Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Neden bir şeyler izlerken bir şeyler yapmak keyifli?

Film/dizi vesaire izlerken yemek yemek,TV izlerken uyuya kalmak gibi aktiviteler neden keyifli?
840 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Süleyman Ortaç
ARAŞTIRMACI BİR ÖĞRENCİYİM 3 YILDIR ARAŞTIRMA YAPIYORUM

Çoğumuzun evde yapmayı en çok sevdiği şeylerden biri televizyonun karşısına oturup, sevdiğimiz bir şeyi izlerken yemek yemek. İtiraf edin, bazen izleyecek bir şeyler bulmaya çalışırken sizin de yemeğiniz tabağınızda buz gibi oluyor, değil mi? Merak etmeyin yalnız değilsiniz. Bir elde çatal, diğerinde uzaktan kumanda, yemek yerken televizyonda ya da Netflix’te izleyecek bir program aramak, bize öğretilen en temel yeme alışkanlığının tam olarak zıttı: ‘Sadece yemeğine odaklan.’ Fakat bizi daha mutlu ve tatmin eden şey, kendimizi ekrana verip yemeğimizi de yandan atıştırmaya devam etmek.

Beslenme uzmanı Alissa Rumsey danışanlarının akşamları televizyon izlerken bir şeyler atıştırmaya bayıldığını, çünkü bunu bir çeşit kafa boşaltma aktivitesi olarak gördüklerini söylüyor. Bunun yanı sıra yemek yemenin ve televizyon izlemenin, keyifli anlarda salgılanan dopamini arttırması da arka plandaki gerekçelerden biri.

Tüm Reklamları Kapat

Psikolog Sophie Mort ise, yemeği televizyon karşısında yemenin biraz da kültürel bir durum olduğundan söz ediyor. Amerika’da yıllar içinde televizyon izlemek ve yemek yemek günlük yaşamda iç içe geçmişken, başka yerlerde insanlar bu iki eylemi her zaman birleştirmiyorlar. Mort’un şu psikolojik tespiti ise ilginç: ‘İnsanlar genelde yediklerinin tadını çıkarmayı suçlu bir zevk olarak algılıyor ve yemek sırasında akıllarını yemekten uzaklaştıracak eylemlere yöneliyorlar. Günümüz toplumunda üretkenlik ve meşguliyet değer verilen kavramlar, fakat bu bilinçli beslenmenin önüne geçiyor. Bilgisayarları ve televizyonları başında yemek yiyen insanlar çok fazla, çünkü bir şey yapmadan sadece yemeğin tadını çıkaracak kadar vakitleri yok.’

Tüm bunlardan sonra yemeğinizi televizyon karşısında yemek ya da aklınızda bir şeyler yemek yokken birden elinizde atıştırmalıklarla kendinizi ekranın karşısında bulmak, size tamamen bilinçli beslenme karşıtı ve olumsuz görünebilir. Yeme psikolojisi ve beslenme uzmanı Elise Museles bize bu konuda açık bir kapı bırakıyor: ‘Eğer yemeğinizi yerken en sevdiğin dizinin birkaç bölümünü izlemek sizi rahatlatacak ve kendinizi iyi hissettirecekse devam edin! Ancak saatlerce ekran karşısında oturduktan sonra yapacağınız işlerin hiç birini bitirmediğinizde kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Ya da bu alışkanlık yüzünden aç olmadığınız halde gereğinden fazla yemek yemek sizi rahatsız edecek boyutlara varabilir.’

Sonuç olarak, yemek yerken dizi izlemek ve bir şeyler izlerken atıştırmak, vücudunuzda size keyif veren hormonları yükseltiyor ve zamanla alışkanlığa dönüşüyor. Eğer kendinize ‘neden’ sorusunu sorarsanız ve size kendinizi iyi hissettirdiği, psikolojik olarak rahatlattığı şeklinde cevaplarınız varsa, elbette devam edin. Ancak kendinizi koltuğa yayılmış, etrafınız aç olmadığınız halde yediğiniz atıştırmalıklarla ve yapmayı ertelediğiniz işlerle dolu bir durumda bulmaya başladıysanız, belki de alışkanlıklarınızı gözden geçirme zamanınız çoktan gelmiştir.[1][1]

122 görüntülenme

Kaynaklar

  1. www.sinpas.com.tr. Televizyon Karşısında Atıştırmayı Neden Seviyoruz? - Sinpaş Gyo. Alındığı Yer: www.sinpas.com.tr | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close