Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nebo Nebo
Üye 11 Haziran 2022 2 Cevap
1

Nasıl daha iyi Türkçe konuşurum?

Nasıl daha akıcı Türkçe konuşup, daha iyi cümle kurma ve kelimeleri etkili kullanma yeteneğimi geliştirebilirim? Bunun için önerebileceğiniz bir kaynak ya da yöntem var mı?
1,168 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Vicras Owski
Vicras Owski
75K UP
Psikoloji öğrencisi 14 Haziran 2022

Ana dilinin Türkçe olmadığını tahmin ediyorum. Türkçeyi akıcı bir şekilde konuşmak için farklı seslerde Türkçe konuşmalar dinleyebilirsin. Evrim Ağacı Youtube kanalında birbirinden faydalı videoları izleyerek fonetik olarak kulak aşinalığı sağlayabilirsin. Yine okuma için Evrim Ağacı makaleleri okuyabilirsin. Farklı Youtube kanallarının farklı seslerini de dinlemek aradaki farkı görmene yardımcı olacaktır.

Diksiyon düzetmek için diksiyon kurslarına katılabilirsin ya da kitap okuyabilirsin. Kitap okumak, okumaya zaman ayırmak diksiyonunu geliştirecektir.

Tüm Reklamları Kapat

141 görüntülenme
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Hikaye Anlatmayı Seven Üye 14 Haziran 2022

Anadilin Türkçe mi değil mi bilmiyorum. Her iki durumda da işe yarar yöntemleri sıralarsak;

  • Bol bol şiir ve tekerleme oku. Şiirler özellikle biçimi güzel şiirler olsun(vezni kafiyesi düzgün olanlar). Peş peşe kurduğun cümlelerde aynı kelimeleri kullanmamaya çalış. Mümkün mertebede kelime dağarcığını geliştir. Hatta şiir ve tekerleme yaz. Pek çok büyük şair kaldığı otel odasını bile anlatan şiirler yazmıştır. Anlamını bilmediğin kelimeleri muhakkak araştır, anlamlarını öğrenirken etimolojilerine de göz at.
  • Sıksık tartışmaya gir. Farklı görüşlerden insanlarla tartış, farklı konular hakkında tartış. Hem kelime dağarcığını geliştirir hem hızlı düşünmeni sağlar. Her tartışmadan sonra yalnız kaldığında, uyurken falan tartışmayı analiz et. Ben haklıydım o haksızdı diye düşünme nerede ne söylemeliydim diye düşün.
  • Sık sık yeni öğrendiklerini(hangi konuda olursa olsun) anlatabileceğin bir çevre oluştur. Çevrende ne kadar çeşit insan olursa o kadar kârınadır. Duyduklarından okuduklarından argoları, jargonları, deyimleri iyi değerlendir ve hoşuna giden alıntıları, fıkraları ezberle ortamına göre sat. Espiri anlayışı(komiklikler, şakalar yapmaktan bahsetmiyorum, ince düşünmekten bahsediyorum) hitabette en belirleyici konudur. Müzikte bas neyse hitabette espiri yeteneği odur.
  • Dini hikayeler(İbrahim'e su taşıyan karınca, Nuh'un oğulları vs.), ortak hafızada yer edinmiş tarihi vakalar(İstanbul fethinde gemilerin karadan yürütülmesi, Hazerfen'in Galata'dan uçması, Seyit Onbaşı vs. gerçek olup olmaması önemli değil), herkesin dilinde olan bazı popüler ve kült filmler hakkındaki kültürünü genişlet. Yerine göre bunlara gönderme yapmak önemlidir.Doğru göndermeleri kullanarak bir cümle ile 5 dakikada anlatamayacağın konuyu anlatabilirsin.
  • Kelimelerde tonlamaları iyi yakala. Şiirler çok yardımcı olur ama gene de en iyi yolu dinlemedir. İyi hikaye anlatıcılarını dinle. Bol bol anı dinle. Tabi kim ne anlatırsa dinle demiyorum mesela Youtube'dan sevdiğin kişilerin anılarını dikkatli dinle. Kas geliştiriciden dinle, kangal yetiştiriciden dinle, hacıdan hocadan dinle, değişik değişik işlerle uğraşanlardan dine...
  • Her insanın, her ortamın etkileneceği anlatım tarzı farklıdır. Buraya kadar dediklerime dikkat edersen bunu kendiliğinden fark edersin. Etkilemek istediğin kişileri doğru noktadan yakalamaya dikkat et. Bunu yaparken kendi kişiliğini kaybetme tabi denge önemli.
  • Son olarak... Türkçen ne kadar iyi olursa olsun ağzın ne kadar iyi laf yaparsa yapsın, konuştuğun konu hakkında bilgin zayıfsa gene iyi bir anlatıcı olamazsın. Esas anlatmak istediğin konuları iyi araştır.
222 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close