Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
5

Neden 21. yüzyıl ile teknolojik tasarımlar koyulaştı ve sadeleşti?

Burada özellikle internetin etkisinin büyüklüğü aşikar. İnternetin ilk dönemleri bu tür tasarımlar olabildiğince gerçek hayat altarnatiflerine benzer yapılmaya çalışılıyordu. Örnek vermek gerekirse internet sitesindeki bir düğme bir gölgeye ve dolgunluğa sahip görünümde tasarlanıyordu. Fakat şimdi sadelik en büyük kural gibi gözüküyor.
1,869 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Efe Şafak Şengül
Tasarımcı

Her şeyin evrimleştiği gibi, görsel tasarım da toplumun ihtiyaç ve arzularına göre evrimleşiyor. Bunu tasarım trendi veya modası olarak da tanımlamamız mümkün. Örneğin tarihe göz attığımızda, bina mimarilerinin, yüzyıllardır, Dünya`nın farklı noktalarında farklı şekilde, toplumun ihtiyaç ve arzularına göre evrimleştiğini görebiliriz. Ama gelin, genel tasarım perspektifinden, son 100 yıla bakalım;

1900-1940 yılları arası, gelenekçi, bölgenin kültürünü yansıtan, desen ve motiflerin kullanıldığı, genellikle el yazısı kullanılan tasarımlar ön planda olmuştur. Aynı zamanda, bu yıllarda, logo tasarımlarında rozet ve armalar sıkça kullanılmıştır.

1940-1980 yılları arası, daha süslü, çok daha renkli tasarımlar göz önünde olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

1980-2000 yılları arası, daha çok dikkat çeken tasarımlar, özellikle neon renkler, kalın tipografi ve retro-fütüristik tarz hakim olmuştur. 80`lerde çıkan tekno, synthwave müzik türleri ve zamanın tasarım trendi birbirini etkilemiştir.

2000-2010 yılları arası, İngilizce "skeuomorphism" (orjinalini taklit etme) olarak bilinen tasarım trendi göz önünde olmuştur. Bu dönemdeki tasarımlar, sizin de bahsettiğiniz gibi realistik tarzda yapılmıştır.

2010`dan bu yana sürmekte olan tasarım trendi ise daha minimalist ve düz tasarımlardan ibarettir. Günümüzde genel olarak, ikonlar metro stil, yazılar öncesine nazaran süssüz, renkler daha sade (pastel renkleri) ve gerçekçi olmayan şekiller, nesneler kullanılmaktadır.

Tabii ki, herkes veya her marka, kurum bu tasarım trendlerine uygun hareket etmek zorunda değildir. Örneğin Coca-Cola`nın 1893 yılında patentini aldığı logosu, ufak tefek değişikliklerle birlikte, günümüzde halen kullanılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Aşağıda göründüğü üzere, Volkswagen logosunun yıllar içindeki değişimine bakacak olursak, mavi rengin ilk defa 1967 yılındaki logoda kullanıldığını, 2000 ve 2012 yıllarındaki logoların realistik tarzda hazırlandığını ve 2019 yılında da sade bir tasarıma büründüğünü görebilmekteyiz.

Volkswagen logosunun evrimi
Volkswagen logosunun evrimi
Wikimedia

Sonuç olarak, görsel tasarımlar da, her şey gibi, zamanla değişime uğramaktadır. Kim bilir belki de, on yıl sonra yeni bir tasarım trendi ortaya çıkar veya eski tasarım trendlerinden birine geri dönülür.

1,424 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedia. (13 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 13 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Wikipedia. (13 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 13 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close