Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Melih B
Melih B
57K UP
Üye 30 Ocak 2024 5 Cevap
16

Neden π/4=1-1/3+1/5-1/7+1/9...?

1,441 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Fatih Mehmet Arslan
ODTÜ'de İlköğretim Matematik Öğretmenliği öğrencisiyim 5 Şubat 2024

Yarıçapı 1 olan bir çeyrek daire hayal edin. Bu çeyrek dairenin içerisine ve dışarısına kenar sayıları artan düzgün çokgenler çizebiliriz. Örneğin, kareler, sekizgenler, altıgenler ve benzeri. Bu çokgenlerin alanları, kenar sayısı arttıkça çeyrek dairenin alanına yaklaşacaktır.

Leibniz serisi de buna benzer şekilde çalışır. 1, -1/3, 1/5, -1/7, ... terimleri, köşeden çıkan doğruların, çizilmiş olan çokgenlerin teğet geçtiği noktalarda birim çemberle kesiştiği noktalardan oluşan değişken segmentlerin alanlarını temsil eder. Bu terimleri (bazıları artı, bazıları eksi) topladıkça çeyrek dairenin alanına, yani π/4'e yaklaşırız.[1][2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. T. M. Apostol. (1974). Mathematical Analysis. Yayınevi: Pearson. sf: Bölüm 8.4.2.
  2. G. N. Berman. (2008). A Problems Book In Mathematical Analysis. ISBN: 9788123902975. sf: Bölüm 7.4.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ahmet Ege Çarıkçıoğlu
12. sınıf öğrencisiyim. 1 Şubat 2024

Bahsettiğiniz denklem, "π için Leibniz formülü" (Eng.: Leibniz formula for π) olarak bilinir. Bu, bir sonsuz seri örneğidir ve adını Alman matematikçi Gottfried Wilhelm Leibniz'den almıştır.

Seri aşağıdaki gibidir:

π/4=1-1/3+1/5-1/7+1/9+...

Tüm Reklamları Kapat

Bu seri, π/4'e "yakınsar"; yani daha fazla terim eklendikçe terimlerinin toplamı π/4'e gittikçe "yaklaşır".

Söz konusu formülün ispatı, kalkülüs ve sayı teorisinden kavramlar da dahil olmak üzere bazı ileri matematik içerir. Bu ispatları anlamak için kalkülüs ve sayılar teorisi konusunda biraz altyapı gerekebileceğini lütfen unutmayın. [1]

π için Leibniz formülünü kanıtlamak için kullanılan ters tanjant fonksiyonu için Taylor serisi", genellikle "Gregory serisi" olarak adlandırılır:

arctan(x)=x−x3​/3+x5/5​−x7/7​+x9/9​−⋯

Tüm Reklamları Kapat

Bu seri -1 ≤ x ≤ 1 için yakınsar. Eğer x = 1 yerine koyarsak şunu elde ederiz:

arctan(1)=1−1/3​+1/5​−1/7+1/9​−⋯

Ancak trigonometriden arctan(1) = π/4 olduğunu biliyoruz. Bu nedenle:

π/4=1-1/3+1/5-1/7+1/9+...

Son olarak: Lütfen bunun basitleştirilmiş bir açıklama olduğunu ve gerçek kanıtın daha titiz matematiksel akıl yürütme içerdiğini unutmayın. [1]

Kaynaklar

  1. hrhm, et al. Calculus - Proof Of Leibniz $\Pi$ Formula - Mathematics Stack Exchange. Alındığı Tarih: 1 Şubat 2024. Alındığı Yer: Mathematics Stack Exchange | Arşiv Bağlantısı
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Serhat Kurt
Serhat Kurt
102K UP
Fizik Araştırmacısı 2 Şubat 2024

Bu ifade, Leibniz[1]'in formülü olarak bilinen bir seriyi temsil eder,integral hesaplamalarında ve trigonometrik fonksiyonların geniş açılarında yaklaşık değerler elde etmek için kullanılmıştır.

17. yüzyılda Alman matematikçi ve filozof Gottfried Wilhelm Leibniz tarafından keşfedildi. Bu formül, matematikte[3] trigonometrik fonksiyonların hesaplanmasında ve özellikle π sayısının yaklaşık değerini bulmada kullanılır.

Leibniz'in formülü şu şekildedir:

Tüm Reklamları Kapat

π/4=1-1/3+1/5-1/7+1/9+...

Bu seride, her bir terim bir öncekine göre biraz daha küçülmekte ve alternatif işaretlerle sıralanmaktadır. Ancak bu seri, π'nin değerine yaklaşırken oldukça yavaş bir şekilde yaklaşır ve pratikte kullanılmaz. Daha hızlı ve etkili yöntemler, örneğin Machin[1] benzeri formüller, genellikle tercih edilir.Machin'in formülü şu şekildedir:

π/4= 4 arctan (1/5) - arctan (1/239)

Bu formül, Leibniz'in formülünden daha hızlı yakınsar ve daha etkili bir şekilde π sayısının değerini hesaplamak için kullanılır. Machin benzeri formüller, trigonometrik fonksiyonlar[2] aracılığıyla π'nin ifadesini içerir ve bu tür formüller, özellikle bilgisayarlarla yapılan büyük hesaplamalarda yaygın olarak kullanılır.

Kaynaklar

  1. Prof.Dr. Musa Hakan Asyalı, et al. Pi Sayisinin Monte-Carlo Methodu Ve Gregory/Leibniz Formülüyle Hesaplanmasi. Alındığı Tarih: 2 Şubat 2024. Alındığı Yer: Dergi Park | Arşiv Bağlantısı
  2. Dr. Tracie McLemore Salinas, et al. Department Of Mathematical Sciences. Alındığı Tarih: 2 Şubat 2024. Alındığı Yer: Mathsci Appstate | Arşiv Bağlantısı
  3. Department of Mathematics, Texas A&M University. Iowa State University Department Of Mathematics. (2 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 2 Şubat 2024. Alındığı Yer: Department of Mathematics | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Genç Mühendis
Genç Mühendis
337K UP
Düşünür 9 Şubat 2024

Öncelikle orta okulda öğrendiğimiz bir formülü hatırlayalım: bir örüntü, sürekli x sayısı ile çarpılarak toplanıyorsa ve 0<x<1 ise o örüntü 1/(1-x)'e eşittir.

Dediğin örüntüye benzer bir örüntü yazarak bir benzerlik yakalayalım ve bu formülü uygulayalım:

X=y^2 değeri verelim ve tekrar yazalım:

Tüm Reklamları Kapat

Türev – integral bu yaşta öğrettiler mi bilmiyorum, inşallah öğretmişlerdir. Öğretmemişlerse toplama çıkarma gibi bir işlem olduğunu düşün. Bu işlemi 0’dan 1’e giderken hesaplıyoruz ve sonuca ulaşıyoruz.

İntegralin sağ tarafı bize istediğimiz işlemi verdi. Sol tarafı ise tan^(-1)=1 yapan değer π/4(45 derece), 0 yapan değer ise 0’dır.

Sonuç olarak π/4 = 1-1/3+1/5-1/7+1/9...

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Enes Gök
Enes Gök
3,718 UP
Kendi fikrimi belirtiyorum 2 Şubat 2024

Youtube da derincesi adında nispeten yeni bir matematik kanalı var. O bu konuyu eğlenceli bir şekilde anlatıyordu ilginizi çekebilir diye düşünüyorum, hem ülkemizde pek değer görmeyen bir şey destek olmak lazım.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close