Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
21

Nasıl oluyor da James Webb gibi teleskopların çektiği fotoğraflar sanat eseri gibi oluyor?

Sorunun mantığı aslında şu: bu teleskoplar görüntüyü olduğu gibi mi aktarıyorlar, yoksa üzerinde gerekli teknik düzenleme yaparak mı sunuyorlar? Açıkçası her fotoğraf muhteşem ve sanki usta birinin elinden çıkmış sanat eserlerini andırıyorlar... Yoksa, sadece uzayın müthişliğinden mi kaynaklı?
2,193 görüntülenme
Nasıl oluyor da James Webb gibi teleskopların çektiği fotoğraflar sanat eseri gibi oluyor?
Nasıl oluyor da James Webb gibi teleskopların çektiği fotoğraflar sanat eseri gibi oluyor?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Aysu Aydın
Aysu Aydın
28K UP
Bilim Okuru

Uzayın muhteşemliği şüphesiz tabi ancak uzay, gerçekte NASA'nın paylaştığı fotoğraflar dahil olmak üzere internette gördüğümüz uzay fotoğraflarındaki gibi görünmüyor. Teknik düzenlemeler yapılıyor ancak bu sırf güzel gözüksün diye yapılmıyor.

Örneğin Hubble Uzay Teleskobunun çektiği fotoğraflar hiçbiri renkli değil. Fotoğrafların tümünün ham hali siyah-beyaz. Bunun sebebi elde edebileceğimiz maksimum çözünürlüğü ve keskinliği yani bilgiyi elde etmek. Bu ham hâli ise kırmızı, yeşil, mavi filtrelerden geçirilerek ayrı ayrı alınıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu siyah beyaz fotoğraflar, RGB renklendirme tekniğiyle yani RGB filtrelerle renklendirilerek gerçekte görebileceğimiz hâle dönüşüyor. Filtrelerle ortaya çıkarılan son fotoğraf, eğer gözlerimiz bir teleskop kadar güçlü olsaydı, cisimleri nasıl görebileceğimizi göstermiş oluyor.

Hubble Uzay Teleskobu görünür ışığın yanı sıra morötesi ve kızılötesi ışığı da görüyor. Ancak bizler kızılötesi ve morötesi dalgaboylarını gerçekte göremediğimiz için, bize göre bu dalgaboylarının bir rengi de yok. Bu yüzden bu fotoğrafların elektromanyetik spektrumdaki sıralamalarına göre gözlerimizle görebildiğimiz “temsili renkler" atanıyor. Kızılötesi ve morötesi gibi göremediğimiz dalgaboylarının renklendirilmesi ise bu fotoğrafları kesinlikle sahte yapmıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bir de Darbant filtreleme adı verilen teknik sayesinde de, örneğin bir bulutsudaki element haritalaması yapılıyor. Bu filtreleme yapılan bir uzay fotoğrafında oksijenin bulunduğu bölgeler için mavi, hidrojen için yeşil ve sülfür için ise kırmızı renk atandığını görebilirsiniz.

Son olarak NASA'nın internet sitesinde de fotoğraflarda ne değişikliklerin, hangi filtrelerle yapıldığı bilgisine ulaşabilirsiniz.[1]

249 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Kemal Cahit Toprakçı. Uzay Fotoğraflarının Perde Arkası: Uzay, Aslında Fotoğraflardaki Gibi Gözükmüyor!. Alındığı Tarih: 8 Eylül 2022. Alındığı Yer: Astra Pera | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close