Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Neden ahlaklı olunmalıdır?

Etiğin objektifliği ya da subjektifliği önemli değil. Birisi neden davranışlarını ahlâklı yapmaya zahmet etmelidir? Motivasyon nedir? Onun kendi iyiliği için ise, bu kendi iyiliği ve çıkarları ahlâklı olmamayı gerektirdiğinde anında etiği terk etmesi gerektiği anlamına gelmez mi?
181 görüntülenme
Neden ahlaklı olunmalıdır?
Neden ahlaklı olunmalıdır?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

"Ahlak sistemlerinin kökeni, gelişkin sosyal canlılarda görülen hiyerarşi kurallarıdır. Her birey, hiyerarşideki yerini bilir ve kurallara uyar. Uymamanın bedeli, genelde şiddete maruz kalmak veya gruptan atılmaktır. Biz de hayatta kalma güdümüze uyarak, genelde topluluğun kurallarına, her zaman hoşumuza gitmeseler bile, uyarız. Empati, insanların anne-çocuk ilişkisinden doğan bir adaptasyon, ancak tek başına ahlak kurallarına uymayı açıklamaz. Karşılık görme ihtimali azaldığında, yani maliyet azaldığında, insanların görece ahlaksız davrandığını görürsünüz. Statü olarak daha düşük seviyedekiler bu nedenle daha çok haksızlığa uğrarlar. Tersinden, insanlar kendilerine benzeyenlerin başına gelen haksızlıklara (veya her türlü tersliğe) karşı daha duyarlı olurlar. Ayrıca insanlar istikrarı da severler. Birini öldürüp paçayı kurtarabildiğiniz bir ortamda siz de rahat etmezsiniz kolay kolay, çünkü sizi de koruyan bir şey yoktur.

Eğer tanım gerekiyorsa, topluluğa entegre olmak için uymanız gereken kurallara ahlak sistemi denebilir. Bunları içselleştirmeniz veya zorunluluktan uymanız, sistemi fazla ilgilendirmez. Tarihsel birikim, kültürün ve toplumsal organizasyonun ne kadar güvene dayandığı da insanların davranışlarını etkiler. Kuralların varlığı tek başına bir şey ifade etmez yani. Ancak, otorite boşluğu doğduğunda bile iyi organize olabilen topluluklarda yaşamayı çoğumuz tercih eder tahminen."

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close