Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Nova Slper
Nova Slper
26K UP
Üye
2

Neden birini çok seversek acı çekeriz?

479 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlyas Korkmaz
Psikolojik sorunlar yaşamış biri

Öncelikle şunu söyleyeyim, psikiyatrist değilim, konuyu yüzeysel olarak biliyorum, "birini çok sevip acı çekme" cümlesinden "aşk acısı" anlaşılıyor, şartlanma mekanizmasından dolayı beyinde hedef gerçekleştirildiği zaman bununla alakalı bazı nörotransmiterler salgılanır, örneğin bir iş başarılırsa dopamin, topluma karışırsan oksitosin, güzel bir yemek yendiğinde serotonin salgılanabilir, ama tabi bu kadar basit bir neden-sonuç ilişkisine sahip değiller, örnek vermek adına böyle söyledim. Buna bağlı olarak birinden hoşlanmak ve o kişinin hayatında bulunmasını istemek bazı nörotransmiterlerin kombinasyonunu kapsar, eğer şartlanılan eylem gerçekleştirilemezse bu kişiye farklı varyasyonlarda mental bir acı verir çünkü nörotransmiter eksikliği oluşur diyebiliriz, örneğin depresyon gibi kişiye mental olarak acı veren psikolojik rahatsızlıklarda serotonin, dopamin gibi nörotransmiterlerin eksikliği görülür.

Bunun dışında konuya felsefik bir yorum getireceksek, birini tanımadan, o kişi sana iyilik yapmadan, o kişi seni önemsediğini hissettirmeden o kişiyi gerçekten sevemezsin, eğer sevdiğini iddia eden biri varsa muhtemelen iddia sahibi kendini kandırıyordur çünkü sevgi kavramının böyle bir nedenselliği var, dış görünüşünden etkilenilen, sosyallik seviyesinden, havalı görünmesinden etkilenilen kişilere sevgi beslenmez genelde kişi hayatında gördüğü bu kişiye karşı ulaşma çabası içerisindedir ve o kişi genelde ulaşılmaz görünmektedir, o kişiyi bu duruma getiren zaten o kişinin ulaşılmaz gibi görünmesidir, genellikle pek mümkün olmasa da bu kişiye ulaşılabilinirse bu içerisine düşülen acılı haller yavaşça ortadan kalkar ve bu durumun yerini o kişinin hayallerde canlanan değil de asıl karakterini tanımak alır.

[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Javier Cuevas. (2019). Neurotransmitters And Their Life Cycle. Neurotransmitters and Their Life Cycle. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close