Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ramal Sadıqov
Üye
2

NASA neden uzaya, diğer galaksilere gitmeye bir uzay mekiği göndermiyor? Buna herhangi gibi bir şey engelmi oluyor?

246 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Enes Yasin Bak
bilimsever

Medeniyetimizin şu anki teknolojik yeterlilikleri diğer galaksilere insan gönderme konusunda epey bir geride. Bize en yakın galaksi olan "Andromeda Galaksisi" yaklaşık 2,5 milyon ışık yılı uzaklıkta yani bırakın uzay mekiklerini, ışığın bile ulaşması 2,5 milyon yıl sürüyor.

Peki ya bize en yakın yıldız sistemi? Ne yazık ki bize en yakın yıldız sistemi olan "Alpha Centauri" de 4,5 ışık yılı uzakta. Işık hızının %10'unda gidebilseydik 45 yıl sürerdi. Ancak böyle hızda insan taşımayı sağlayacak uzay mekiği için ne mühendislik yeterli ne de bilimsel olarak tüm o yolculuğu başarılı bir şekilde gerçeklestirebilecek bilimsel bir temelimiz var.

Işık hızından bile hızlı mesafe katedebilmemizi sağlamayı öneren bazı teoriler bulunmaktadır. Ancak henüz kanıtlanmayı bırakın bilimsel bir temele bile henüz oturtulamamışlardır ve doğa yasalarıyla düzgün bir şekilde ilişkilendirilememişlerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca bu tarz projeler için yeterli teknolojimiz bile olsaydı, NASA ve diğer önde gelen şirketler belirli amaçlar uğruna ve motivasyonlarla bu projeleri gerçekleştiriyorlar. Yani uzay araştırmalarımızın galaksilerarası veya yıldızlararası boyuta ulaşması icin öncelikle çok daha küçük ölçekte medeniyetimiz için daha büyük önem arz eden daha öncelikli projeler yapılırdı.

Şu ana kadar sadece Ay'a gittik ve gözümüzde Mars var. Mars'a gitmek için çalışmalar sürdürülüyor. NASA, 2040 ve 2050'lerde; SpaceX ise 2030'lara kadar Mars'a insan göndermeyi hedefliyor.

İçinde insan bulunmayan ve en çok mesafe kateden uzay araçları ise "Voyager 1" ve "Voyager 2"dir. Voyager 1, 1977'de fırlatıldı ve şu an yaklaşık 23 milyar kilometre uzaklıkta. Voyager 2 ise yine 1977'de biraz daha sonra fırlatıldı ve şu an yaklaşık 18,5 milyar kilometre uzaklıkta. Karşılaştırma yapmanız için Andromeda Galaksisi yaklaşık 23 milyar kere trilyon kilometre, Alpha Centauri ise yaklaşık 41 trilyon kilometre uzaklıkta.

Anlaşıldığı üzere insanoğlunun bu tarz şeyleri gerçekleştirmesi için epey bir zamana ihtiyacı var.[1][2]

Kaynaklar

  1. B. Hazarika. Intergalactic Travel: How Can We Travel To Another Galaxy?. (5 Eylül 2022). Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2023. Alındığı Yer: The Tech Outlook | Arşiv Bağlantısı
  2. P. Sutter. Is Interstellar Travel Really Possible?. (10 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close