Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Doğa Tolu
Doğa Tolu
118K UP
Üye
21

Ne düşüneceğimizi nasıl seçeriz?

Sürekli bir şeyler düşünürüz. Kimi önemli kimi önemsizdir. Bunların önemli olup olmadığına da düşünerek karar veririz. Değerlendirmeler yaparız. Peki dış uyaran olmaksızın aklımıza gelen bu düşüncelerin asıl kaynağı ve sebebi nedir?
1,272 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
6 Cevap
Bahar Sude Karahancı
Öğrenci

Zihnin doğal eğilimi sürekli düşünmeye yöneliktir, bu insanın doğasında vardır.Akıl bir düşünce üreticisidir ve ne olduğuna bakmaksızın kontrolsüz olarak çevrede ki olayları, gördüklerini , duyduklarını, nesneleri, kişileri algılamaya çalışır.

Yapılan nörolojik çalışmalar normal bir insanın günde ortalama otuz binden farklı konuyu düşündüğünü göstermiştir.Akıl sürekli bir düşünceden diğerine atlar ve bu düşünceler sadece anlık belirip yerini bir diğerine bırakarak kaybolurlar.Bu süreklilik konsantrasyonumuzu bozabilir ve odağımızı başka noktalara kaydırabilir.Akıl karşılaştığı her şeyi düşünmekte ve irdelemektedir.Unutmayın ki akıl sürekli olarak akıl yürütmeyi , soru sormayı ve karşılaştırma yapmayı sonunda ise çıkarım da bulunmayı sever.

Her insan sürekli düşünür ancak herkes aynı şeyi düşünmez.Herkesin aklında bir düşünce filtresi bulunur.Bu filtre geçmişten gelen, çevreden, aileden, yetiştirilme tarzından ve aldığınız eğitime kadar çeşitli unsurlardan etkilenir.Akıl algıda seçicidir.Kimse bunu bilinçli olarak seçmez, yılların birikimiyle oluşur ve çoğu zaman bunun farkında bile olunmaz.

Tüm Reklamları Kapat

Aklın çevremiz de ki her olaydan etkilenen ve gece gündüz durmadan düşünce üreten bir fabrikaya benzediğini hepimiz biliriz.Peki en çok neleri düşünürüz? Sürekli düşünmenin yararları veya zararları var mıdır?

-Kendi geleceğimizi sık sık düşünüyoruz;

Yapılan FMRI çalışmaları kendi geleceğinizi düşünmeye başladığınızda beynin bunu yadırgadığını göstermektedir.Bu durumda beyin kendi geleceğiniz hakkında düşünürken sizi düşünmek yerine tamamen farklı bir kişi üzerinde düşünüyormuşsunuz gibi davranmaya başlar.Bu konuyu daha bilimsel olarak açıklayalım; kendiniz hakkında düşündüğünüzde medial prefrontal korteks veya MPFC olarak bilinen beynin bir bölgesi aktifleşir.Başka kişiler hakkında düşünürken ise daha pasiftir.Düşündüğünüz kişi ile az bağınız varsa veya ortak bir özelliğiniz yoksa MPFC daha pasif bir hâl alır.Fakat yapılan araştırmalar sonucunda bu durumun bir istinası olduğu farkedildi.Kendi geleceğimizi hayal ederken de MPFC’nin en pasif halini aldığı görüldü.Yani beyniniz şuan da sizi tanıyor olabilir ama gelecekte ki sizin hakkınız da hiçbir fikri yok.Siz kendi hakkınızda düşünüp, çıkarım yaparken beyniniz sizin hiç umursamadığınız birini düşündüğünüzü varsayıyor.

-Çok düşünmenin sonuçları;

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar Neden Sürekli Düşünür?Normal bir insanın günde ortalama otuz binden farklı konuyu düşündüğünü biliyoruz.Ancak bildiklerimiz bununla sınırlı değil.Bu düşüncelerin %80’ini negatif düşünceler, kaygılar ve korkularımız oluşturur.

