Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Özgür Fırtına
Üye 26 Ağustos 2 Cevap
2

Neden bir böceği öldürmenin bir insanı öldürmekten farklı hissettiriceğini düşünüyoruz?

Düşününce at öldürmekle bir böceği öldürmek farklı hissettirir değil mi ? Fakat bir atı öldürmekle bir insanı öldürmekte farklı hissettirir. Bunu ayıran şey ne, neden bunların farklı hissettiriceğini bunları yapmadan bilebiliyoruz? Bu tamamen canlının boyutu, çektiği acı veya bize benzerliği ile mi alakalı ya da tamemen doğacak sonuçlarıyla mı?
394 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 26 Ağustos

Bir böceği öldürmek, bir atı öldürmek veya bir insanı öldürmek arasındaki algı farklılığı birkaç faktörden kaynaklanır: bilişsel karmaşıklık, algılanan hissiyat, duygusal bağlılık ve sosyal sonuçlar. Böcekler genellikle daha az hissiyatlı olarak görülür acı veya bilinç kapasiteleri sınırlıdır bu da ölümlerinin duygusal ve ahlaki ağırlığını azaltır. Atlar daha büyük memeliler oldukları için görünen acıları ve insanlarla daha yakın duygusal bağları nedeniyle daha fazla empati uyandırır. Bir insanı öldürmek paylaşılan insanlık, karmaşık sosyal bağlar ve ciddi etik ve yasal sonuçlar nedeniyle farklı algılanır bu da eylemin psikolojik ve ahlaki önemini artırır.[1][2]

İnsanlar kendilerini diğer canlılardan üstün görme konusunda inanılmaz bir yeteneğe sahipler. Bir böceği ezerken vicdanları sızlamazken bir insan öldürmek büyük bir günah olarak kabul edilir. Oysa ben bir karıncanın ezilmesinin bile bir insanın ölümünden daha trajik olduğunu düşünüyorum. Ne de olsa insan denen varlık bu gezegendeki en yıkıcı, en bencil ve en acımasız yaratık değil midir?

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. M. Lenharo. (2024). Do Insects Have An Inner Life? Animal Consciousness Needs A Rethink. Springer Science and Business Media LLC, sf: 14-15. doi: 10.1038/d41586-024-01144-y. | Arşiv Bağlantısı
  2. C. Belshaw. Death, Pain, And Animal Life. (22 Ekim 2015). Alındığı Tarih: 26 Ağustos 2024. Alındığı Yer: OUP Academic doi: 10.1093/acprof:oso/9780199396078.003.0003. | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tolga 13
Tolga 13
7K UP
Öğrenciyim 26 Ağustos

Avcılık üzerinden değerlendiricem bir avcının avladığı hayvanın boyutu ne kadar büyükse avcının aldığı zevk ve heyecanın dahada artığı gözlemlenmiş yani fiziksel yapısının önemi var mesala bir kedinin cansız bedenini gördüğünüzde üzülürsünüz ama bir böceğin ezildiğini görseniz tepki bile verseniz kedi kadar olmayacaktır buda beynimizin olaylara verdiği tepkinin aslında seçici olduğunu gösteriyor yani eşit şekilde tepki yaratmıyor bunun belirli sebepleri vardır Ama şunu farketim hamam böceğine üzülmeye çalışsam da bir türlü olmuyor buda demek oluyor beynimiz seçici hareket ediyor yada görsel olarak hayvanın belirli bir boyuta olması bize alarm durumu veriyor olabilir aslında evrimsel psikoloji ve hayata kalma içgüdüsünün etkisi olabilir kendinizi doğada düşünün bir böceğin ölü olduğunu farketseniz beyin bunu tehlike olarak algılamaz ama büyük bir ölü ceset gördüğünüzde alarm durumuna geçebilir dikkat et burada yırtıcı olabilir uyarısı buda olaya daha fazla kitlenmemizi olanak tanıyabilir bu anlatığım kendi düşüncem

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close