Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Rahmi Özerdemir
Üye
9

Neden başta evren yoğun bir gaz ve toz bulutuysa içine çökmedi de dışa doğru genişledi?

718 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

İşin gizemi evrenin ilk ortaya çıktığı anda madde ile birlikte uzayın da var olmasında yatıyor olabilir. Büyük Şişme (enflasyon) Kuramına göre evrenin ilk başlangıcında yani 10-36 saniye civarında uzay akıl almaz bir sürede, inanılmaz genişlemiştir. Büyük patlama öncesinde dinamiklerin ne olduğu hakkında net bir bilgimiz yok. Patlama öncesi uzay olarak tanımladığımız varlık tek bir noktaya sıkışmış ve onu sıkıştıran etmenler ortadan kalkınca hızlıca genişlemiş olabilir.

Uzayın hızlıca genişlemesi, maddenin tekrardan içe çökmemesini tek başına açıklayamaz. Ne olduğunu hala tam olarak açıklayamadığımız karanlık madde ve karanlık enerji olguları da evrenin günümüzdeki halini almasında başrol oyuncuları olduğu yüksek ihtimaldir. Eldeki veriler; evrenin ilk dönemlerinde durağana yakın bir genişleme söz konusu iken, sonrasında sürekli artan bir hızla genişlemesinin gözlemlenmesi, karanlık enerjinin, madde ve karanlık maddenin çekim gücüne karşı üstün geldiğini göstermektedir.

Bir diğer etmense; evrende ilk anda var olan madde yoğunluğunun santimetreküp başına düşen değeridir. İlk anda var olan madde yoğunluğu kritik değerden biraz daha yoğun olsaydı evren gerçekten de uzayın genişlemesi ve karanlık enerjiye rağmen içe çökebilirdi. Veya tam tersi durumda hızlıca dağılabilirdi ve günümüz evren görüntüsünden çok farklı bir hal alırdı.

Tüm Reklamları Kapat

Evren ve Kritik Madde Yoğunluğu
Evren ve Kritik Madde Yoğunluğu

[1]

Kaynaklar

  1. A. Recep. Kozmik Enflasyon Teorisi Nedir? Evrenin Başlangıcında Ve Büyük Patlama'dan Önce, Gerçekte Ne Oldu? - Evrim Ağacı. (1 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 29 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Büyük Patlama, Şişme gibi kuramlar, evrenin bugünkü hâli ve 13,8 milyar yıllık geçmişi ile ilgili hayli detaylı bilgiler veriyor olsa da saniyenin çok küçük kesirleri ve hatta evrenin ışığa geçirgen olup bugün için resmedilebildiği ilk 380 bin yıllık dönemden öncesini açıklamakta yetersiz kalıyor. Çünkü deney yok, gözlem yok, Einstein fiziği yetmiyor, kütleçekimi yetmiyor, ortada madde yok, parçacık yok vs. 380 bin yıllık kısım için de görüntü yok. O nedenle ilk anlar üzerine dile getirilenler düşünce egzersizlerinden ibaret. O nedenle size kesin ve deneyle ya da gözlemle netleştirilmiş bir cevap vermemiz zor.[1]

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Büyük Patlama Nedir? Büyük Patlama Teorisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey! - Evrim Ağacı. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 28 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close