[1] Bilmek bilgi sahibi olmak esasen 'tahmin' değildir bilmek mutlak doğruyu aramaktır. Mutlak doğru var mıdır? Felsefi açıdan bu imkansızdır. İnsan sınırlı bir varlık olduğu her şeyi göremediği, duyamadı için her konuda tam olarak bilgi sahibi olamaz. Felsefe de bu sebepten her bilgiye şüpheci yaklaşır.
Bilimde ise kesin bilgiler vardır fakat bu bilgiler 'mutlak bilgi' midir? Mesela dünya geoid denen yuvarlak bir şekildedir güneş etrafında döner vs bunlar bilimsel olarak kanıtlanmış bilgilerdir. Ya birileri çıkıp bilim insanları paralel evrenlerden bahsediyorlar dünyanın şekli bildiğimiz şeklinden tamamen farklıdır paralel evrendeki yansıması şöyledir dese ve buna kanıtlar sunsa buradan bir kuram çıkarsa ne olur. Buna benzer iddialar çok var. Ama tabi bilimsel bilgi olması tartışılır değil mi?
Şöyle bir örnek vereyim: 'Dark energy' yani karanlık enerjiden bahsediliyor. Şöyle bir iddiada bulunsam ve bunu bugünkü verilerle desteklesem, karanlık enerji maddenin özüdür ve evren ilk meydana geldiğinde madde yokken galaksiler meydana gelmemişken bile vardı. Karanlık enerji atomları oluşturdu ama sadede atom yok evrende karanlık enerjiden oluşan ve gözle görünmeyen başka formlar da var. Bunlarla oluşan bizim yıldız gezegen vs diyebileceğimiz galaktik yapıları oluşturuyor. Ama biz bunları göremiyoruz. Yani dünyamızın yanı başında bizim göremediğimiz gezegenler var bunlar atomik yapılardan milyarlarca yıl önce var olduğu için de buralarda evrim çok önceleri başladı. Evet bu göremediğimiz gezegenlerde bizim göremediğimiz yapıda canlılar da var ve bunlar bizden çok çok daha gelişmiş yaratıklar sadece bizim gibi atomlardan değil başka bir maddede göremediğimiz maddelerden evrimleşmişler. Bu teoriyi bugünkü bilimsel verilerle ve çeşitli teorilerle destekleyebiliceğime eminim.
Merak ettiğim bir bilim insanı çıkıp bu örnekteki teorimi hayır olamaz böyle bir şey imkansız diyebilecek mi?
Yani bilgi özellikle de bilimsel bilgi böyle bir şey bugün kesinlikle böyledir dediğimiz bilgiler bile yarın çok farklı bir hal alabilir. O zaman bugün bunun böyle olduğunu tam olarak kabul etmek bir yanlışı kabul etmek olmaz mı?
Dolayısıyla insanoğlunun tecrübe ve deneyimleriyle oluşmuş mutlak bilgi imkansız bir olgudur. Tahmin ve inanç konusuna da böyle bakmalıdır. Zaten 'ben şuna inanıyorum' diyen bir insana yaklaşım da şöyle oluyor 'hayır sen onun öyle olduğunu tahmin ediyorsun mutlak inanç diye bir şey olamaz inanmak içinde hep bir şüphe barındırır' şeklindedir.