Bilimde ki son gelişmeler bize negatif düşüncenin hayatımızı ve sağlığımızı da etkilediğini söylüyor.Bu bilgi çağımızda bizi farklı alternatif yollar bulmaya itti.Meditasyon, yoga, anda kalma eğitimleri gibi düşünce yönetim alanları yaygınlaşmaya başladı.

İnsanların sürekli düşünmeleri normaldir.Ancak düşünceleri ve düşüncelerine verdikleri tepkiler farklıdır.Bu nedenle düşünme biçiminin artık kişiye zarar verdiği düşünüldüğünde, bu durumu düzeltmeye çalışmak, gerekli olduğu taktirde bir uzmana danışarak yardım almak yapılabilecek en doğru davranış şeklidir.[1]

Kaynaklar

  1. Bilgi Ustam. Bilgi Ustam. Alındığı Tarih: 2 Şubat 2024. Alındığı Yer: Bilgi Ustam | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sarper Hikmet Taze
Tıp doktoruyum. Sinirbilimle uğraşıyorum

Düşüncelerin çoğu dış uyaranla oluşur. Hiçbir şekilde dış uyaranla bağlantısı olmayan düşünceler ancak genetik yollarla içgüdü olarak oluşur. Diğer düşüncelerin ise dış uyaranla bir etkileşimi mutlaka vardır. Direkt ve indirekt olabilir. Mesela bir kuş sesi duyduğunuzda " A ne kadar güzelmiş " düşüncesi direkt bir etkiden oluşmuştur. Diyelim ki bir ay sonra şöyle düşündünüz " Acaba kuşlar da insanlar gibi kültür oluşturabilir mi?" Bu düşüncede indirekt bir etki vardır. Yani o kuşu hatırlamanıza gerek yok. Beyin kuşu ve sesi hammadde olarak kullanıp ve bambaşka bir konu olan insan daha önceden öğrenmiş olduğu evrimle ilgili bilgileri işleyip bir sentez haline getiriyor. Yani kısacası bizde daha önceden bilgi işlemeye ve bazı basit bilgilerin doğuştan yüklü olduğu bir "doğal zeka" model kompleksi var.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertuğrul Fındıkcı
Kendi fikrimi paylaşıyorum.

Sorunun cevabını bilmiyorum. Anılarımız, hormonlarımız, duyu organlarımız zaman zaman düşüncelerimize karar veriyor. Ama beynimizin içindeki o "ana sahneye" hangi nöronun, hangi kelimeleri nasıl getirdiğini bende merak ediyorum.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Selen Altuntaş
Selen Altuntaş
1,497 UP
Araştırmacı

Burda işin temeline inmek gerekiyor pluton un devlet kitabında olduğu gibi ilk insanı her anlamda doyurmak lazım ki insan felsefe yapabilsin düşünebilsin yoksa fizyolojik ihtiyaçları tamamlanmamış bir insan düşünecek ve araştıracak yeterliliği kendinde görmez keza maslov un ihtiyaçlar hiyerarşi de buna örnek teşkil eden unsurlardan biridir

temel unsur insanın farkında olup olmaması dikkate alınmaksızın ruhunu doyurması gerektiğidir müzik resim vb alanlarda bunun için önemli unsurlardır.[1][2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Platon. (2023). Devlet. ISBN: 9786256843622. Yayınevi: Doğan Yayınları.
  2. T. Gürcan. Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi: Hayatta Kalmak İçin Nelere İhtiyaç Duyarız?. (10 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 23 Şubat 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Selami Bardakçı
Bu konuda bir çok araştırma yaptım.

Ne düşüneceğimizi biz seçmeyiz. Varlık ortamı seçer, zihnimiz de bunu geçerli paradigma çerçevesinde sonuçlandırır. ''İnsanların düşünceleri yoktur. Düşüncelerin insanları vardır.'' Biraz felsefi olacak ama aslında biz düşünmeyiz, bizim aracılığımızla düşünen doğadır.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close