Anadilin Türkçe mi değil mi bilmiyorum. Her iki durumda da işe yarar yöntemleri sıralarsak;
- Bol bol şiir ve tekerleme oku. Şiirler özellikle biçimi güzel şiirler olsun(vezni kafiyesi düzgün olanlar). Peş peşe kurduğun cümlelerde aynı kelimeleri kullanmamaya çalış. Mümkün mertebede kelime dağarcığını geliştir. Hatta şiir ve tekerleme yaz. Pek çok büyük şair kaldığı otel odasını bile anlatan şiirler yazmıştır. Anlamını bilmediğin kelimeleri muhakkak araştır, anlamlarını öğrenirken etimolojilerine de göz at.
- Sıksık tartışmaya gir. Farklı görüşlerden insanlarla tartış, farklı konular hakkında tartış. Hem kelime dağarcığını geliştirir hem hızlı düşünmeni sağlar. Her tartışmadan sonra yalnız kaldığında, uyurken falan tartışmayı analiz et. Ben haklıydım o haksızdı diye düşünme nerede ne söylemeliydim diye düşün.
- Sık sık yeni öğrendiklerini(hangi konuda olursa olsun) anlatabileceğin bir çevre oluştur. Çevrende ne kadar çeşit insan olursa o kadar kârınadır. Duyduklarından okuduklarından argoları, jargonları, deyimleri iyi değerlendir ve hoşuna giden alıntıları, fıkraları ezberle ortamına göre sat. Espiri anlayışı(komiklikler, şakalar yapmaktan bahsetmiyorum, ince düşünmekten bahsediyorum) hitabette en belirleyici konudur. Müzikte bas neyse hitabette espiri yeteneği odur.
- Dini hikayeler(İbrahim'e su taşıyan karınca, Nuh'un oğulları vs.), ortak hafızada yer edinmiş tarihi vakalar(İstanbul fethinde gemilerin karadan yürütülmesi, Hazerfen'in Galata'dan uçması, Seyit Onbaşı vs. gerçek olup olmaması önemli değil), herkesin dilinde olan bazı popüler ve kült filmler hakkındaki kültürünü genişlet. Yerine göre bunlara gönderme yapmak önemlidir.Doğru göndermeleri kullanarak bir cümle ile 5 dakikada anlatamayacağın konuyu anlatabilirsin.
- Kelimelerde tonlamaları iyi yakala. Şiirler çok yardımcı olur ama gene de en iyi yolu dinlemedir. İyi hikaye anlatıcılarını dinle. Bol bol anı dinle. Tabi kim ne anlatırsa dinle demiyorum mesela Youtube'dan sevdiğin kişilerin anılarını dikkatli dinle. Kas geliştiriciden dinle, kangal yetiştiriciden dinle, hacıdan hocadan dinle, değişik değişik işlerle uğraşanlardan dine...
- Her insanın, her ortamın etkileneceği anlatım tarzı farklıdır. Buraya kadar dediklerime dikkat edersen bunu kendiliğinden fark edersin. Etkilemek istediğin kişileri doğru noktadan yakalamaya dikkat et. Bunu yaparken kendi kişiliğini kaybetme tabi denge önemli.
- Son olarak... Türkçen ne kadar iyi olursa olsun ağzın ne kadar iyi laf yaparsa yapsın, konuştuğun konu hakkında bilgin zayıfsa gene iyi bir anlatıcı olamazsın. Esas anlatmak istediğin konuları iyi araştır.
222 görüntülenme