Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
0

Nazi Sempatizanlığı Neden Yükselişte?

Özellikle kutuplaşan siyasi ortamın da etkileriyle aşırı sağ, ırkçı, aşırı milliyetçilik ve Adolf Hitler sempatizanlığı artmış gibi görünüyor. Sorum şu: Kötülüğü tartışılmaz olan bu oluşuma olan hayranlık neden var? Neden insan diğer ırkları kendinden aşağı görür?
689 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Yasa dışı göçler ve ülkelerin mevcut göç politikaları, Avrupa'da sağ veya aşırı sağ partilerin oy oranlarında yükselişe neden olmuştur. Bu durumu ırkçılık olarak değerlendirmeli mi? Pek emin değilim. Anket yapılan bireyler; göç hareketlerinin sosyal, ekonomik, kültürel ve yaşam kalitelerinde düşüklüğe neden olduğunu düşünmekteler. Benzer bir durumla ülkemizde yüzleşmekte. Pek çok insan göçmenlerden nefret etmiyor veya aşağı bir ırk olarak görmüyor ama toplumun üzerinde bir maliyet olarak değerlendiriyor.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alkar Anzorov
White

Merhaba. Sorunuza Beyaz milliyetçisi olarak şöyle cevap verebilirim. Hiçbir fikir fitilsiz ortaya çıkmamıştır. Tarihin bazı safhalarında izlenmesi gereken yollar, benimsenmesi gereken fikirler vardır. Dönem ve koşullar bazı fikirleri gerekli kılar ve bu yalnızca tehlike geçene kadar geçerlidir. Çözüm sürecinde Türk kökenli olmamama rağmen Türkçü bir yaklaşımı benimsiyordum çünkü toplumun çıkarları için bu gerektiğine inanıyordum. Sonrasında ulusal sosyalist bir tutum benimsedim çünkü gelir eşitsizliği ve ekonominin daha büyük bir sorun haline geldiğini düşündüm. Şimdi ise beyaz milliyetçisiyim çünkü global dünyanın beyaz ırkı sindirmek ve bozmak gayretinde olduğu kanaatindeyim. Tabii ki tüm bunlar özneldir. Fakat temel prensip tepkidir. Fikirler çağına ve şartlarına göre yükselir ve düşer. Hiçbir fikre koşulsuz, şartsız bağlı olmamanız dileğiyle. Sevgiler...

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Lu Ca
Lu Ca
31K UP
Konuyla ilgili

Bilgim olmadığı için asıl sorunuzu atlayarak açıklama kısmındaki -bir çok cevabı olan- son sorunuza konu bağlamında bir cevap vermek istiyorum. Bilim camiasındaki konsensüs (görüş birliği), konuyla ilgili çok net kanıtların varlığı sebebiyle, "ırk" kavramının toplumdaki tanımlarının biyolojik bir temelinin olmadığı, sosyal olarak inşa edilmiş bir kavram olduğu yönünde. "Irk" kavramının bilimsel geçerliliği olduğunu savunan bilim insanları var. Bu insanların argümanları bilimsel olarak çürütülmüştür ve "sahtebilim" olarak sınıflandırılır. Genetik araştırmalar, aynı grup içindeki iki bireyin genetik farkının rastgele gruplardan seçilmiş iki bireyin genetik farkı ile aynı düzeyde olduğunu kanıtlamıştır. Aynı türün içerisinde farklı ırklardan bahsedebilmek için, popülasyonların birbirlerinden ayrışarak izole olmaları ve bu izolasyon sebebiyle grupların çiftleşemiyor olması gerekir (Çiftleşmeyi engelleyen başka izolasyon mekanizmaları da var). Dolayısıyla bizler için, fenotipik farklılıklar üzerinden yapılan ırk sınıflandırmasından söz edilemez; bu artık biliniyor. Çekik gözlülük ya da deri rengindeki bariz farklar, atalarımızın geçirdiği geçici izolasyon dönemlerinden kalma birer atasal mirastır.

Peki neden ırksal bir ayrıştırma yapılıyor ve neden bu sözde farkılık toplumların grupları "üstün" ya da "aşağı" olarak sınıflandırması yönünde kullanılıyor? Konu bağlamında bunun yalın bir cevabı olduğunu düşünüyorum. Gruplaşma, hayatta kalma mücadelesinde bir çok canlı türünde avantaj sağlamış bir strateji. Bu bir çok hayvan için temel bir davranışsal özellik. "İyi" ve "kötü" kavramları da doğanın amaçsızca sebep olduğu farkların bizim perspektifimizdeki adları (Bu tanımlama kötülüğü basite indirgeyerek meşrulaştırmaz.) Eğer yapısı yozlaşmaya elverişli olan bir grubun başına kötü biri geçerse, bu lider, grubun varlığının sürdürülebilmesini sağlayacak belirleyicileri sahip olduğu yozlaşmış hayat görüşü üzerinden belirleyip grubu kendi amaçları doğrultusunda yönlendirerek amaca giden her yolu kullanacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

1. Dünya savaşının ardından galip güçler, yenilen Almanya’ya toprak, ordu ve ekonomik olarak ezici şartlar dayattı. Savaşın ülkede yarattığı yıkım ve ekonomik bunalım ülkenin Adolf Hitler’e daha da yakınlaşmasını sağladı. Nazi Partisi, aşağı bir ırk olduğunu iddia ettikleri Yahudilerin üstün bir ırk olan kendilerinin ekonomilerini sömürdüğünü ileri sürerek yozlaşmayı körükledi. Yani grubun başına kötü biri geçti, grubun varlığının sürdürülebilmesini sağlayacak belirleyicileri sahip olduğu yozlaşmış hayat görüşü üzerinden belirleyip grubu kendi amaçları doğrultusunda yönlendirerek amaca giden her yolu kullandı.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close