Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Merve Temiz
Merve Temiz
6K UP
Üye
1

Neden bizden daha kuvvetli olan (sadece kas gücü değil) bir kimseye itaat etme ihtiyacı duyuyoruz?

513 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yusuf İğın
H. sapiens

İnsan türü evrimsel tarihi bakımından topluluk hâlinde yaşamış bir türdür. Bu topluluklar arasında inanılmaz çatışmalar, rekabet kavgaları ve üstünlük savaşı söz konusu olmuştur. Toplulukları oluşturan yegane unsurlardan biri de dildir. Dilleri aynı veya benzer olan topluluklar bir dayanışma içerisinde dilleri farklı olan topluluklara yaşam kaynakları için üstünlük kurmaya çalışmışlardır. Bu durum topluluk içerisinde bir devlet sistemini, düzen sistemini mecburi kılmıştır. Bu düzenin başına da kimi zaman inançlara, kültüre veya akla bağlı olarak belirli kişiler veya güruhlar getirilmekte; söz konusu yetki sahibi bu insanlara hizmet edilmekte. Bunun için ikna edici gerekçeler sunulmakta. Bu durumda da sistemin bir alt veya daha alt tabakaları bu üstteki yetkili insanlara itaat etmek mecburiyetinde.

Kısacası ufak bir sebep sonuç zincirinden oluşan binlerce yıllık bir döngü insanların güce itaat etme veya tapınmasına vesile oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Burası bir tartışma platformu olmadığı için uzatmadan kişisel fikrimi belirtmek istiyorum. Bakın her şeyi dine, kültüre bağlamak doğru bir yaklaşım değildir. Bazı şeyleri bu ikisinden ayrı değerlendirebilmek gerek. İnsanlar bilimsel konuları dinle özdeşleştirip kendi fikirlerini empoze etmeye çalıştıklarında aksi fikirlere kulak tıkıyor, doğruyu bilseler dahi yanlışı fütursuzca savunmaya devam ediyorlar. Din hassas bir konu. Bu konudaki fikirlerinizi insanları aşağılamadan, onları (öyle olsa bile) sizden daha az zeki olarak görüp aşağılayıcı bir şekilde hitap etmeden belirtmeniz gerekir. Yoksa saygı ve edep diye bir şeyden bahsedemeyiz. Şizofren veya değil, bu sizin tamamıyla öznel bir görüşünüz. Ancak bunu belirtirken insanların bu konudaki hassasiyetlerini göz ardı etmemelisiniz, aksi hâlde her ne kadar doğru olursa olsun fikirleriniz dinlenmek için dikkate bile alınmaz. Bu yüzden doğru ve hitap edilene saygılı bir üslup gerekli. Bilim sizin öznel görüşlerinizi soslayıp sunmanız için bir araç değil. Belirli varsayımlar ile felsefeden tamamen ayrı, deneysel ve gözlemsel işe yarar bir metoddur. Saygılar. [1]

Kaynaklar

  1. Wiki. Sosyokültürel Evrim. Alındığı Tarih: 31 Mart 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Arda Adnan Kalkan
Düşünebilen bir insanım

Ben hiç kimseye itaat etme gereksinimi duymam. Kas gücü üstünlüğü önemli değildir benim için ve hiç kimseye bugüne kadar itaat etmedim. Benden daha değerli ya da her konuda güçlü olan insanlar da olabilir/var. Onlara da itaat etmiyorum. Genel olarak hiç kimsenin görüşleriyle hareket etmem. Sadece her insanı sonuna kadar dinlerim. Çöpçü de olabilir profesör de. Eğer doğru söylediğine karar verirsem bundan ders çıkarırım. Ancak bir çok insan örneğin dini açıdan kendilerinden üstün gördükleri bir parti liderine itaat eder. Çünkü özgür yetişmemişlerdir. Kendi beyinlerini kullanmaktansa güçlü olana uymayı tercih ederler. Böylece kısa yoldan çok para kazanabilirler ya da gücün yanında yer alarak üst düzey görevlere gelebilirler. Örneğin kızlar zengin erkekleri güçlü bulurlar eğer fakirlerse. Onlarla beraber yaşama istekleri yine kolay bir yaşam sürmek içindir. Ancak bir devrimci ya da solcu güçe tapmaz. Ahlaka değer verir. Anarşistler de güce tapmaz. Anarşi V for Vendetta da söylendiği gibi lidersizlik değildir, toplumun düzeni kendisinin sağladığı ve lidere ihtiyaç olmayan düzendir. Anarşi karmaşa değildir. Tam tersine tüm insanların devlet olmasa dahi kurallara uyması ile sağlanmış mükemmel düzende bir sistemdir. Bu da ahlaki açıdan iyi insanların olduğu toplumlarda mümkündür. Bizim toplumumuz kültürel açıdan çöküş yaşadığı için insanlar güce tapmakta ve kolay yoldan zengin olmaya çalışmaktadır. Bunu bize öğreten de onlarca yıldır yönetimde olan şahıslardır. İnsanlar genel olarak ne kadar az çalışarak ne kadar çok para kazanırsa o kadar mutlu olacağını bildiği için de güce tapar. Ben erdemli bir insan olmasaydım kolayca güçlünün yanında olurdum ve onun ahlaka uygun davranıp davranmadığını önemsemeden çok para kazanırdım. Bu konunun dinlerle ilgisi yoktur. Ben deistim ama birçok müslümandan daha erdemliyim. Ateist bir insan da çok iyi ve erdemli olabilir buna da saf iyilik denir. İyi olmak sadece dinler sayesinde sağlanmaz. Bunun en önemli örneği Türkiye'dir. Türkiye'de nüfusun yüzde 50'si kötüdür yaklaşık olarak. Buna ek olarak yüzde 10-15 kötü ve iyi yönleri olanlar vardır. Bunları her seçimde görebiliriz. İslam dini çok yoğun olarak seçilmiş olsa da ülkemizde İslam dini genel olarak yanlış bilinmektedir. Anlatılan İslam ile halkın bildiği İslam birbirinden farklıdır. Bana göre ise anlatılan İslam da yalandır. Anlatılan İslam'ı Cemil KILIÇ çok iyi aktarmaktadır. Muhammet'in kaynaklarına ve Kuran'a göre aktarır. İsteyen inanmakta özgürdür. Muhammet bir şizofrendir ve önce mağaraya kapanmış sonra da halisünasyonlar görüp Cebrail ile konuşarak bunları Kuran'a yazmıştır. Bunlar Tanrı'nın sözleri değildir. Sonuç olarak bu uydurma sözlere tapan cahil ve kültürsüz bir toplum ortaya çıkmıştır. Cahiller güce tapar.[1]

Kaynaklar

  1. Bc Campus. Obedience And Power. Alındığı Tarih: 31 Mart 2022. Alındığı Yer: pressbooks bccampus canada | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close