Uzayın muhteşemliği şüphesiz tabi ancak uzay, gerçekte NASA'nın paylaştığı fotoğraflar dahil olmak üzere internette gördüğümüz uzay fotoğraflarındaki gibi görünmüyor. Teknik düzenlemeler yapılıyor ancak bu sırf güzel gözüksün diye yapılmıyor.
Örneğin Hubble Uzay Teleskobunun çektiği fotoğraflar hiçbiri renkli değil. Fotoğrafların tümünün ham hali siyah-beyaz. Bunun sebebi elde edebileceğimiz maksimum çözünürlüğü ve keskinliği yani bilgiyi elde etmek. Bu ham hâli ise kırmızı, yeşil, mavi filtrelerden geçirilerek ayrı ayrı alınıyor.
Bu siyah beyaz fotoğraflar, RGB renklendirme tekniğiyle yani RGB filtrelerle renklendirilerek gerçekte görebileceğimiz hâle dönüşüyor. Filtrelerle ortaya çıkarılan son fotoğraf, eğer gözlerimiz bir teleskop kadar güçlü olsaydı, cisimleri nasıl görebileceğimizi göstermiş oluyor.
Hubble Uzay Teleskobu görünür ışığın yanı sıra morötesi ve kızılötesi ışığı da görüyor. Ancak bizler kızılötesi ve morötesi dalgaboylarını gerçekte göremediğimiz için, bize göre bu dalgaboylarının bir rengi de yok. Bu yüzden bu fotoğrafların elektromanyetik spektrumdaki sıralamalarına göre gözlerimizle görebildiğimiz “temsili renkler" atanıyor. Kızılötesi ve morötesi gibi göremediğimiz dalgaboylarının renklendirilmesi ise bu fotoğrafları kesinlikle sahte yapmıyor.
Bir de Darbant filtreleme adı verilen teknik sayesinde de, örneğin bir bulutsudaki element haritalaması yapılıyor. Bu filtreleme yapılan bir uzay fotoğrafında oksijenin bulunduğu bölgeler için mavi, hidrojen için yeşil ve sülfür için ise kırmızı renk atandığını görebilirsiniz.
Son olarak NASA'nın internet sitesinde de fotoğraflarda ne değişikliklerin, hangi filtrelerle yapıldığı bilgisine ulaşabilirsiniz.[1]
Kaynaklar
- Kemal Cahit Toprakçı. Uzay Fotoğraflarının Perde Arkası: Uzay, Aslında Fotoğraflardaki Gibi Gözükmüyor!. Alındığı Tarih: 8 Eylül 2022. Alındığı Yer: Astra Pera | Arşiv Bağlantısı