Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Şiar Demir
Şiar Demir
2,971 UP
Üye
1

Nasıl olurda kendimizi iyinin ve kötünün ötesine koyabiliriz?

Nietzsche'den alıntı; GERÇEK OLMAYANI BİR YAŞAM ŞARTI OLARAK TESPİT ETMEK: Bu kesinlikle, değerlere ilişkin geleneksel fikirlerden, tehlikeli olacak bir biçimde kuşku duymak demek olacaktır ve bunu yapma cüretinde bulunan bir felsefe, yanlızca bununla bile, kendi kendisini, iyinin ve kötünün ötesinde bir yere yerleştirmiş olur.
340 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot

Teorik olarak bu geçerli.

Çünkü doğru yanlış iyi kötü güzel çirkin gibi kutupsal bakış açısı tamamen insana ait.

Dünya üzerinden İNSANı kaldıralım. Bu kavramlar kalır mı?

Tüm Reklamları Kapat

Hiçbiri kalmaz. Doğa, gereklilik prensibine göre işler. Biz bunu gelişmiş beyin yapımızla daha sosyal ve sofistike hale getiriyoruz.

Kuralları bilmeyen çocuğa, sen kural koyarsın ki, gereği gibi yaşasın. İşte bilinç düzeyi henüz kendi türünü öldürmenin ötesine geçememiş insan türü için doğru yanlış iyi kötü kavramları gerekli. Hatta önemli.

Ancak, bilinç düzeyinin kişinin kendini ve çevresini geliştirme, yaşamın yanında olma, can a sahip çıkıp koruma düzeyine ulaşması, artık bu kavramların gerekliliğini ortadan kaldırır. Yani çocuk bilinci, yetişkin olmuştur artık. Şeker yeme demene gerek kalmaz, o zaten kendine faydalı olanı yiyecek seviyeye gelmiştir.

Görünen o ki, teorik olarak geçerli olsa da, insanlık bütün olarak henüz cocukluktan çıkmış değil, uzun süre de çıkamayacak gibi görünüyor. Çünkü menfaat odaklı, ihtiyaç temelli yaşamın bir ileri noktası için ne yapabileceğine dair hiçbir fikri olmadı şimdiye kadar genel olarak. Yani yerde emekleyen çocuk, kalktığında ne yapacağını hala bilmiyor. O nedenle ayağa kalkmanın yolunu aramıyor. Hala şeker peşinde.....

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close