Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sude Bahçivan
Sude Bahçivan
1,971 UP
Üye
2

Neden birine şaka yapmayı, sürpriz yapmayı ve birini korkutmayı severiz?

362 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

İnsanların diğer insanlara hatta diğer canlılara karşı davranışlarını çoğu zaman empatik norönlar yani ayna nöronlar belirler. Bu nöronlar karşınızdakinin durumunu hissini olası yaşayacağı duyguyu vs size yansıtır böylece siz de bu hissi, duyguyu kısmen deneyimlersiniz. Süpriz yaparken mesela o kişinin yaşayacağı şaşkınlık veya sevinci siz de duyumsarsınız. Ancak bu duyumsama aynı duyguyu beyninizin size yaşatması şeklinde bir empatikliğe dayanır. Tabi ayna nöronlar bunu sizin 'beyin (deneyim) dilinize' çevirir. Bu da şu demektir: bu nöronların size deneyimleteceği şeyin ölçüsü veya niteliği sizin önceki benzer deneyimlerinizle dayanır. Örneğin deprem yaşamış birisinin bir deprem filmi izlerken size göre yaşayacağı his duygu kendi yaşadığı deprem nedeniyle çok daha güçlü ve farklı olabilecektir. Tüm bunlar bize beynimizin kendi deneyimlerine göre yine bize kendimizi yaşattığının göstergesidir. Örneğin aşk acısı yaşadıysanız bir aşk filminde kendi duygunuzu yeniden deneyimlersiniz. Filmdeki terk eden karakter aslında sizin beyniniz tarafından sizi terk eden kişiye 'dönüştürülür' siz farkında bile olmadan. İşte bu nedenle her ihtimalde siz kendinizi yaşar ve deneyimlersiniz.

Ayna nöronlar nedeniyle karşınızdaki kişiye süpriz yapmak tüm bu sebeplerle karşınızdaki kişinin şaşkınlık ve sevinci size yansıyacağı için bu size de keyifli ve hoş gelir, gelebilir. Korku filmi izlerken örneğin filmdeki karakterlerin heyecanını korkusunu belli ölçüde bahsettiğimiz mekanizma nedeniyle deneyimlersiniz. Korkmanıza rağmen filmi izlemek neyse birini korkutmaya iten sebepler de aynı veya benzerdir. Hep karşınızdaki kişi için kendiniz kriter olursunuz davranışlarınız açısından. Ona bir davranışı yaparken hep bunu kendi zihniniz sizin 'zihin dilinize' göre (yani deneyimlerinize göre) modeller ve sizin davranışlarınız üzerinde bunlar belirleyici veya yönlendirici olur.

Tüm Reklamları Kapat

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close