Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Eyüp Ahmet Öder
Üye 30 Kasım 2022 1 Cevap
0

Nasıl oluyorda yıllar önce çekilen siyah beyaz bir fotoğraf, orijinaline uygun olarak renklendirilebiliyor?

Siyah beyaz fotoğraf üzerinde görünen objelerin, arka planın hangi renkte ve tonda olacağı hangi teknik ile belirleniyor? Referans noktası nedir?
322 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Umut Karip
Umut Karip
182K UP
Öğrenci - Okur 30 Kasım 2022

Merhaba,

Bahsettiğiniz türden yapay zeka uygulamalarını aktif bir biçimde kullanan birisi olarak cevap veriyorum. Bildiğiniz gibi yapay zeka çalışmaları ile ortaya konmuş yazılımlar genelde büyük bir veri setiyle çalışıyor. Örneğin 2022 yılında, şu an alanının en iyisi olan GPT-3, bildiğim ve gördüğüm kadarıyla şunları yapabiliyor:

  • Verilen metni seslendirme
  • Verilen metni bir resme çevirme
  • "Bana toplama, çıkarma, bölme ve çarpma işlemlerini yaptırabilecek butonlara, ve geçmiş matematiksel işlemleri listeleyen bir listeye sahip olan bir uygulama oluştur", gibi bir metinle uygulama oluşturma
  • Görselleri hareketlendirme, renklendirme ve görsellerin kalitelerini arttırma
  • Logo, afiş, blog ve içerik hazırlama
  • Tıpkı bir insan gibi röportaj yapma...

Görebileceğimiz daha birçok örnek karşımıza çıkabiliyor. GPT-3 ile yapılmış 10 projenin derlendiği videoyu izlemek isterseniz buraya tıklayın.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Yapay zeka ile yapılabileceklerin sınırı yok gibi görünüyor. Peki, veri seti demiştik... bu yapay zekalar ne tür verilerle çalışıyor?

Yine GPT-3 üzerinden gidelim. GPT-3'ü geliştiren OpenAI şirketi onu tam 499 milyar veri seti belirteciyle besledi. Şöyle söylesem yanlış olmaz, yapay zeka Wikipedia'da, forumlarda, bloglarda yani internetin neredeyse tamamında bulunan verilerin tamamını okudu, belleğe aldı ve işlemleri onlara göre yaptı. Bebeklerin özellikle ailesindeki kişileri taklit edip, bir anlamda kopyalayıp, bir şeylerin nasıl yapıldığını o şekilde öğrendiğini biliriz. Yapay zeka da tıpkı bu şekilde bir bebek gibi verileri inceler, çıkarımları doğrultusunda istediğiniz işlemleri yapar.[2]

Sorunuza geri dönelim, yapay zeka uygulamaları nasıl oluyor da siyah beyaz fotoğrafları renklendirebiliyor? Cevabımız ortada, çünkü neyin hangi renk olabileceğini biliyor! Daha önce incelediği milyonlarca fotoğrafa bakarak yaptığı çıkarımı kullanarak sizin verdiğiniz görselde neyin hangi renkte ve tonda olması gerektiğini, gölgeleme işlemlerini nereye yapması gerektiğini vs. biliyor. Bu sayede bunu yapabiliyor. Hatta yapay zeka uygulamalarının renklendirmeden daha da şaşırtıcı olduğunu düşündüğüm gölgelendirme işlemini de son derece iyi yaptığını söylememde fayda var.

Kaynaklar

  1. V. Angelova. What Is Gpt-3, And How Can We Benefit From It? | Apilayer. (4 Şubat 2022). Alındığı Tarih: 30 Kasım 2022. Alındığı Yer: apilayer Blog - everything about APIs | Arşiv Bağlantısı
  2. Bhaskar Ammu. Gpt-3: All You Need To Know About The Ai Language Model - Sigmoid. (4 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 30 Kasım 2022. Alındığı Yer: Sigmoid | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close