlıca biyocoğrafik alanlarını ayırt etmek ve oralarda ortaya çıkan bitki ve hayvan türlerini sınıflandırmak amacıyla anlamlıdır.
Tarihi bağlamda "Yeni Dünya" dan söz edilebilir, örneğin Kristof Kolomb'un yolculukları, Yucatan'ın İspanyol fethi ve sömürge döneminin diğer olayları tartışılırken. Alternatiflerin olmaması nedeniyle, terim Amerika'yı ve Bermuda ve Clipperton Adası gibi yakındaki okyanus adalarını ilgilendiren konuları topluca tartışanlar için hala yararlıdır.
"Yeni Dünya" terimi, Eski Dünya (Palearktik, Afrotropik) ve Yeni Dünya türlerinden (Narktik, Neotropik) söz edildiğinde biyolojik bağlamda kullanılır. Biyolojik taksonomistler, onları "Eski Dünya" daki (Avrupa, Afrika ve Asya) benzerlerinden ayırmak için, yalnızca Amerika'da bulunan tür gruplarına genellikle "Yeni Dünya" etiketini ekler; Yeni Dünya maymunları, Yeni Dünya akbabaları, Yeni Dünya ötleğenleri.
Kaynaklar
- Wikipedia. New World. (26 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 26 Şubat 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı