Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Neden bağırsağımız ikinci beynimiz olarak nitelendirilir?

242 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Roda Avşar
Roda Avşar
24K UP
bilimsever

Ateş keşfedildiğinden beri insanlar yiyecekleri pişirerek yemeye başladılar.Yiyecekleri pişirererk yemeye başladıktan sonra evrimsel süreçte sindirim sistemimiz kısalmıştır. Ateş keşfedilmeden önce yiyecekleri sindirmek için büyük bir enerjiye ihtiyaç duyuluyordu bu enerjinin büyük bir kısmına bağırsağımız ihtiyaç duyuyordu. Bu yüzden bağırsağımız çalışırken beynimize yetecek enerji kalmıyordu.Ama sonradan ateşi keşfettiğimiz için beynimize daha çok kullanılıcak enerji kaldı.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kendim. (28 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Helin Polat
Helin Polat
32K UP
MedStd

Beyin vücudun kontrolünü sağlamaktadır.Yani bir şehrin veya ülkenin başkanı gibi düşünebiliriz.Biz biliyoruz ki yediğimiz her şey bağırsağımızdan geçmekte ve bağırsak aynı zamanda mezokrin bir bezdir.Yani hormon da enzim de salgılamaktadır.Kanda gezen moleküller, hücrelere sağlanan enerji ve hormonal mekanizmalar bağırsağın elindedir.Dolayısıyla bağırsağı, bu başkanın(beyin) her ildeki ilçedeki apartmandaki haber kaynağı olarak düşünebiliriz.Vücutta olan bitenden beyni haberdar etmektedir.Bunun bilimsel temelini ise şöyle açıklayabiliriz.Beyin-bağırsak sinir ağının %90ı bağırsaktan beyine giden nöron ağını içerir. sadece %10 beyinden bağırsağa gider.Bu da bizim haber kaynağı-başkan benzetmemizin temeli olur.Aynı zamanda biz biliyoruz ki yediklerimiz,bağırsak sağlığımız bizim ruh halimizi de etkilemektedir.Leaky gut syndrome olarak geçen sızdıran bağırsak sendromu, bağırsağın düzgün emilim yapaması temeline dayanır ve nörokognitif bozukluklara da sebep olmaktadır.Seratonin %95inin de bağırsaklardan salgılandığını düşününce 2.beyin olmayı hak ediyorlar :)

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Leaky Gut Syndrome. (28 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Ted Talks. (28 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close