Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
İlhan Taşlı
Üye
7

Narsist kişilik bozukluğu nedir? Tedavisi var mı?

655 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Beyzanur Polat
Önceden araştırdım. Kitaplarını okudum

Narsist bozukluğu aslında "narsizm" olarak da anılır. Bu Bi tür "kendini beğenmişlik" hastalığıdır. Bu hastalığa sahip kişiler günümüzde "egolu" diye de aldanır. Narsist olan kişiler kıskanç, ilgiyi sadece kendinde isteyen, ön yargılı, akıllı olduğunu sanan ama hiç bir fikri olmayan sadece göze girmek için yapılan şeyler de hastalık için kolay örneklerdir bir diğer örnekler ise; hastalığa sahip kişi sadece kendin sever, arkadaş çevresi fazla olmaz çünkü herkesden daha üstün olduğunu sanarak ve buna benzer bir çok örnek vardır. Narsist hastalığına sahip kişiler hasta olduğunu kabullenmez aynı zamanda bu hastalığın temeli de çocuklukta görülen (aile şiddeti, akran zorbalığı vs..) şeylerden de kaynaklanan bir hastalık türüdür. Ve tedavisi psikiyatri yardımıyla vardır.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Doruk Tuna Onay
Çocuk Hakları Aktivisti

Narsistik Kişilik Bozukluğu (NKB), bir kişinin kendini aşırı bir şekilde önemli, özel, yetenekli veya başkalarının hayatında merkezi bir konumda görmesiyle karakterize edilen bir psikolojik durumdur. NKB olan bireyler genellikle diğer insanları manipüle etmeye çalışır, empati eksikliği gösterir ve sürekli olarak övgü ve dikkat ararlar. Bu durum, kişinin ilişkilerde sorunlar yaşamasına, iş yerinde veya sosyal ortamlarda uyumsuzluklar yaşamasına neden olabilir.

Narsistik Kişilik Bozukluğu'nun tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte, genellikle çocuklukta yaşanan travmatik deneyimler, aşırı övgü veya eleştirinin yanı sıra genetik ve biyolojik faktörlerin etkisi altında olduğuna inanılır.

Narsistik Kişilik Bozukluğu tedavisi karmaşık bir süreç olabilir. Psikoterapi, özellikle bilişsel-davranışçı terapi veya psikanalitik terapi gibi yaklaşımlar, bireyin narsistik özelliklerini anlamasına ve değiştirmesine yardımcı olabilir. Ancak, NKB olan bireylerin tedaviye istekli olmaları ve bu değişimi yapmaya hazır olmaları önemlidir. İlaç tedavisi genellikle NKB'nin doğrudan tedavisi için önerilmez, ancak eşlik eden belirtileri (örneğin, depresyon veya anksiyete) yönetmek için kullanılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tedavi süreci, kişinin semptomlarının şiddetine, bireysel ihtiyaçlarına ve tedaviye nasıl yanıt verdiğine bağlı olarak değişir. Özellikle uzun vadeli bir süreç olabilir ve bazı durumlarda tam iyileşme mümkün olmayabilir, ancak semptomların azalması ve işlevselliğin artması mümkündür.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İsmail Aziz Bozkurt
Psikoloji İnceleyicisi

Narsist kişilik bozukluğu kişinin aşırı kibirli olması sonucu kendini hemen hemen her açıdan mükemmel zannetmesine yol açan bir kişilik bozukluğudur ve hastalık olmadığı için tedavisi yoktur.Bir narsist'e fiziksel görünüşündeki kusurları söylerseniz kabullenmez hatta bunun için çok uzun bir süre üzüntü ya da öfke duyabilir belki daha da ötesi narsizmin 8 tane alt türü bulunmaktadır bunlar: sağlıklı narsisizm ,gösterişli narsisizm,gizli narsisizm,kötü niyetli narsisizm,bedensel narsisizm,entelektüel narsisizm,manevi narsisizm,cinsel narsisizm.Bütün bu türlerin farklı özellikleri aynı olsa temel özelliği aşırı özgüvendir

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close