Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sema Yaşar
Sema Yaşar
1,685 UP
Üye
0

Müzik doping etkisi yapar mı?

Fiziksel anlamda yorucu olan bir işi yaparken müzik dinlediğinde yorgunluk hissi bir anlığına unutuluyormuş gibi oluyor bunun sebebi nedir ?
1,981 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Atilla Şayan
Evrim Ağacı yazarlarından

Merhaba,

Dopamin ve serotonin, vücutta doğal olarak üretilen kimyasallar ya da tıp dilindeki isimleriyle nörotransmitterlerdir. Her ikisi de beyinde üretilir ve salgılanırlar.

Dopaminin, zihinsel ve fiziksel sağlığın korunmasında önemli bir yeri vardır. Ödül duygusu, motivasyon ve hafıza üzerinde önemli rolü bulunmaktadır. Müzik dinlemek, beyinin dopamin salgısını artırmanın en kolay ve keyifli yollarından biridir.

Tüm Reklamları Kapat

Serotonin ise halk arasında daha iyi bilinir ve 'mutluluk hormonu' diye tanınır.

Serotonin seviyesinin düşüklüğü; halsizlik, sürekli yorgunluk ya da genel bir enerji eksikliği gibi sorunlara neden olur.

Müzik dinlemek, her iki doğal kimyasalın da salgılanmasını artırır. Özellikle serotonin seviyesinin artması enerjinizi yükseltir. Bu da daha enerjik ve mutlu hissetmemize neden olur.

Kısaca müziğin yorgunluğumuzu alıcı bir etkisi olduğunu söylemek mümkün.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak müziğin dopamin üzerindeki etkilerini araştıran bir çalışma, insanların çok fazla keyif aldıkları enstrümantal şarkıları dinlediklerinde, dopamin seviyelerinde %9'a varan artışlar ortaya koymuştur. Bu da müziğin iyileştirici etkisinin, sözlerden ziyade melodi ile ilgili olduğunu düşündürmektedir.

Sevdiğiniz bir şeyi yapmanın, mesela çikolata yemenin ya da müzik dinlemenin iyi hissettirdiğini hatırlarsanız, büyük olasılıkla o eylemi tekrarlayacaksınız.

Sonra yeniden çikolata yediğimizde ya da müzik dinlediğimizde, o keyif hissi geri gelecektir. Yani bu ödül mekanizması ile beynimiz, bu eylemi tekrar tekrar yapmamız için bizi teşvik ediyor.

Aşağıdaki çizimde; basitçe beynimizin haz, motivasyon ve ödül merkezlerini görüyorsunuz.

Knowing Neurons

Daha detaylı bilgilenmek isterseniz; konuyu nörokimyasal çerçevede inceleyen iki kaynağın linkini verdim.

Mutlu ve sağlıklı kalın.

478 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Psychology Today. (22 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Knowing Neurons. (22 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 22 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close